- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έχεις γράμμα από τον άγιο Βασίλη

“Αγαπητέ άγιε Βασίλη” μια γνώριμη φράση που μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια τη στιγμή που όλο χαρά και αγωνία γράφαμε το δικό μας γράμμα προς τον παππούλη με την άσπρη γενειάδα και τη κόκκινη στολή, ελπίζοντας ότι οι απαιτήσεις θα εισακουστούν και θα λάβουμε το πολυπόθητο δώρο μας. Ποτέ όμως δεν λάβαμε απαντητική επιστολή ότι το γράμμα μας έφτασε στον προορισμό του ή ότι ο άγιος διάβασε τις επιθυμίες μας.
Σήμερα το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το τμήμα επικοινωνίας των ΕΛΤΑ από το 1991 έχει συστήσει μια ευαισθητοποιημένη ομάδα συνεργατών που αναλαμβάνει να διαβάσει αλλά και να δώσει απάντηση στις επιστολές των παιδιών δίνοντας τους ελπίδα αλλά και χαρά. Υπεύθυνη για τα γράμματα του Αη Βασίλη είναι η κ. Βούλα Θεοτοκάτου, η οποία πρωτοστατεί με ενθουσιασμό στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία επί 18 χρόνια.
Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων, τα ειδικά γραμματοκιβώτια των τοπικών καταστημάτων των ΕΛΤΑ γεμίζουν με τους πολύχρωμα διακοσμημένους φακέλους των παιδιών. Οι διευθύνσεις στις οποίες τα παιδιά στέλνουν τα γράμματα προς τον άγιο ποικίλλουν όπως «προς τον Αη Βασίλη, όπου μένει, στην Λαπωνία», «Για τον Αη Βασίλη, Καισάρεια», «Προς Άγιο Βασίλη, Βόρειος Πόλος», «Άγιος Βασίλης, Πρωτοχρονιάς 100-Χιονανθρώπου» ή «Αη Βασίλη, Ροζ  Σύννεφο Ροβανιέμι». Τα γράμματα από όλη την Ελλάδα συλλέγονται και καταλήγουν στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ στην Αθήνα, απ’ όπου οι υπάλληλοι στέλνουν απαντήσεις τουλάχιστον στα 2/3 των παιδιών.
Η κ. Θεοτοκάτου ομολογεί ότι κάθε χρόνο διαβάζουν εκατοντάδες επιστολές παιδιών αλλά και ενηλίκων που τους εξομολογούνται προσωπικές τους ιστορίες που άλλοτε προκαλούν χαμόγελα κι άλλοτε δάκρυα συγκίνησης. Δεν διστάζει να πει ότι ο αυθορμητισμός των παιδιών πολλές φορές είναι αφοπλιστικός. Τα παιδιά στα γράμματά τους υπενθυμίζουν πόσο φρόνιμα και υπάκουα ήταν τη χρονιά που πέρασε ζητώντας σαν επιβράβευση ένα καλό δώρο. Αναμφίβολα, όμως οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν ένα παιδί παρακαλάει τον Αη Βασίλη να μεσολαβήσει στον Θεό να είναι καλά η μαμά του ή ο μπαμπάς του που βρίσκεται στον ουρανό. Στα γράμματα τους ξεδιπλώνεται η αθωότητα και εκφράζονται τα πιο βαθιά συναισθήματα της παιδικής ψυχής.
Την επόμενη φορά που το παιδάκι σας, γράψει γράμμα στον άγιο Βασίλη, μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας.  Πηγαίνετε μαζί στο ταχυδρομείο και στείλτε το γράμμα στον προορισμό του. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τον αποδέκτη του επί της γης και όταν έρθει η απάντηση, η λάμψη στο πρόσωπο του παιδιού σας θα είναι το καλύτερο δώρο των φετινών Χριστουγέννων.