Ανακοινώθηκε η ίδρυση διεθνούς Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού  και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου πλαισίου Εκπαίδευσης και κατάρτισης στον Τουρισμό, που θα στηριχτεί σε  – όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί-, με πόρους του ΕΣΠΑ, που έως χθες «λίμναζαν».

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν:

  • η ίδρυση μιας διεθνούς Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management , τριετούς φοίτησης, στα πρότυπα επιτυχημένων Σχολών του Εξωτερικού, που θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Τουριστική Εκπαίδευση.
  • η αναμόρφωση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων, ειδικευμένων σε Τουριστικά επαγγέλματα, με ενίσχυση  των προγραμμάτων σπουδών Κατάρτισης  και Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Μιλώντας ο Κ. Αρβανιτόπουλος, είπε: «Ο Τουρισμός, μαζί με την Εμπορική Ναυτιλία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Κι αυτός δεν είναι ευφημισμός, αλλά μία πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στην επανίδρυση των δύο Υπουργείων. Ο τουρισμός στηρίζεται στις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, γι’ αυτό η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και της Τουριστικής Βιομηχανίας συνιστά πρωταρχικό στόχο, και με τις δράσεις, που εξαγγέλλουμε, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικότης».
Και τόνισε: «Αυτό, άλλωστε, είναι και το πρόταγμα του Πρωθυπουργού. Να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της επεσήμανε : «Ανάπτυξη του Τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και προοπτικές επενδύσεων. Ανάκαμψη του Τουρισμού σημαίνει, όμως, και  ποιοτική, βιώσιμη και σταθερή στον χρόνο τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση».
Και πρόσθεσε: «Γι αυτόν τον λόγο χτίζουμε βήμα-βήμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ένα νέο σχέδιο κατάρτισης και εκπαίδευσης στον Τουρισμό».

Συγκεκριμένα:
Ενισχύονται οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, στο τομέα του Τουρισμού.

Στόχος, η διοχέτευση στην τουριστική αγορά, εξειδικευμένων στελεχών, ποιοτικής κατάρτισης έτσι ώστε ο ελληνικός Τουρισμός να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες διεθνείς τάσεις και να ικανοποιεί την ενεργό ζήτηση.

Ανασυγκροτείται η επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση με την ίδρυση τριετούς Διεθνούς Σχολής Ξενοδοχειακού Management, στα πρότυπα επιτυχημένων σχολών του εξωτερικού. Η σχολή θα προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση, σε Έλληνες και ξένους σπουδαστές,  που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι σπουδές θα παρέχονται και στην Αγγλική γλώσσα, ώστε να προσελκύσουν σπουδαστές από την ευρύτερη Ευρω-Μεσογειακή περιοχή αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, με οικονομική συμμετοχή των σπουδαστών αυτών.

Στους αποφοίτους δε, της σχολής αυτής, θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω φοίτησης στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ της χώρας.

Αναμορφώνεται η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων ειδικευμένων σε τουριστικά επαγγέλματα. Με αυτό τον τρόπο, θα προσφέρεται στους νέους, υψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση, ώστε να συνεισφέρουν άμεσα σε τομείς του τουρισμού συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Απελευθερώνονται και ενισχύονται τα Προγράμματα Σπουδών Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης, σε διάφορους τομείς του τουρισμού, ώστε να ικανοποιούνται οι  ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας για διεύρυνση και εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των νέων αλλά και των απασχολούμενων στον Τουρισμό.

Στόχος, είναι η παροχή νέων, στοχευμένων Προγραμμάτων Σπουδών Κατάρτισης στον τομέα του Τουρισμού. Θέλουμε τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που θα  προσφέρουν τα Προγράμματα αυτά, να αποτελέσουν πρώτη επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχουν όχι μόνο ικανοί αλλά και άρτια καταρτισμένοι  απόφοιτοι, έτοιμοι να ανταποκριθούν στην σύγχρονη τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Τα Προγράμματα αυτά, θα δίνονται στους σπουδαστές μέσω των νέων δομών Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης, που έχουν συγκροτηθεί από το ΥπΠΔΒΜΘ.
Διαμορφώνονται, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νέα προγράμματα κατάρτισης, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η Δια Βίου εκπαίδευση και να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες του Τουρισμού να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς την υποχρεωτική τους μετακίνηση.