Ένα υπέροχο παιδικό πάρτι

Στην Άγκυρα το παιδικό πάρτι έχει άλλο νόημα. Είναι δημιουργικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, με λίγα λόγια, φανταστικό. Ο πολυχώρος Άγκυρα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου και την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Μυρτώ Παπαηλιού προτείνει πάρτι εμπνευσμένα από παραμύθια και μύθους. Τα οποία στη συνέχεια γίνονται θεατρικό παιχνίδι («Το νησί του γέλιου», για παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και «Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» για παιδιά 7-10 ετών) ή θεατρική παράσταση («Το δώρο της Παπλωματούς» για παιδιά 2-9 ετών). Διαλέγετε και παίρνετε, γιατί τα παιδιά έπειτα τα περιμένει πολλή δουλειά. Πρώτα θα διαμορφώσουν τα ίδια το σκηνικό με τα υλικά που θα βρουν στη θεατρική γωνιά. Θα επιλέξουν ρόλους, θα μεταμορφωθούν, θα αυτοσχεδιάζουν, θα χορέψουν, θα κάνουν ταξίδια εξερεύνησης, θα αναμειχθούν σε περιπέτειες, θα συναντήσουν εμπόδια. Στο τέλος, όμως, θα βγουν νικητές από την περιπέτεια, έχοντας βρει αυτό που ψάχνουν.
Ας δούμε όμως τι μας λέει η Μυρτώ Παπαηλιού, η εμψυχώτρια στα παιδαγωγικά πάρτι του πολυχώρου Άγκυρα:
«Σκοπός του παιχνιδιού είναι το γέλιο, η χαρά και η επικοινωνία. Πρότυπο για όλους είναι τα παιδιά. Αν ενθαρρυνθούν, δεν σταματούν να γελούν και να χαίρονται όλη μέρα.
Σκοπός της εμψύχωσης είναι η διασκέδαση, να ροδίσει το μάγουλό των παιδιών… παίζοντας και γελώντας.
Τα παιδιά παραπονιούνται συχνά για «ποναλάκια» στην κοιλίτσα τους και πονοκεφάλους.
Ως γνωστόν, το γαστρεντερικό είναι το μόνο σύστημα που σκέφτεται με την ίδια ένταση όπως ο εγκέφαλος, γι’ αυτό το άγχος ή η κακή διάθεση εκδηλώνονται με τα γνωστά συμπτώματα. Το γέλιο και το χιούμορ βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.
Το γέλιο όχι μόνο αμβλύνει τα συμπτώματα αλλά όταν γελάμε λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και ενισχύονται η αναπνοή και οι καρδιακοί μας παλμοί.
Το παιχνίδι εκτός από πηγή χαράς και εκτόνωσης γίνεται ένας θαυμάσιος αρωγός στην έκφραση και επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους.
Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αντλεί χαρά και ευχαρίστηση, ενώ ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα να εκφράσει πιο προσωπικά θέματα όταν τα λόγια είναι δύσκολα ή ανεπαρκή. Παίζοντας, αντιμετωπίζει δυσκολίες συμπεριφοράς, λόγου και έκφρασης και καταπολεμά συστηματικά το φόβο, το θυμό, την επιθετικότητα και εξουδετερώνει τη μοναξιά.
Τα παιδιά, συμμετέχοντας τα ίδια στο παιχνίδι καθώς και στη δραματοποίηση των παραμυθιών μαθαίνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η αυτο-εκτίμησή τους.
Η ανάγκη για παιχνίδι και εκτόνωση ολοένα και αυξάνεται. Έτσι η μαγική συνταγή περιλαμβάνει την απελευθέρωση… του παιδιού που όλοι έχουμε (και πολύ συχνά κρύβουμε) μέσα μας.

InfoΠ
ολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 124 & Εμ. Μπενάκη, τηλ. 210 3837667, www.agyra.gr