Αρχική Infokids Υγεία Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη

Μπήκαμε και πάλι στην περίοδο της εποχικής γρίπης και όπως κάθε χρόνο οι γονείς έχουν την ίδια ανησυχία γαι το πώς θα προφυλάξουν τα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους από τη γρίπη που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Ο παιδίατρος κ. Αθανάσιος Οικονόμου αναλύει στο infokids.gr τον ιό της γρίπης και τα συμπώματά της και δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να προφυλαχθούμε, αλλά και για τον εμβολιασμό.

Τι είναι ο ιός της γρίπης;
Είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε ένα από τους τρεις τύπους γρίπης: Α, Β ή Γ. Ο ιός γρίπης τύπου Α είναι ο πιο συνηθισμένος στη χώρα μας.

Ποια είναι η περίοδος στην οποία καταγράφονται τα κρούσματα γρίπης και πότε συνήθως είναι σε έξαρση;
Στη χώρα μας η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο και συνήθως υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων στο διάστημα από Δεκέμβριο έως και Φεβρουάριο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πυρετός -συνήθως υψηλός-, πονοκέφαλος, καταβολή, αδυναμία, βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση και καταρροή, μυαλγίες ενώ στα παιδιά πιο συχνά προκαλεί έμετο και διάρροια.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια από φτάρνισμα ή βήχα ή από άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα από ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο με σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια γρίπη;

Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες και υποχωρεί χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερους κινδύνους στους ασθενείς. Σε μερικές όμως περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, βρογχίτιδα, πνευμονία ή ακόμα και το θάνατο.

Ποιες ομάδες του πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες στον ιό της γρίπης;

Μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι όμως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης;

Η πρόληψη η οποία επιτυγχάνεται μέσω της σωστής ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αποφυγής μετάδοσης της γρίπης καθώς και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Η σύνθεση του εμβολίου έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΕΟΦ και ο εμβολιασμός συστήνεται σε παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών, ενήλικες άνω των 60 ετών και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο για παιδιά;
Θεωρείται αρκετά ασφαλές γενικά. Σε παιδιά έως 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά χορηγείται σε δύο δόσεις. Δεν προκαλεί το ίδιο γρίπη, καθώς περιέχει στελέχη του ιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.