Αναπνοή και πνεύμονες

Δεν σταματάς ποτέ να αναπνέεις, ακόμα και όταν κοιμάσαι. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου χρειάζεται οξυγόνο για να κάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Ένας δυνατός μυς που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες, το διάφραγμα, βοηθά τη λειτουργία της αναπνοής. Κατά την εισπνοή το διάφραγμα συστέλλεται προς τα κάτω και ο θώρακας ανοίγει για να δεχθεί το οξυγόνο. Έπειτα το διάφραγμα κινείται προς τα πάνω για να μπορέσεις να εκπνεύσεις.

Πώς λειτουργούν οι πνεύμονες
Ο αέρας εισέρχεται σε κάθε πνεύμονα μέσα από έναν σωλήνα που λέγεται βρόγχος. Ο βρόγχος διακλαδίζεται σε μικρότερους σωλήνες, που καταλήγουν σε μικροσκοπικούς ελαστικούς σάκους, τις κυψελίδες.
Το οξυγόνο περνά μέσα από αυτές στο αίμα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα επιστρέφει μέσα από αυτές στους πνεύμονες.

Γνωρίζεις ότι…
Η εισπνοή γίνεται μέσα από την τραχεία. Μπορείς να νιώσεις τον θώρακά σου να ανεβαίνει καθώς οι πνεύμονές σου γεμίζουν με αέρα.

Όταν εκπνέεις, νιώθεις το θώρακά σου να κατεβαίνει. Αν οι πνεύμονες σου ήταν άδειοι θα κατέρρεαν. Όταν φουσκώνεις ένα μπαλόνι ή φυσάς ένα κερί για να σβήσει, εκπνέεις διοξειδίο του άνθρακα, ένα αέριο άχρηστο για το σώμα σου.

Όταν κοιμάσαι η αναπνοή και ο σφυγμός σου επιβραδύνονται. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 10 λεπτά αφότου αποκοιμηθείς. Αντίθετα όταν ασκείσαι η αναπνοή σου επταχύνεται. Το πρόσθετο οξυγόνο που εισπνέεις απορροφάται από το αίμα και κυκλοφορεί γρήγορα σε όλο το σώμα σου.

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις μέσα στο νερό και αυτό γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο. Για αυτό τον λόγο οι δύτες χρησιμοποιούν φιάλες οξυγόνου.