- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Άργυρος εναντίον καρκίνου;

Θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του εντέρου φέρεται να έχει ο άργυρος, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές που ισχυρίζονται ότι το λεγόμενο ασήμι μπορεί να σκοτώσει κάποια καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Μάλιστα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λιντς που πραγματοποίησαν τη μελέτη καρκινικών κυττάρων σε σχέση με χημικές ουσίες με βάση τον άργυρο, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χημειοθεραπεία χωρίς να προκαλεί παρενέργειες όπως ναυτία, εμετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό ακριβώς είναι που γεννά την ελπίδα στους επιστήμονες ότι ο άργυρος θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιοι για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο άργυρος καταπολεμά τον καρκίνο, πιστεύουν όμως ότι η αποτελεσματικότητά του προφανώς οφείλεται στη δομή των ατόμων που τον περιβάλλουν, δηλαδή στον λεγόμενο υποκαταστάτη του (αριθμός ιόντων ή ουδέτερων μορίων). Όπως εξηγούν, αυτό ίσως βοηθά στην ελευθέρωση ιόντων αργύρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο άργυρος χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντιβιοτικό, καθώς και ως βακτηριδιοκτόνο για τον καθαρισμό του νερού στις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα αποσμητικά, χωρίς να έχουν εντοπιστεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.