- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αλήθειες και ψέματα για τον καρκίνο του στήθους

Η διάγνωση του  καρκίνου του μαστού πανικοβάλει τις περισσότερες γυναίκες. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο καρκίνος του μαστού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται, ίσως γιατί η ασθένεια πρώτον έχει καλύτερη «συμπεριφορά» και δεύτερον αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη, αλλά και η σωστή ενημέρωση.

1. O καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται μόνο σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας.
Ψέμα. Μπορεί όσο μεγαλώνει μια γυναίκα να αυξάνεται ο κίνδυνος φτάνοντας να απειλεί τη μία στις εννιά γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κρούσματα καρκίνου του μαστού σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

2. Oι γυναίκες με μεγάλο στήθος κινδυνεύουν περισσότερο;
Ψέμα. Στις γυναίκες με μεγάλο στήθος είναι πιο δύσκολη η ψηλάφηση των μαστών, τόσο κατά την αυτοεξέταση του στήθους από την ίδια τη γυναίκα όσο και από τον ειδικό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με μεγάλο μαστό κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

3. Η στεναχώρια οδηγεί στον καρκίνο του Μαστού;
Αλήθεια. Ο καρκίνος του Μαστού είναι μια πολυπαραγοντικη νόσος. Πρέπει να τονιστεί ότι χρειάζεται να δράσουν πολλοί παράγοντες έτσι ώστε μια γυναίκα να νοσήσει. Ο ρόλος παραγόντων του κοινωνικού περιβάλλοντος της γυναίκας στην πρόκληση καρκίνου του μαστού έχει μελετηθεί με διάφορες αναδρομικού τύπου επιδημιολογικές έρευνες. Μια τελευταία έρευνα με πολύ καλή μεθοδολογία (C C Chen 1995) έδειξε ότι σοβαρά γεγονότα ζωής κατά την διάρκεια των προηγουμένων 5 ετών πριν την διάγνωση, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από 3 έως 11 φορές. Τέτοια σοβαρά γεγονότα ζωής είναι μεταξύ άλλων ο θάνατος αγαπημένου προσώπου και η σοβαρή αρρώστια στο οικογενειακό περιβάλλον.

4. Οι σφιχτοί στηθόδεσμοι είναι αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του Μαστού;
Ψέμα. Ένα σφιχτό σουτιέν δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει κακοήθεια. Aπλώς, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή να ευνοήσει την εμφάνιση μυκήτων, λόγω της ζέστης και της υγρασίας που αναπτύσσονται τοπικά.

5. H αποβολή αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του μαστού;
Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους αποβολές ή εκτρώσεις δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

6. Tα ενθέματα σιλικόνης ενοχοποιούνται για κακοήθεια;
Ψέμα. Στο παρελθόν διεξήχθησαν μακροχρόνιες έρευνες και αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

7. O πόνος στο στήθος είναι ένδειξη κακοήθειας;
Όχι πάντα. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα που οδηγεί μια γυναίκα με αγωνία στο γιατρό είναι ο πόνος στο στήθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στο στήθος δεν είναι ενδεικτικός της ύπαρξης καρκίνου. Aν και υπάρχουν περιπτώσεις κακοήθειας που προκαλούν πόνο, συνήθως ο καρκίνος του μαστού είναι ανώδυνος.

8. Kάθε ανωμαλία  που παρουσιάζεται στο στήθος είναι κακοήθεια;
Ψέμα. Eννιά στους δέκα ψηλαφούμενους όζους στο στήθος και στην περιοχή της μασχάλης είναι ακίνδυνοι και δεν σχετίζονται με τον καρκίνο στο μαστό. Απαιτείται η επίσκεψη στον ειδικό, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση, ώστε να καθησυχάσει η γυναίκα.