Έχω ένα αγοράκι 32 μηνών και ακόμα δεν έχει μιλήσει. Λέει κάποιες λέξεις αλλά ακόμα δεν κάνει προτάσεις. Όταν ήταν 1 έτους είχε ένα ατύχημα με τη γλώσσα του…

Ερώτηση: Έχω ένα αγοράκι 32 μηνών και ακόμα δεν έχει μιλήσει. Λέει κάποιες λέξεις αλλά ακόμα δεν κάνει προτάσεις. Όταν ήταν 1 έτους είχε ένα ατύχημα με τη γλώσσα του και ήθελα να ρωτήσω έαν αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να μιλήσει…

Απάντηση: Σύμφωνα με την φωνολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, θα πρέπει στην ηλικία των 2-3 χρόνων, κυρίως, να έχει ένα λεξιλόγιο από 50 λέξεις και πάνω και να κατανοεί ακόμα περισσότερες π.χ. μέσα από δείξιμο ή δείχνοντας να κατανοεί αυτά που του λέτε. Επίσης, να μπορεί να κάνει χρήση προτάσεων τριών-τεσσάρων λέξεων, να ακολουθεί απλές εντολές και να κάνει απλές ερωτήσεις (μια με δύο).

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η ανάπτυξη της ομιλίας κάποιων παιδιών έχει καθυστερήσει χωρίς να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό.

Το ατύχημα που αναφέρετε θα πρέπει να διευκρινιστεί περισσότερο ώστε να δούμε τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του (π.χ. κάποιο σοκ, ή κάποια δυσλειτουργία της γλώσσας που αδυνατεί να σχηματίσει τα φωνήματα και να παραχθούν λέξεις έστω και με αρθρωτικά λάθη).

Καλό θα ήταν να ελεγχθεί από κάποιον λογοπεδικό ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα και να δοθούν πιο σαφείς απαντήσεις.

Εύη Αγελαδοπούλου, Λογοπεδικός
www.evrymathia.com.gr, 210-2814378

Ευρυμάθεια, Κέντρο Ειδικής Διαπαιδαγώγησης