- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανταπόκριση με τίτλο “Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης”

Ο Βέλγος ανταποκριτής της εφημερίδας De Tijd , μετά από ρεπορτάζ που έκανε στη χώρα μας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυξάνει η απροθυμία ολοένα και περισσότερων νεαρών ζευγαριών στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Το έρθρο του έχει τον τίλτο «Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης» κι όπως σημειώνει η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη στην Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για τα πλάνα δημιουργίας οικογένειας, με το σκεπτικό αφενός ότι η απόκτηση παιδιών συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο, υπέρογκο, οικονομικό κόστος και αφετέρου ότι οι προοπτικές διαγράφονται τόσο ζοφερές, που τα παιδιά που θα έλθουν στον κόσμο θα δυσκολευτούν αφάνταστα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ο συντάκτης της De Tijd συνομιλεί με αρκετά νέα ζευγάρια, τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα εξηγούν ότι οι δαπάνες για την ανατροφή παιδιών είναι δυσβάσταχτες για πολλούς νέους ανθρώπους, που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους μισθούς. Ως εκ τούτου, διαπιστώνει ο συντάκτης, είναι πολλά τα νεαρά ζευγάρια που ανατρέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και παραπέμπουν την απόκτηση παιδιών εν ευθέτω χρόνω.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έζησε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ευημερίας και ως φυσιολογικό επακόλουθο είδε τα ποσοστά τεκνοποιίας του εγχώριου πληθυσμού να εκτοξεύονται. Ωστόσο, προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η τάση αυτή έχει αναστραφεί, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσοστά να έχουν υποχωρήσει από 1,522 παιδιά ανά γυναίκα το 2009 στο 1,504 το 2010 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ακόμα χαμηλότερα το 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ