- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αντιμέτωποι με την κατάθλιψη


Η κατάθλιψη μπορεί να περιγραφεί ως η ψυχική κατάσταση της απογοήτευσης και της θλίψης, που συνήθως συνοδεύεται από χαμηλή ενέργεια και απώλεια της απόλαυσης της ζωής. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση ή μια μακροπρόθεσμη κλινική κατάσταση που απαιτεί επαγγελματική παρέμβαση. Ανεξάρτητα από το είδος των συναισθημάτων που αντιμετωπίζετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και να απευθύνεστε στους κατάλληλους ανθρώπους για βοήθεια.

Εάν δεν είστε βέβαιοι από τι πάσχετε, μιλήστε με κάποιον ειδικό και περιγράψτε του τα συναισθήματά σας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης με την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σήμερα για να ξεκινήσετε τη «θεραπεία».

• Φυσική Δραστηριότητα
Όταν είστε σε κατάθλιψη, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που έχετε στο μυαλό σας. Ωστόσο, κάνοντας την καθημερινή άσκηση προτεραιότητα, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια θετική στάση. Όταν ασκείστε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ενδορφίνες, γνωστές και τις χημικές ουσίες της ευτυχίας που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα. Η άσκηση μειώνει επίσης την κούραση, μια συχνή παρενέργεια της κατάθλιψης.

• Χόμπι
Εάν έχετε μια δραστηριότητα που πάντα σας άρεσε, διατηρήστε τη. Περνώντας το χρόνο σας με δημιουργικό τρόπο θα σας βοηθήσει να σκεφτειτε αισιόδοξα κι ευχάριστα ενώπαρακολουθώντας την εξέλιξη του έργου σας ή το αποτέλεσμά του θα νιώθετε περηφάνια.

• Χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους
Ίσως να δυσκολεύεστε να είστε κοινωνικοί όταν νιώθετε καταθλιπτικά. Ο ελεύθερος χρόνος με την οικογένεια ή τους φίλους σας όμως θα κρατήσει τις σκέψεις σας μακριά από τα δυσάρεστα. Είναι ευκολότερα να σκεφτόμαστε αρνητικά όταν είμαστε μόνοι μας. Η παρουσία αγαπημένων προσώπων μας βοηθάει πολύ.

• Σωστή διατροφή
Η κατάθλιψη εκδηλώνεται ενίοτε και στις διατροφικές συνήθειες. Καταναλώνοντας το σωστό “καύσιμο” για το σώμα σας θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Παρακολουθήστε την πρόσληψη καφεΐνης σας έτσι ώστε να μην καταλήξετε με αίσθημα εκνευρισμού και άγχους. Επίσης, βγάλτε από την τσάντα σας τις καραμέλες και τις σοκολάτες. Η πολλή ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό ανεβοκατέβασμα που θα σας αναστατώσει περισσότερο ενώ ταυτόχρονα τα κιλά που θα προσφέσετε δεν θα βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και να μην τρώτε υπερβολικές ποσότητες λιπαρών τροφών.

• Πάρτε ευχαρίστηση από μικρά πράγματα
Τι σας κάνει να χαμογελάτε; Πηγαίνετε στο πάρκο και παρακολουθήστε τα παιδιά που παίζουν. Επισκεφτείτε μια έκθεση και θαυμάστε τα έργα τέχνης ή κάντε δώρο στον εαυτό σας μια ευωδιαστή γλαστρούλα. Ή, απλά καθίστε έξω στον ήλιο και δείτε το χορτάρι να μεγαλώνει! Με άλλα λόγια, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και χαλαρώστε.

• Επισκεφθείτε ένα ειδικό
Το να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία μπορεί να είναι η σωστή λύση για το πρόβλημά σας.
Ένας έμπειρος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις αρνητικές σκέψεις σας, να σας διδάξει τεχνικές χαλάρωσης και πώς να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη σας. Ο θεραπευτής θα σας δώσει τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάστασή σας.

• Φαρμακευτική αγωγή
Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται και φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματά σας και πολλές φορές είναι απαραίτητη μόνο σε προσωρινή βάση. Φυσικά αυτό δεν θα το αποφασίσετε μόνοι σας. Είναι απαραίτητη η συμβουλη και η συνταγή ενός γιατρού! Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος, έτσι ώστε να εργαστείτε μαζί και να διατηρήσετε την κοινή σας ζωή χωρίς περισσότερα προβλήματα.

• Δώστε τον εαυτό σας το δώρο του χρόνου
Πάνω απ ‘όλα, να είστε υπομονετικοί με την κατάθλιψη σας. Δεν θα εξαφανιστούν τα συμπτώματα εν μία νυκτί. Και φυσικά μην νιώθετε άσχημα γι αυτό. Δεν είστε η μόνη, ούτε μόνη σας. Απλά αγαπήστε τον εαυτό σας.