- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Ένα δύσκολο αντίο” από τις Εκδόσεις Εν πλω

Όλοι μας φοβόμαστε την απώλεια, που η πιο οδυνηρή μορφή της είναι ο θάνατος αγαπημένου προσώπου. Υπάρχουν, όμως, και πολλές άλλες, μικρές ή μεγάλες απώλειες που σημαδεύουν καθημερινά τη ζωή μας και τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπισή τους.

Ακριβώς αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι Εκδόσεις Εν πλω κυκλοφορώντας στις αρχές Δεκεμβρίου το βιβλίο της Βούλας Νικολαίδου «Ένα δύσκολο αντίο». Η έκδοση συνοδεύεται με cd με ορχηστρική μουσική του Χρήστου Γιαννούλη και αφήγηση της δημοφιλούς ηθοποιού Κατερίνας Λέχου. Η εικονογράφηση είναι της Σοφίας Παπαθανάση.

Η μικρή Κωνσταντίνα μαθαίνει πως η δασκάλα της φεύγει από το σχολείο της με μετάθεση για την Αθήνα. Νοιώθει μεγάλο θυμό γιατί παράλληλα κι ένα άλλο δύσκολο αντίο την περιμένει γυρίζοντας στο σπίτι… Αισθάνεται πως κανείς δεν την καταλαβαίνει και δεν μπορεί με κανέναν να μοιραστεί αυτά που νοιώθει.

Τελικά αποφασίζει να μιλήσει στη δασκάλα της. Μετά από μια δύσκολη συζήτηση, μοιράζεται το πως νιώθει, καταλαβαίνει γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι και καταφέρνει επιτέλους να πει “αντίο” σε όλα τα “αγαπημένα” που φεύγουν, περιμένοντας με χαρά και όχι πια με φόβο, ό,τι καινούργιο έρχεται…

Η ενασχόληση με την τέχνη αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο εκτόνωσης των αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού. Μπορεί να το βοηθήσει ουσιαστικά να προσεγγίσει το θέμα της απώλειας και άλλα επίπονα θέματα και να του ενισχύσει την πίστη και την αγάπη για τη ζωή. Το εικονογραφημένο βιβλίο “Ένα δύσκολο αντίο” και η θαυμάσια μουσική που το συνοδεύει διαπραγματεύονται με ευαισθησία και τρυφερότητα το θέμα της απώλειας στη ζωή ενός παιδιού και μπορούν ν΄αποτελέσουν μια ομαλή εισαγωγή των παιδιών μας στο αναπόφευκτο αυτό κομμάτι της ζωής μας.

*Με τα έσοδα από την πώληση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου οι εκδότες και όλοι οι συντελεστές συμμετέχουμε από κοινού στην υλοποίηση ενός προγράμματος της ActionAid για την κατασκευή σχολείου στο χωριό Απονταμπόγκο της Γκάνας, μία χώρα όπου ο αναλφαβητισμός αγγίζει τα ¾ του πληθυσμού. Το Νηπιαγωγείο/Δημοτικό του χωριού Απονταμπόγκο έχει 625 μαθητές. Λόγω έλλειψης αιθουσών και εξοπλισμού τα παιδιά κάθονται στο πάτωμα ή στο ύπαιθρο, ενώ τις περιόδους βροχοπτώσεων δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο αφού δεν υπάρχει στέγη.
Έτσι στις 11 Δεκεμβρίου 2010, παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου-cd με τη συμμετοχή της actionaid και των συντελεστών της έκδοσης στο Αμφιθέατρο του “Αθήνα 9,84” στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100).