- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Ίσως τολμούσα να κάνω και τέταρτο παιδί…” λέει η Μαριλένα Κατσίμη στο Infokids

Πολλοί από εμάς ξυπνάμε με την παρέα της. Η γλυκιά Μαριλένα Κατσίμη -που όταν θέλει γίνεται αιχμηρή!- μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη μάς λένε τα νέα της ημέρας και μάς προετοιμάζουν για όσα θα ακολουθήσουν, κάθε πρωί από την “Πρωινή Ενημέρωση” της ΝΕΤ. Εκτός όμως από επαγγελματίας δημοσιογράφος, θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίζει την Μαριλένα Κατσίμη κι επαγγελματία “μαμά” αφού έχει ήδη τρία παιδιά και όπως μας αποκάλυψε δεν θα έλεγε “όχι” και σε ένα… τέταρτο! Ανάμεσα στις κούνιες, τις συσκέψεις, τις κρέπες και τα συζυγικά καθήκοντα ξέκλεψε λίγο χρόνο και για το Infokids.

Αν και η ερώτηση είναι κλισέ, δεν μπορώ να την αποφύγω. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσει μια τρίτεκνη δημοσιογράφος μαμά, μητρότητα κι επάγγελμα;

«Μαριλένα Παναγιωταρά» ! Ετσι με αποκαλεί συχνά ο Μανώλης Σταυρουλάκης, ο πάντα εύστοχος οικονομικός μας συντάκτης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής όταν με πειράζουν με τον Κώστα τον Αρβανίτη (από το τραγούδι « Μαίρη Παναγιωταρά»).
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μέρες που νιώθω πολύ πιεσμένη. Όμως έχω καταφέρει έπειτα από αρκετά χρόνια προσπάθειας να ιεραρχώ τα πράγματα που πρέπει να κάνω, να βάζω προτεραιότητες. Έτσι φέτος αποφάσισα συνειδητά να μην παρακολουθώ τις ειδήσεις των 8 και να αφιερώνομαι στην οικογένειά μου. Είναι η ώρα που τρώμε και βάζω τα παιδιά για ύπνο. Μετά τις 9 ασχολούμαι αποκλείστηκα με τις ειδήσεις. Όλα μαζί δεn γίνονται γιατί τελικά δεν κάνεις τίποτα σωστά.

Υπήρξαν φορές που θέλατε να τα παρατήσετε όλα και να γυρίσετε στο σπίτι;
Ναι υπήρξαν. Υπάρχουν όμως και φορές που θέλω να φύγω από το σπίτι και να γυρίσω στη δουλειά!

Πιστεύετε ότι είναι διαφορετικό για τους μπαμπάδες; Είναι πιο αναμενόμενο κι αποδεκτό ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην καριέρα τους;
Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει ακόμη η νοοτροπία του «πατέρα αφέντη».
Αν και οι δύο γονείς έχουν τις ίδιες επαγγελματικές υποχρεώσεις, τότε στα περισσότερα σπίτια, τα «βάρη» των παιδιών και του σπιτιού τα σηκώνουν οι γυναίκες. Τα πράγματα και οι συνήθειες αλλάζουν ωστόσο ανάλογα με το επάγγελμα και τα χρήματα που φέρνει κανείς στο σπίτι. Πλέον σε πολλές οικογένειες η μητέρα είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη κι έτσι αναγκαστικά ο άντρας συνεισφέρει και βοηθάει και στο νοικοκυριό και στα παιδιά.

Είναι καλύτερο πιστεύετε που ο σύζυγός σας δεν ανήκει στο δημοσιογραφικό χώρο;
Νομίζω πως ναι, έτσι αλλάζουμε και λίγο παραστάσεις. Όμως πιστεύω ότι είναι απαραίτητο ο ένας σύντροφος να ενδιαφέρεται για τα επαγγελματικά του άλλου και να έχουν κοινά σημεία αναφοράς.

Θέλατε πάντα πολλά παιδιά ή… έτυχαν;
Ηθελα πάντα και ακόμη περισσότερα. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα σκεφτόμασταν και για τέταρτο. Κι αν είχα λιγότερες υποχρεώσεις στη δουλειά ίσως και να το τολμούσα. Πάντως και τα παιδιά μου και ο άντρας μου θα ήθελαν και άλλο ένα μωράκι!

Πόσο χρονών είναι; Θα μας πείτε δυο λόγια γι αυτά;
Είναι 12, 10 και 6 ετών. Το μεγάλο είναι αγόρι και τα μικρότερα κορίτσια. Είναι σαν όλα τα παιδιά με τα καλά τους και τα κακά τους. Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντέδρασαν όταν με έπαυσαν από την εκπομπή. Ηταν πολύ χαρούμενα και πανηγύριζαν!
Είχαν γράψει κι ένα πανό που έλεγε:
« Καλώς ήρθες σπίτι μανούλα, τώρα θα τρώμε όλοι μαζί πρωινό θα μας φτιάχνεις κρέπες και θα μας πηγαίνεις στο σχολείο.»

Τώρα που έχουν περάσει κάποιες μέρες από αυτό το δυσάρεστο γεγονός και όλα φαίνεται να έχουν βρει ξανά το ρυθμό τους, πώς σχολιάζετε όσα συνέβησαν;
Το ότι μας έκοψαν την εκπομπή, το περιμέναμε να γίνει αλλά όχι και τόσο άγαρμπα. Τα πρώτα σημάδια ήρθαν στην αρχή της τηλεοπτικής σεζόν, όταν μείωσαν τις ώρες της πολύ πετυχημένης εκπομπή μας στο μισό. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η διεύθυνση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση.
Νομίζω πως τελικά όλη αυτή η ιστορία μας έκανε καλό. Η στήριξη των συναδέλφων και του κόσμου ήταν συγκινητική. Τελικά επικράτησε το δίκαιο και η λογική.

Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα «αντιμέτρα» για τους πολύτεκνους γονείς. Ποια είναι η άποψή σας;
Νομίζω ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση να τιμωρείς κάποιο επειδή κάνει παιδιά. Συμφωνώ με τα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο το όριο δεν μπορεί να είναι τα 20.000 ευρώ. Αν το κράτος μου παρείχε επαρκή δωρεάν παιδεία και υγεία, ας με φορολογούσαν παραπάνω. Εδώ έχουμε το παράδοξο, ένα κράτος πρόνοιας που καταρρέει και φορολογία σκανδιναβικού τύπου.

Τα παιδιά κατά την άποψή σας γεννιούνται με το χαρακτήρα τους ή οι γονείς τον διαμορφώνουν;
Και τα δύο. Το κάθε παιδί γεννιέται με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος διαμορφώνεται με επιρροές από το οικογενειακό και το οικείο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας «αυστηρή μαμά» ή όχι; Ποιος βάζει τις τιμωρίες; Εσείς ή ο μπαμπάς τους και ποιες είναι αυτές;

Με τρία παιδιά στο σπίτι επικρατεί συχνά το χάος! Ετσι είμαι αρκετά αυστηρή και δυστυχώς βάζω και συχνά τις φωνές. Και ο πατέρας είναι αυστηρός με τη διαφορά ότι χωρίς πολλές φωνές είναι και πολύ πιο αποτελεσματικός.
Η κλασσική τιμωρία που τους βαζω είναι να μην βλέπουν τηλεόραση και να μην παίζουν στο κομπιούτερ.

Ποια είναι τα σχόλιά τους που σας βλέπουν στην τηλεόραση;
Δε με βλέπουν και πολύ συχνά, καθώς το πρωί η τηλεόραση στο σπίτι είναι κλειστή. Κι όταν ήρθαν μαζί μου στον τηλεμαραθώνιο που παρουσίαζα κι εγώ μαζί με άλλους συναδέλφους στην ΕΤ1, ασχολούνταν αποκλειστικά με τους ηθοποιους -σταρ καλεσμένους! Τα σχόλιά τους πάντως είναι θετικά. Οι κόρες μου σχολιάζουν αποκλειστικά το ντύσιμο και μακιγιάζ!

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αναθεωρείτε πράγματα σχετικά με την ανατροφή τους; Υπάρχουν πράγματα που τελικά –αν ξέρατε όσα σήμερα- θα τα κάνατε διαφορετικά;
Ναι, όμως έχω αποφασίσει να μη μετανιώνω για τίποτα και όταν συνειδητοποιώ ότι κάτι πάει λάθος να προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο προσέγγισης. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχω τέτοια συναισθηματική επαφή με τα παιδιά ώστε να κατανοώ γρήγορα από τις αντιδράσεις τους αν υπάρχει πρόβλημα.

Γιατί θα λέγατε σε μια φίλη σας να γίνει μητέρα;
Προτρέπω τις φίλες μου να κάνουν παιδιά γιατί νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Εγώ όπως σας είπα ήθελα πάντα πολλά παιδιά, αλλά γνωρίζω και πολλές γυναίκες που δεν το ήθελαν και απλώς προέκυψε, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο φανατικές μητέρες. Τα συναισθήματα που σου δίνουν τα παιδιά είναι τόσο δυνατά που δεν σκέφτεσαι τον χρόνο που πρέπει να τους αφιερώσεις. Από την άλλη σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους που δεν θέλουν να γίνουν γονείς κι έχουν άλλες προτεραιότητες, δεν το βρίσκω εγωιστικό. Ισως τελικά πιο εγωιστικό είναι να θέλεις παιδιά, που σίγουρα τα βλέπεις και σαν συνέχειά σου.

Η δημοσιότητα τι καλό και τι κακό «κουβάλησε» στη ζωή σας; Την επιδιώξατε ή προέκυψε;
Η δημοσιότητα προέκυψε.. Ξεκίνησα από το εξωτερικό δελτίο της ΝΕΤ με πολύ φόβο για τα «ζωντανά». Ακολούθησε η συνεργασία μου με το δίδυμο Λυριτζή- Οικονόμου και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή, όπου παρουσίαζα τις διεθνείς ειδήσεις και εδώ και δύο χρόνια μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη παρουσιάζουμε την Πρωινή Ενημέρωση. Μέχρι σήμερα μόνο καλά μου έχει προσφέρει γιατί δεν είμαι και τόσο διάσημη ώστε να είναι ενοχλητικό. Ο κόσμος μου δείχνει την αγάπη του κι αυτό μου αρέσει πολύ. Πλέον έχω συνηθίσει και τα επικριτικά σχόλια και δε με πειράζουν όπως στην αρχή.

Θα μετακομίζατε σε κάποια χώρα του εξωτερικού και σε ποια;
Η αγαπημένη μου πόλη είναι το Βερολίνο. Εκεί έζησα πολύ έντονα τα φοιτητικά μου χρόνια και πάω όσο πιο συχνά μπορώ. Αν έπρεπε να μεταναστεύσω θα ξεκινούσα από εκεί γιατί μου είναι μια πόλη οικεία, που την ξέρω καλά, φιλόξενη και φτηνή.

Ξυπνάτε πολύ νωρίς; Είναι κάτι που καταφέρνετε εύκολα;
Από το 2004 ξυπνάω κάθε πρωί τις καθημερινές στις 4.15. Αυτό το ωράριο δεν συνηθίζεται. Το πρώτο από τα τρία ξυπνητήρια είναι σαν μαχαιριά. Ωστόσο επειδή το κλίμα στη δουλειά είναι εξαιρετικό και μου κάνει κέφι να πηγαίνω από το πρωί, το αντέχω ακόμη. Κι επειδή είμαι εύκολη στον ύπνο το Σαββατοκύριακο αναπληρώνω τις χαμένες ώρες.

Αν σας έδιναν ένα μαγικό ραβδί και σας έλεγαν ότι μπορείτε να κάνετε τρεις ευχές, ποιες θα ήταν;
Ευχές για την Ελλάδα του 2013.
Ένα στέρεο και δίκαιο κοινωνικό κράτος που να μην καταρρέει σε περιόδους κρίσεως ώστε να υπάρξει κρατική θωράκιση κατά της φτώχιας και της εξαθλίωσης.
Αξιοπρεπής δωρεάν περίθαλψη και παιδεία για όλους τους πολίτες και κυρίως για τους πιο αδύναμους. Διασφάλιση της δημοκρατίας με κοινωνικές πολιτικές. Αλληλεγγύη και όχι φιλανθρωπία.