Αμπελοφιλοσοφίες… υπό την επήρεια του σταφυλιού

Πού θα βρείτε όλες τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα, πολύτιμες ιδιότητες που χαρίζουν ευεξία και ενέργεια και κάνουν θαύματα με την επιδερμίδα σας; Η απάντηση σε περιμένει στους πάγκους με τα φρούτα και έχει γεύση άλλοτε γλυκιά και άλλοτε όξινη, χρώμα κίτρινο, ερυθρό ή μαύρο και μυρωδιά κρασιού. Το βρήκατε: είναι το σταφύλι.

Στην αρχαιότητα το αποκαλούσαν «τροφή των Θεών». Και μόνο αυτό αρκεί για να καταλάβουμε πόσο σημαντική αξία είχε το σταφύλι στη διατροφή των προγόνων μας. Από τότε που ο άνθρωπος δοκίμασε την υπέροχη γεύση του – θεωρείται πως αυτό έγινε την εποχή του ορείχαλκου, άρχισε να ανακαλύπτει μία-μία τις εξαιρετικές ιδιότητες του, ευεργετικές τόσο για την υγεία, όσο και για την ομορφιά. Εδώ και αιώνες είναι από τα δημοφιλέστερα φυτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε για καινούργιες θαυματουργές πολυβιταμίνες και κρέμες που θα μεταμορφώσουν την επιδερμίδα μας, πρέπει απλώς να θυμηθούμε κάτι τόσο απλό, προσιτό και πολύ νόστιμο, όπως το σταφύλι. Αλλά και σήμερα, πολλές διάσημες σταρ όπως η Νικόλ Κίντμαν, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Μαρία Μενούνος κ.ά. προτιμούν προϊόντα από σταφύλι για την περιποίηση της ομορφιάς τους.

Η ρώγα της νεότητας
Το σταφύλι μας προσφέρει γενναιόδωρα τις περισσότερες απαραίτητες για τον οργανισμό ουσίες. Με ένα ποτήρι χυμό από σταφύλι καθημερινά, για παράδειγμα, μπορείτε να καλύψετε την ημερήσια δόση των βιταμινών του συμπλέγματος Β που «θωρακίζουν» το νευρικό σύστημα ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις του στρες.
Ασβέστιο και σίδηρο, βιταμίνη Α και πολυφαινόλες – ουσίες με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μου εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών και βοηθούν έτσι στη διατήρηση της νεότητας, είναι επίσης από τα βασικά συστατικά του σταφυλιού. Κι αν ποτέ ανακαλύπταμε τη συνταγή για το «ελιξίριο της νεότητας», θα έπρεπε να περιέχει το μαύρο σταφύλι , το πιο αποτελεσματικό απ΄ όλες τις ποικιλίες στην καταπολέμηση της γήρανσης.
Χάρη στα ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα, το σταφύλι αποτοξινώνει τον οργανισμό και ανεβάζει την άμυνα και μαζί της την ενέργεια στα ύψη – δοκιμάστε να τρώτε καθημερινά σταφύλι την περίοδο των εξετάσεων ή όταν αθλείστε εντατικά, και θα το θυμηθείτε.

Αδυνάτισμα και αποτοξίνωση
Είναι αλήθεια πως το σταφύλι περιέχει μεγάλες ποσότητες γλυκόζης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η σιλουέτα σας κινδυνεύει. Μάλλον το αντίθετο, αφού, παρά την υψηλή θερμιδική αξία – 60-90 θερμίδες ανά100 γρ. – το σταφύλι σας βοηθάει να χάνετε κιλά καθώς διώχνει από το σώμα τοξίνες και άλλα συσσωρευμένα «υπολείμματα». Γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η αποτοξινωτική δίαιτα με σταφύλι – φυσικά πριν την ξεκινήσετε,. Πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Για τρεις μέρες πρέπει να τρώτε μόνο σταφύλι, καλύτερα λευκό και χωρίς κουκούτσια, που περιέχει λιγότερα σάκχαρα, ενώ για τις επόμενες δύο βδομάδες το προτιμάτε αντί για το βραδινό γεύμα, ακολουθώντας την υπόλοιπη μέρα κανονική διατροφή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν αδυνατίζετε απλά, αλλά απολαμβάνετε μια ανανεωμένη, ξεκούραστη επιδερμίδα που λάμπει από υγεία.

Σταφύλι, το θεραπευτικό
Σας έπιασε ο βήχας και ο πονόλαιμος, δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας από την κούραση, το έντερο σας βάλθηκε να σας χαλάσει τη νύχτα; Αν δεν προλαβαίνετε να πάτε μέχρι το φαρμακείο, ίσως να βρείτε το κατάλληλο φάρμακο για το πρόβλημά σας στο ψυγείο. Προτού επισκεφθείτε το ιατρό, κάποιες απλές συνταγές με σταφύλι μπορούν να σας ανακουφίσουν από σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων.
*Ο φρέσκος χυμός από σταφύλι ( καλύτερα από άγουρο) χρησιμοποιείται για γαργάρες που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο.
*Αν έχετε υπερκόπωση, πρόβλημα αναιμίας, σας ταλαιπωρούν οι ρευματικοί πόνοι, να καταναλώνετε άφθονο σταφύλι που περιέχει όλες τις απαραίτητες για τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων ουσίες.
*Το βρασμένο σταφύλι (προσθέτετε μια χούφτα ρώγες σταφυλιού σε ένα ποτήρι νερό και το αφήνετε να βράσει για 2-3 λεπτά) και η σταφίδα – σε ίδια ποσότητα – μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ήπια διουρητικά.
*Το σταφύλι είναι ένα ελαφρύ καθαρτικό που βοηθάει αποτελεσματικά στη δυσκοιλιότητα. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και δοκιμάστε να τις αυξάνετε σταδιακά ανάλογα το αποτέλεσμα.

Πολύ γλυκό για σας;
Οι «παρενέργειες» που μπορεί να προκαλέσει το σταφύλι σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα. Να το αποφεύγετε αν έχετε διαβήτη, παχυσαρκία σε προχωρημένο στάδιο, αν πάσχετε από χρόνιες κολίτιδες, καρδιακή ανεπάρκεια ή αν η αρτηριακή σας πίεση είναι ασταθής .
Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις αλλεργιών στο μαύρο σταφύλι, όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και ημικρανιών που δημιουργούν οι πολυφαινόλες και άλλες ουσίες που περιέχει. Οπότε, για να απολύσετε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κάνετε, καλού κακού, μια επίσκεψη στον παθολόγο σας προτού ξεκινήσετε να καταναλώνετε το σταφύλι με τις χούφτες.

Κρέμες και μάσκες από σταφύλι
Πολλές από τις κρέμες προσώπου και σώματος, μάσκες καθαρισμού και peeling, σαμπουάν και κρέμες μαλλιών, που βρίσκετε στο εμπόριο, έχουν από τα βασικά συστατικά τους το έλαιο που παρασκευάζεται από τα κουκούτσια του σταφυλιού. Κάνει την επιδερμίδα πιο απαλή, ενώ οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συστατικά ενάντια στη γήρανση. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στη σύσταση του ελαίου, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών. Άλλο ένα σπουδαίο συστατικό του ελαίου είναι τα φρουτοξέα, που επιτυγχάνουν την απολέπιση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας.
Όπως αναφέραμε, η χρήση του σταφυλιού και των κουκουτσιών του στην κοσμετολογία έχει παλιές ρίζες. Στην ιστορία έχει μείνει η συνταγή που ο γάλλος αρωματοποιός Ζοζέ ντε Μαλ έφτιαξε πριν από 500 χρόνια για την αγαπημένη του, την πρώτη κυρία της αυλής του Βασιλιά της Βουργουνδίας. Η θαυματουργή μάσκα για τα μαλλιά με βασικά συστατικά τα έλαια από κουκούτσια του σταφυλιού και από τριαντάφυλλο στις μέρες μας είναι γνωστή ως «το βάλσαμο για τα μαλλιά από τη Βουργουνδία» και διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα με φυτικά είδη περιποίησης μαλλιών στη Γαλλία. Ίσως, θα μπορέσετε να αποκτήσετε μια παρόμοια μάσκα από καταστήματα με φυτικά καλλυντικά ή σε φαρμακεία που παρασκευάζουν καλλυντικά κατόπιν παραγγελίας. Υπάρχουν όμως και άλλες, εξίσου αποτελεσματικές συνταγές, που μπορείτε να φτιάξετε μόνη σου από σταφύλι και προϊόντα που πάντα υπάρχουν στο ψυγείο σας.
Μάσκα για ευαίσθητη επιδερμίδα: Παρασκευάζεται από γιαούρτι, μέλι και χυμό από σταφύλι ( σε αναλογίες 1:1:2). Αφήστε την στο πρόσωπο για 10 λεπτά και ξέπλυνε με χλιαρό νερό.
Θρεπτική μάσκα για κανονική επιδερμίδα: Πάτησε με ένα πιρούνι μερικές ρώγες σταφυλιού, πρόσθεσε λίγο γιαούρτι (το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό) και άφηστε τη μάσκα στην επιδερμίδα σας για 20 λεπτά. Κατόπιν καθάρισε το πρόσωπο με ένα κομματάκι βαμβάκι ποτισμένο με κρύο γάλα.
Μάσκα για peeling: Κόβετε τις ρώγες σταφυλιού στα μισά ή φτιάχνετε σε μπλέντερ πολτό από σταφύλι. Αφήνετε τη μάσκα στο πρόσωπο για 15-20 λεπτά και αφαιρείτε με χλιαρό νερό.
Μάσκα καθαρισμού και λεύκανσης για λιπαρό δέρμα: Χτύπησε ένα ασπράδι αυγού, πρόσθεσε 1 κουταλιά χυμό από σταφύλι και 2-3 σταγόνες έλαιο από κουκούτσια του σταφυλιού – θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και καλλυντικά (πάντως και χωρίς αυτό το συστατικό η μάσκα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική). Άφησε τη μάσκα στην επιδερμίδα για 20 λεπτά και ξέπλυνε με ζεστό νερό.