- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έγινα μητέρα πριν από δύο χρόνια. Τον πρώτο καιρό, με τις αϋπνίες του μωρού, ήταν φυσικό να αρχίσω να έχω κάποια μικροπροβλήματα ύπνου. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Τι θα με συμβουλεύατε για να ξαναβρώ τον ύπνο μου;

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Σελίνα Μητσάκου μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να πετύχουμε ανέφελο ύπνο, αλλάζοντας τις μικρές –ή και μεγαλύτερες- κακές συνήθειες.

• Ένας καλός βραδινός ύπνος θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό, μάθε να σέβεσαι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού σου, καθώς πολλές από τις μεταβολικές του λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία, ακολουθούν έναν 24ωρο ρυθμό.
• Βάλε πρόγραμμα ώστε να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί. Η ρουτίνα αυτή θα ρυθμίσει κατά κάποιο τρόπο το βιολογικό σου ρολόι και σταδιακά θα νιώθεις νυσταγμένη την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
• Να πηγαίνεις για ύπνο όταν αισθάνεσαι κουρασμένη. Με το να καταπιέζεσαι για να μείνεις ξύπνια, δεν θα πετύχεις τίποτε άλλο από το να εξαντληθείς και να μην μπορείς να αποδώσεις σε τίποτα. Βέβαια, εδώ ισχύει και το αντίθετο. Μην πηγαίνεις στο κρεβάτι αν δεν νιώθεις κουρασμένη, καθώς θα στριφογυρνάς μέχρι… εκνευρισμού.
• Φρόντισε το περιβάλλον σου για καλύτερο ύπνο. Βάψε τους τοίχους στις παλ αποχρώσεις που σου αρέσουν περισσότερο, κάθε πρωί να ανανεώνεις τον αέρα αφήνοντας για αρκετή ώρα ανοιχτά τα παράθυρα, διακόσμησε το χώρο όμορφα, πέταξε τα περιττά πράγματα και βάλε σε χαμηλή ένταση απαλή μουσική. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες που έχεις για καλύτερο ύπνο με όνειρα γλυκά είναι σαφώς μεγαλύτερες.
• Δώσε προσοχή στο στρώμα. Αγόρασε ένα στρώμα που δεν είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Να ξέρεις ότι καλό δεν είναι ένα σκληρό ορθοπεδικό στρώμα αλλά εκείνο που θα ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες.
• Προς το βράδυ, να φροντίζεις να υπάρχει καλή θερμοκρασία στο σπίτι ώστε όταν φτάσει η ώρα να πέσεις στο κρεβάτι σου να μην κρυώνεις ούτε και να ζεσταίνεσαι. Επίσης, απαραίτητο είναι να υπάρχει πολύ χαμηλός έως ανύπαρκτο φωτισμός μέσα στην κάμαρα.
• Αν συνηθίζεις να πέφτεις στο κρεβάτι με συντροφιά την τηλεόραση, μάλλον αυτό σε αποπροσανατολίζει από το πρόγραμμα του ύπνου σου. Δες την αγαπημένη σου ταινία σε κάποιον άλλο χώρο και έπειτα κατευθύνσου στην κρεβατοκάμαρά σου, την οποία θα βλέπεις ως χώρο χαλάρωσης.
• Εάν μένεις σε σημείο όπου οι εξωτερικοί θόρυβοι είναι δυνατοί και σε ταράζουν ενώ προσπαθείς να αποκοιμηθείς, μη διστάζεις να χρησιμοποιήσεις ωτοασπίδες. Είναι αποτελεσματικές.
• Επίσης, μέθοδοι που βοηθούν στις δύσκολες ώρες είναι το χλιαρό μπάνιο, το ζεστό γάλα, αλλά και η ανάγνωση του αγαπημένου σου βιβλίου.