- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ένα κουρασμένο και διαπλεκόμενο Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Μεγάλο θέμα ενέσκηψε τις τελευταίες μέρες με την περίφημη λίστα για την αγορά βιβλίων για το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ. Η επιστολή που μας απεστάλη από τον εκδότη των εκδόσεων Τετράγωνο κ. Νίκο Μουρατίδη, την οποία συνυπογράφει και 0 Κυριάκος Καραΐσκος από τις εκδόσεις Διάπλαση, φωτίζουν αρκετά τα πράγματα.

“Μια φορά κι’ ένα καιρό, τα παλιά τα χρόνια τότε που η μισή Ελλάδα πεινούσε και η άλλη μισή μετανάστευε, μια παρέα από εύπορες κυρίες έγραφαν ιστοριούλες, που κανείς ποτέ δεν διάβασε, πίνοντας τσάι πότε στο μαγαζάκι του Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου και πότε στο μαγαζάκι της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Οι φίλες αυτές, όλες μαζί, παρότι δεν χωνευόντουσαν καθόλου φτιάξανε και διάφορα βραβειάκια και τα ανταλλάσανε μεταξύ τους έτσι για να περνάει η ώρα τους. Στην συνέχεια πλεύρισαν το Πανεπιστήμιο και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι, αυτές είχαν και μ αυτές αναγκαστικά θα πορεύονταν γιατί ας μην ξεχνιόμαστε κρατούσαν και 2 μαγαζιά!!!!

Σήμερα βρήκαν και 5-6 νεότερους που τις χειροκροτούν και φιλοδοξούν να τις διαδεχτούν και κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην μπει κανείς στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Ξέρετε στην Ελλάδα τίποτα δεν αλλάζει… ούτε η παιδική λογοτεχνία…. Κι αυτή πρέπει να είναι όπως τότε που κανείς δεν την διάβαζε.
Λίγο τα μαγαζιά, λίγο οι πανεπιστημιακοί, λίγο το μπες-βγες στα διάφορα υπουργεία μπήκαν και στα ανθολόγια (και αυτά πρέπει ν’ αλλάξουν) και έρχονται τώρα να μας πουν «αφού είμαστε παλιοί είμαστε και διαχρονικοί άρα λοιπόν είμαστε και κλασικοί!». Ουάου!!!
Έτσι λοιπόν τις βρίσκουμε σε όλες τις λίστες με τις αγορές βιβλίων για δημόσιες βιβλιοθήκες!!!
Και πουλάνε λοιπόν κάθε φορά τα ίδια πρόσωπα τα ίδια βιβλία. Είναι ας πούμε κάτι σαν προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου.
Αυτό συνέβη και με την τελευταία λίστα για την αγορά βιβλίων για το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας μέσω του Ε.ΚΕ.ΒΙ.
Σ’ αυτή τη λίστα ενώ βλέπουμε ν’ απουσιάζουν ολόκληροι εκδοτικοί και συγγραφείς με τεράστιο και αναγνωρισμένο έργο η συγκεκριμένη παρέα έχει από 5-6 τίτλους κατά άτομο. Κοινώς ξεπουλάνε το στοκ των βιβλίων τους μέσω Ε.ΚΕ.ΒΙ, στο κράτος.
Το ΕΚΕΒΙ όρισε μια επιτροπή που μεταξύ άλλων είχε και συγγραφείς όπως τους χαρακτήρισε εγνωσμένης αξίας… [ίσως η αξία τους να μετριέται με το πόσα βιβλία στοκ έχουν στους καταλόγους των εκδοτών τους] και είδαμε και την ιδιότητα του κριτικού!
Επίσης το Ε.ΚΕ.ΒΙ δείχνει να μην γνωρίζει ότι «Ο Κύκλος  του Ελληνικού παιδικού βιβλίου» και «Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» δεν εκπροσωπεί το χώρο του παιδικού βιβλίου στο σύνολό του αλλά μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Πάντως «η εγνωσμένη αξία» δεν εμπόδισε τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο μέλος της επιτροπής να την εξαπατήσει και να βάλει και 7ο δικό του βιβλίο αποκρύπτοντας ότι είναι ένας απ΄ τους 2 δημιουργούς του συγκεκριμένου βιβλίου γιατί το ανώτατο όριο ήταν τα 6 βιβλία!
Συγχαρητήρια στην κυρία Βελισσάρη του Ε.ΚΕ.ΒΙ για τις επιλογές της!
Εμείς, σαν μικροί εκδοτικοί οίκοι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες δημιουργούς και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ευκαιρία σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους.
Αλλά μετά και απ αυτό το γεγονός δεν θα εκδώσουμε ποτέ βιβλίο από άτομο που εμπλέκετε ενεργά με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Γ.Λ.Σ. Μέχρι τώρα τους απορρίπταμε αφού εξετάζαμε τα κείμενά τους αλλά τώρα δεν θα εξετάζονται καθόλου! ”

Νίκος Μουρατίδης                                     Κυριάκος Καραΐσκος
Εκδόσεις Τετράγωνο                                Εκδόσεις Διάπλαση