- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αμβλυωπία: Έλεγχος μέσω των 3D ταινιών;

Οι τρισδιάστατες ταινίες μπορεί να λειτουργήσουν ως άτυπο διαγνωστικό εργαλείο για μία σειρά παθήσεων στα μάτια για τα μικρά παιδιά, υποστηρίζουν αμερικανοί ειδικοί. Τα κορίτσια και τα αγόρια κάτω των έξι χρόνων που έχουν πρόβλημα να δουν τρισδιάστατες εικόνες μπορεί να πάσχουν από αμβλυωπία, το κοινώς λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι».

Οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση τρισδιάστατων ταινιών ή η ενασχόληση με αντίστοιχα βιντεοπαιχνίδια συνιστούν μία «θαυμάσια ευκαιρία» για την πρόωρη διάγνωση της πάθησης. Η τρισδιάστατη τεχνολογία, που προκαλεί γρήγορη, μη φυσιολογική κίνηση των οφθαλμών, εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ντουένας, διευθυντή Επιστημών Υγείας και Πολιτικής στην Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, σε περίπτωση που το παιδί δεν βλέπει τις τρισδιάστατες εικόνες ενδέχεται να πάσχει από κάποια διαταραχή της όρασης, όπως το «τεμπέλικο μάτι», πάθηση που προκαλείται από τη μη χρησιμοποίηση του ενός ματιού (πιο σπάνια και των δύο ματιών) από τη νεογνική και βρεφική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση της οπτικής οξύτητας.
Τα παιδιά που ζαλίζονται ή αισθάνονται δυσφορία όταν βλέπουν τρισδιάστατες εικόνες πρέπει επίσης να εξετάζονται.

Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις της παιδικής όρασης ΕΔΩ [2]