Αρχική InfoBaby Τοκετός Όλα της γέννας, ακριβά!

Όλα της γέννας, ακριβά!

Το κόστος της καισαρικής είναι τεράστιο χωρίς να υπολογίσει κανείς άλλο κόστος (ψυχολογικό, σωματικό, επιπτώσεις στη σχέση μητέρας-μωρού, κλπ) παρά μόνο το καθαρά οικονομικό. Στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4.000 ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3.000 - 4.000 ευρώ, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και το ποσόν των 10.000 ευρώ! Ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει σαφώς λιγότερο, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές (το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2.000 - 3.000 ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4.000 ευρώ), αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων. Αυτά τα ευρήματα κατέδειξε η διαδικτυακη έρευνα «Τα οικονομικά της γέννας» που διεξήγαγε το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, στα πλαίσια του εορτασμού της ελληνικής Ανοιχτής Εβδομάδας για το Σεβασμό στη Γέννα, που τιμάται από τις 21 έως τις 27 Μαίου.
Σαφώς χαμηλότερο καταγράφεται το κόστος της γέννας στο σπίτι. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι (ποσοστό 53,1%) πλήρωσαν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από 1.000 ευρώ. Μπορεί η οικονομική κρίση από μόνη της να οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν τη γέννα στο σπίτι; Η μικρή διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas, δεν θέτει ούτε επιχειρεί να απαντήσει το ερώτημα. Η έρευνα  καταγράφει το κόστος για 467 γεννήσεις. Στα σύντομα ερωτηματολόγια απάντησαν γυναίκες που έχουν αναζητήσει πληροφορία και ενημέρωση (κυρίως ηλεκτρονικά, μέσω του ENCA Hellas και άλλων ενημερωτικών φορέων) και οι οποίες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 52,4%) γέννησαν φυσιολογικά, αρκετές από αυτές (40,6%) με καισαρική και σε ποσοστό 6,8% γέννησαν στο σπίτι. Τα ποσοστά αυτά καταγράφονται αρκετά διαφορετικά από εκείνα στον γενικό πληθυσμό (όπου το ποσοστό των καισαρικών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας φτάνει το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 44% στα δημόσια).
Άραγε μπορεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση να βάλουν φρένο στη σημερινή τακτική των άσκοπων (και πανάκριβων) καισαρικών; Μπορούν να ξαναφέρουν τη μητέρα και την οικογένεια στο προσκήνιο, να αντιμετωπιστεί και πάλι η γέννα ως φυσική διαδικασία και ως γιορτή; Πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και επαγγελματιών πιστεύουν πως ναι και συμμετέχουν δυναμικά στη φετινή Ανοιχτή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, που συντονίζει το ENCA Hellas, προσφέροντας δωρεάν την εμπειρία, την πληροφορία και τη γνώση τους.

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας για το κόστος της γέννας στην Ελλάδα, από το ENCA Hellas, στο: http://www.encahellas.eu/files/KostosGennas-ENCAHellas2012.pdf


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.