- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανδρέας Χατζηνικολάου: 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού ερασιτεχνών στην κατηγορία των οκτώ χρόνων

Διαβάστε τι δήλωσε ο 8χρονος, για την πρωτιά στο σκάκι. Ποια τα όνειρά του για το μέλλον.

Παιδί θαύμα θα τον χαρακτήριζαν κάποιοι καθώς, ο Αντρέας Χατζηνικολάου, ηλικίας μόλις 8 χρόνων κατέκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού ερασιτεχνών στην κατηγορία των οκτώ χρόνων.


– Αντρέα, είσαι μόλις 8 χρονών τι είναι αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις και να επιλέξεις το σκάκι;

Δεν ξέρω. Απλά μου αρέσει.

– Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το σκάκι;

Άρχισα να μαθαίνω τις κινήσεις πριν να γίνω 5 χρονών.

– Σε ποιους διαγωνισμούς έχεις λάβει μέρος και τι διακρίσεις έχεις μέχρι τώρα;

Έλαβα μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς. Στη Κύπρο κέρδισα αρκετές φορές την 1η θέση στη κατηγορία μου αλλά στο εξωτερικό είναι η πρώτη φορά. Το 2010 είχα τερματίσει στη 3η θέση στο πανευρωπαϊκό σχολικό στη κατηγορία κάτω των 7 χρονών.

– Το βρίσκεις εύκολο ως άθλημα;

Στην αρχή ναι. Τώρα έχει δυσκολέψει διότι συνέχεια έχω να λύσω και πιο δύσκολες ασκήσεις.

– Στον ελεύθερο σου χρόνο με τι ασχολείσαι;

Όταν δεν έχω προπόνηση, παίζω με το σκυλάκι μας, με τα παιχνίδια μου, λίγο ποδόσφαιρο στη αυλή και εάν η τηλεόραση έχει αγώνα της Ανόρθωσης ή της ΑΕΚ Κωνσταντινουπόλεως τον παρακολουθώ.

– Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;

Θέλω να γίνω ιατρός.

Μπορεί ο μικρός Ανδρέας να έχει αδυναμία στο άθλημα αυτό, όμως, ποια είναι η άποψη των γονιών του και κυρίως του πατέρα του, Πηγάσιου Χατζηνικολάου.

– Πώς αισθάνεστε που ο 8χρόνος γιος σας κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία του, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού ερασιτεχνών;

Ο Ανδρέας προπονείται πολύ εδώ και 3 χρόνια ξοδεύοντας καθημερινώς πολύ από τον ελεύθερο του χρόνο. Έχουμε πάει στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες αρκετές φορές, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα και χρόνο.

Η κατάκτηση της 1ης θέσης στην κατηγορία των 8 ετών στο παγκόσμιο ερασιτεχνών, ήρθε ως επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας, ιδιαίτερα από τον ίδιο και οπωσδήποτε μας έκανε πολύ περήφανους.

– Ασχολείται κάποιος από εσάς με το συγκεκριμένο άθλημα ή ήταν ανεξάρτητη επιθυμία του Αντρέα;

Με το σκάκι, λίγο-πολύ, ασχολούμαστε όλοι στο σπίτι.

– Πώς αντιδράτε σε αυτή του την απασχόληση;

Το σκάκι είναι ίσως η καλύτερη μορφή απασχόλησης για ένα παιδί σήμερα όπου τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ”κλέβουν” ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή τους. Ο Ανδρέας ασχολείται με το σκάκι στον ελεύθερο του χρόνο και αφού πρώτα τελειώσει με τα μαθήματα του σχολείου του. Εμείς εξ’αρχής υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε αυτή του την απασχόληση.

– Ποιος παρότρυνε τον Ανδρέα να ασχοληθεί;

Ο Ανδρέας ήθελε από μόνος του να ασχοληθεί. Αρχικά του άρεσε να μετράει τα κομμάτια στη σκακιέρα και τα Χριστούγεννα του 2008,(4 μήνες πριν κλείσει 5 χρονών) άρχισε να μαθαίνει τις κινήσεις, κάποτε μαζί μας και κάποιες φορές με την αδελφή του τη Μαρία.

– Το να καταφέρει ένας 8χρονος να μυηθεί στον κόσμο και την σκέψη του αθλήματος σημαίνει πως έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον του;

Όπως έδειξαν διάφορες επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο άθλημα, το σκάκι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης αλλά δημιουργεί υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Όπως όλοι οι γονείς έτσι και εμείς θα θέλαμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας.

– Τι συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά όλου του κόσμου;

Εννοείτε πως ο κάθε γονιός είναι ο ποιο αρμόδιος από όλους, για να συμβουλεύσει τα παιδιά του.

Όσο αφορά την ενασχόληση κάποιου παιδιού με το σκάκι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ένα πνευματικό άθλημα το οποίο δεν κάνει διακρίσεις στη ηλικία ή στο φύλο. Ακόμη με το άθλημα αυτό δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούν και παιδιά με αναπηρίες και να διεκδικήσουν στα ίσα την οποιαδήποτε διάκριση.

Τα καλά του αθλήματος αυτού μπορεί κάποιος να τα εντοπίσει εύκολα μέσα από τα αποτελέσματα διάφορων επιστημονικών ερευνών τα οποία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Μάλιστα το περασμένο Μάρτιο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την καθιέρωση του προγράμματος ”Σκάκι στο σχολείο” στα εκπαιδευτικά συστήµατα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που το υπουργείο παιδείας και οι σύνδεσμοι γονέων θα πρέπει να εκμεταλλευτούν άμεσα και να μην το αγνοήσουν.

Ο μικρός Ανδρέας ο οποίος είναι αθλητής του Famagusta Chess Club, κατάγεται από τον κατεχόμενο Καραβά και είναι μαθητής στη Α’ τάξη του Β΄ Δημοτικού σχολείου Δερύνειας.

Το 2011 διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στο σκάκι, κερδίζοντας την 1η θέση παγκύπρια στη κατηγορία των 8 χρονών και την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό σχολικό πρωτάθλημα στη αντίστοιχη κατηγορία. Λόγω των επιδόσεων του αυτών το Φεβρουάριο βραβεύτηκε από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο καλύτερος αθλητής κάτω των 18 ετών.

Πηγή: 24h