Ήρθαν τα 3D video στο YouTube!

Με ανακοίνωσή η Google δήλωσε πως ενεργοποιεί την εικόνα 3D στο YouTube – και μάλιστα με τρόπο που είναι συμβατός τόσο με τις τηλεοράσεις ή προβολείς 3D, όσο και με τα PC.

Το 3D video το YouTube υποστηρίζει όλες τις μεθόδους προβολής – side by side, interleaved, ακόμη και την… αρχαία anaglyph – οπότε τόσο οι παλαιότερες τηλεοράσεις DLP 3D, όσο και οι νεότερες LED/LCD 3D, ενεργής και παθητικής “σχολής”, και οι plasma 3D να μπορούν να αξιοποιηθούν. Όσον αφορά στην κωδικοποίηση, αυτή γίνεται με τους αλγόριθμους H.264 (ώστε να είναι εφικτή η χρήση της τεχνολογίας Flash της Adobe) και WebM (ώστε να μπορούν να προβληθούν τα clip και μέσα σε Web browser μέσω της HTML5).

Στην περίπτωση των προσωπικών υπολογιστών, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τα 3D clip του YouTube με τη βοήθεια του 3D Vision, του περιφερειακού σετ γυαλιών-δέκτη της nVidia (το οποίο όμως προφανώς συνεργάζεται μόνο με τις δικές της κάρτες γραφικών).

Για την ώρα δεν υποστηρίζεται στερεοσκοπική εικόνα σε πλήρη υψηλή ευκρίνεια (1080p) και οι τηλεοράσεις ενεργού 3D ουσιαστικά δημιουργούν τις διπλάσιες γραμμές μόνες τους για να προβάλλουν σε όλη την οθόνη κάθε clip. Στους υπολογιστές δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός, για την ώρα όμως δεν υποστηρίζονται τα PC που περιέχουν περισσότερες από μία κάρτες γραφικών (SLI).