- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έχω δυο αγόρια τεσσάρων και επτά χρόνων. Πάντα προσπαθούσα να μην φωνάζω και να είμαι πολυ διαλεκτική μαζί τους, κυρίως με το μεγαλύτερο, αλλά νομίζω πως …

Έχω δυο αγόρια τεσσάρων και επτά χρόνων. Πάντα προσπαθούσα να μην φωνάζω και να είμαι πολυ διαλεκτική μαζί τους, κυρίως με το μεγαλύτερο, αλλά νομίζω πως εκμεταλλεύονται τη διάθεσή μου και πλέον μόνο αν φωνάξω και απειλήσω καταφέρνω κάτι. Να προσθέσω επίσης πως ο μεγάλος κάθε φορά που θα κάνω παρατήρηση στο μικρό, λίγες μέρες μετά επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος μ’ εκείνον. Δεν ξέρω τι να κάνω γιατί πολλές φορές χάνω την ψυχραιμία μου και φωνάζω και δεν το θέλω. Θέλω να είναι ευτυχισμένα.

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids.gr. Από το email σας, αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι τίθεται ένα θέμα ορίων στη σχέση με τα παιδιά σας. Αν πρέπει να φωνάζετε για να επιβληθείτε, όπως περιγράφετε, τότε κάποια στιγμή, καθώς μεγαλώνουν θα φωνάζουν και αυτά και θα γίνει ένας φαύλος – κύκλος. Όταν θέλω να οριοθετηθώ μέσα σε μία σχέση, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες σκέψεις που κάνω και κάποιες απαντήσεις που χρειάζεται να δώσω στον εαυτό μου. Να μερικές ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντήσετε:

1. Πώς μπορώ να βάλω όρια τη στιγμή που πρέπει να συμπεριφέρομαι πάντα με αγάπη;

2. Τι γίνεται αν τα όρια πληγώνουν το παιδί μου;

3. Μήπως η οριοθέτηση είναι εγωισμός;

4. Γιατί έχω φόβο και ενοχές όταν χρειάζεται να βάλω όρια;

5. Πού χρησιμεύουν τελικά τα όρια;

6. Τι νιώθω όταν κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει τα όρια μου;

Όταν τελικά δώσετε τις απαντήσεις αυτές, θα δείτε και σε ποιον τομέα χρειάζεται να δώσετε έμφαση στη σχέση σας με τα παιδιά σας.

Για παράδειγμα: Αν πιστεύετε ότι τα παιδιά όταν δεν σας ακούν σημαίνει ότι “καταργούν τη γονεική σας εξουσία”, τότε το πιο πιθανό είναι ότι φοβάστε και επιτίθεστε.

Αν πιστεύετε ότι τα όρια που βάζετε μπορεί να πληγώνουν τα παιδιά, μπορεί να είστε πολύ ελαστική σε κάποια πράγματα αλλά πολύ αυστηρή σε κάποια άλλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση στο θέμα που στέλνετε.

Τα μόνα σταθερά σημεία είναι τα εξής: Αφου δείτε κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μπορείτε εκ νέου να τοποθετηθείτε απέναντι στα παιδιά. Αυτό μπορεί να γίνει με μία συζήτηση όλο αγάπη απέναντί τους και τηρώντας τη δέσμευσή σας σε όσα θα τους ανακοινώσετε. Πείτε για παράδειγμα: “Παιδιά μέχρι τώρα σας επέτρεπα να βλέπετε τηλεόραση μέχρι τις 23.00 και κάποιες άλλες μέχρι τις 23.30. Επειδή βλέπω ότι δεν ξυπνάτε εύκολα το πρωί από εδώ και στο εξής τις καθημερινές θα βλέπετε μέχρι τις 22.00 και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 22.30”.

Να θυμάστε ότι τα όρια μπαίνουν πάντα προς όφελος των παιδιών και δεν πρέπει να έχουν τη “γεύση της τιμωρίας”. Επίσης να θυμάστε ότι φυσικά τα παιδιά θα δοκιμάσουν να δουν αν εννοείτε αυτά που λέτε, και ότι στην αρχή θα υπάρχουν συγκρούσεις. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε σταθερή και με αγάπη απέναντι τους. Τέλος, μην αλλάξετε πολλά πράγματα μαζί. Λύστε ένα θέμα τη φορά.

Ελπίζω να σας κάλυψε η απάντηση.

Ευχαριστούμε και πάλι!

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr [2]