- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πες μας τι πίνεις… από τα 13 σου

Ένα άρθρο από τον χημικό Βαγγέλη Ντάλη
Τη Χημεία, ως μάθημα, τη γνωρίζει κάποιος στα 14 του (Β’ γυμνασίου). Τη χημεία των ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, από τα 13 του!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), τα Ελληνόπουλα πριν συμπληρώσουν τα 13 χρόνια τους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ, ενώ μεγάλος αριθμός περίπου στα 14 ανάβει τσιγάρο.

Ένας στους δέκα εφήβους καπνίζει καθημερινά και ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει αλκοόλ – από μπίρα έως βαριά οινοπνευματώδη όπως είναι το ουίσκι και η βότκα – τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αναλυτικά, ένα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών παραδέχονται ότι παραγγέλνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά! Το αποτέλεσμα είναι ότι στην ηλικία των 14,4 ετών, κατά μέσο όρο, μεθάνε για πρώτη φορά, ενώ 8,9% των εφήβων παραδέχθηκε απαντώντας στους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα ότι μέθυσαν τουλάχιστον μία φορά στο διάστημα του μήνα που είχε προηγηθεί του χρόνου διεξαγωγής της έρευνας. Σε άλλη έρευνα διαβάζουμε ότι τρεις στους δέκα Έλληνες λένε «ναι» στην κατανάλωση αλκοόλ και σε ανηλίκους, καθώς όπως εξηγούν όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους!

Κάνναβη

To 7,2% των 15χρονων αναφέρει ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά – τα αγόρια παρουσιάζουν τριπλάσιο ποσοστό από τα κορίτσια. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς για τη χρήση χασίς είναι ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση. Το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν χασίς έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010. Μιλάμε για σχεδόν καθημερινή χρήση. Γιατί αν λάβουμε υπόψη και την περιστασιακή, το ποσοστό αφορά την πλειοψηφία των μαθητών, ειδικά αν ανέβουμε στις ηλικίες του λυκείου. Μια συμμετοχή σε πάρτι 17χρονων ή η πενθήμερη σχολική εκδρομή θα σας πείσει!

Η νέα «μόδα» του ναργιλέ, δεν έχει μελετηθεί ακόμα. Χρησιμοποιούνται μίγματα ουσιών που μπορεί να είναι και «ελαφριά», ώστε «να δοκιμάσουν όλοι». Ουσίες αρωματικές που προκαλούν ελαφριά ζάλη και αίσθημα ευφορίας, ίσα ίσα «για να φτιαχτούμε». Διατίθενται στα καφέ, κλαμπ κλπ με την άνεση που σερβίρεται ένα ποτό και είναι ο «αθώος» τρόπος για να αρχίσει ένα παιδί να «πίνει». Κάποια έχουν και στα σπίτια τους…

Χάπια ή «κουμπιά»
Δημοφιλή στη βραδινή διασκέδαση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια ολοένα πιο περίπλοκη αγορά αποτελούν τα συνθετικά ναρκωτικά και η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αμφεταμίνης παγκοσμίως. Η «έκστασις» και η αμφεταμίνη παράγονται παράνομα στην Ευρώπη από πρόδρομες χημικές ουσίες εισαγωγής. Περίπου 11 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δοκίμασαν «έκστασις» τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 2,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση το τελευταίο έτος.

Σαρωτική είναι η εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών (πρωτοφανής ο αριθμός των 39 νεοεμφανιζόμενων ουσιών το 2011) που δεν υπάγονται σε μέτρα ελέγχου και συχνά πωλούνται ως «νόμιμα ψυχοτρόπα». Ο αριθμός των καταστημάτων που πωλούν δήθεν ψυχοδραστικά προϊόντα ανέρχεται σε 600.

Ίσως κάποια από τα προηγούμενα ποσοστά να φαίνονται μικρά. Αν όμως αναλογιστούμε ότι αφορούν παιδιά 13-15 ετών τα οποία απάντησαν ανώνυμα μεν στην έρευνα αλλά με πόση ειλικρίνεια άραγε, ίσως και να μην είχαν το θάρρος να το δηλώσουν, τότε τα ποσοστά αυτά είναι τεράστια !

Το πιο απογοητευτικό από όλα όμως είναι ο τρόπος που οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ουσίες. Ως «παραστράτημα», ως γλυκές αμαρτίες, ως περιστασιακές απολαύσεις. «Να κάνουμε ένα τσιγαράκι», να «πιούμε για να το γιορτάσουμε», «να κάνουμε απόψε κεφάλι» και διάφορες άλλες αποενοχοποιητικές εκφράσεις στην παρέα.

Τα παιδιά γοητεύονται από τους μύθους που οι μεγαλύτεροι καλλιεργούν και όπως και οι χημικοί, έχουν την τάση να πειραματίζονται. Πέρα από την προαιώνια επιθυμία τους να μεγαλώσουν γρήγορα και να δείξουν κάτι.

Για τη νικοτίνη γίνονται διεθνείς εκστρατείες, ψηφίστηκε αντικαπνιστικός νόμος και ίσως και αυτό να συνέβαλε στη διατήρηση ως σταθερού του ποσοστού των μαθητών που είναι εθισμένοι στη νικοτίνη. Για το αλκοόλ όμως δεν γίνεται κουβέντα! Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πίνει αλκοόλ, οι καπνιστές είναι πολύ λιγότεροι, περίπου 45%. Είναι αθώο;

Οι γυναίκες που πάσχουν από αλκοολισμό, παθαίνουν τρεις φορές πιο γρήγορα ζημιά στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους άνδρες αλκοολικούς, σύμφωνα με μία άλλη σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι βλάβη αφορά κυρίως τη λειτουργία της σεροτονίνης και συνεπώς τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση, τις ορμές και τον ύπνο. Η σεροτονίνη είναι η ουσία που προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης. Σε όσους πίνουν συστηματικά, αυτή μειώνεται έως και 50%. Αποτελέσματα; Κακή διάθεση και ροπή προς την κατάθλιψη, τάση για επιθετική συμπεριφορά και διαταραχές στον ύπνο με συνέπεια το άτομο να αισθάνεται μονίμως κουρασμένο, με παθητική διάθεση και ανόρεκτο. Να βρίσκει ικανοποίηση μόνο όταν πίνει. Σας θυμίζουν όλα αυτά κάτι από μαθητές που γνωρίζετε ;

Τελικά, ποιος πίνει και ποιον «τον πίνει»;


Ντάλης Βαγγέλης, χημικός-φροντιστής

π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια, Βεΐκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627
e-mail : [email protected]