- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Απαντήσεις σε τόσο κρίσιμες κοριτσίστικες ερωτήσεις: Περίοδος, σεξουαλική ζωή, αντισύλληψη και πολλά ακόμα

του Δρ. Θάνου Ασκητή

Σε ποια ηλικία είναι φυσιολογικό να έρθει η περίοδος στο κορίτσι;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία που να προσδιορίζει τον ερχομό της περιόδου. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα 12 με 13 χρόνια είναι μια ηλικία που η περίοδος έρχεται στα περισσότερα κορίτσια. Βέβαια, υπάρχουν και κορίτσια στα οποία η περίοδος έρχεται πριν ή μετά την ηλικία που προαναφέραμε. Κάτω από 10 χρονών, οι γιατροί μιλούν για πρόωρη εφηβεία και αναζητούν πιθανές ορμονικές ανωμαλίες για να τις θεραπεύσουν. Μετά τα 15 με 16 χρόνια αν δεν έχει έρθει η περίοδος, τα κορίτσια και οι μητέρες ανησυχούν. Η καθυστέρηση της περιόδου είναι φυσιολογικό φαινόμενο και η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο μπορεί να τις καθησυχάσει και να τις καθοδηγήσει.

Βρίσκω το στήθος μου πολύ μικρό, τι μπορώ να κάνω;

Σπάνια είμαστε ευχαριστημένες με το στήθος μας. Συχνά συγκρίνουμε το στήθος μας με τα υπέροχα ντεκολτέ που βλέπουμε στα περιοδικά. Το θεωρούμε ατελές, μικρό, ασύμμετρο και γενικά του βρίσκουμε πολλά ελαττώματα. Ωστόσο, είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε όμορφο στήθος ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Μια πλάτη γυμνασμένη, θωρακικοί μύες δυνατοί και ώμοι ελεύθεροι εξασφαλίζουν ένα όμορφο στήθος. Επίσης, η κολύμβηση βοηθά στη απόκτηση καλοσχηματισμένου στήθους.

Ποια θεωρείται η καλύτερη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής στο κορίτσι;

Η σεξουαλική αφύπνιση στη γυναίκα ξεκινά στην ηλικία 12 -14 χρόνων με τον ερχομό της έμμηνου ρύσης όπου στην περίοδο αυτή το σεξουαλικό ένστικτο δίνει πιο έντονα το παρόν του ενώ η ηδονή, οι φαντασιώσεις και οι διεγέρσεις παίρνουν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Η καλύτερη περίοδος για το άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής της, φαίνεται να είναι το εφηβικό της κλείσιμο, που είναι έτοιμη και βιολογικά και συναισθηματικά να απολαύσει και να χαρεί το πρώτο σκαλοπάτι της σεξουαλικής ζωής της. Αυτό η νεαρή γυναίκα πρέπει να το γνωρίζει, να μη βιαστεί να μεγαλώσει πιο γρήγορα και να μην θελήσει να κάνει σεξ πιο μικρή για να αποδείξει ότι είναι «προχωρημένη» και πιο άνετη από τις φίλες της. Η σεξουαλική ζωή την περιμένει για πολλά πολλά χρόνια, για αυτό ας αφήσει το μυαλό της και το σώμα της να ετοιμαστούν για αυτή την κορυφαία βιολογική και ψυχική της ανάγκη.

Η νεαρή γυναίκα οφείλει να γνωρίζει το σώμα της, τη γυναικεία της ύπαρξη, τα γεννητικά της όργανα και να έχει μια ανοικτή επικοινωνία με τη μητέρα για τυχόν απορίες και για θέματα αντισύλληψης. Οι γονείς και ειδικά η μητέρα οφείλει να είναι κοντά στην κόρη της να την ενημερώνει για όλα τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική υγεία και τις αγωνίες και τους φόβους που μπορεί η έφηβη να έχει.

Μετά την πρώτη φορά δεν ένιωσα ηδονή. Μήπως είμαι ψυχρή;

Στην αρχή της ερωτικής ζωής, δεν είναι εύκολο να ερεθιστεί ο κόλπος της γυναίκας. Με τον καιρό, η γυναίκα μαθαίνει καλύτερα το σώμα της και η κολπική περιοχή γίνεται πιο ευαίσθητη στα ερεθίσματα. Μάθετε να ζητάτε αυτό που θέλετε και να περιμένετε μέχρι να είστε έτοιμες. Επίσης, μερικοί άνδρες απολαμβάνουν μόνο τη διείσδυση, τα χάδια και τα τρυφερά λόγια δεν τους ενδιαφέρουν. Για πολλές γυναίκες όμως, κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Τέλος, μπορεί κατά την πρώτη φορά να μη νιώσατε ηδονή γιατί ο σύντροφός σας εκσπερμάτισε πριν εσείς ερεθιστείτε.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;

Με τον όρο «αντισύλληψη» εννοούμε τα μέσα και τις τεχνικές που καταφέρνουν να αναστείλουν τη γονιμότητα, με τρόπο παροδικό και αναστρέψιμο. Η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να προλάβει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Το ανδρικό προφυλακτικό αποτελεί μία μέθοδο ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική για την αντισύλληψη, αλλά και για την προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το προφυλακτικό είναι μία λεπτή ελαστική θήκη από Latex ή πολυουρεθάνη, που χρησιμοποιείται για να καλύπτει το πέος κατά τη συνουσία και να συγκρατεί το σπέρμα, εμποδίζοντάς το να φτάσει στο ωάριο.

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής, που πρέπει να είναι ο άνδρας και η γυναίκα, οφείλει να γνωρίζει βασικά χαρακτηριστικά της επιλογής του. Συγκεκριμένα, το προφυλακτικό πρέπει αγοράζεται από τα φαρμακεία ή τα super markets με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης του. Φυλάσσεται πάντα σε μέρος που δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής του, με αποτέλεσμα να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εάν υπάρχουν υποψίες μεταβολής του ντύματός του, πρέπει να μην χρησιμοποιείται ακόμη και αν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Επίσης, δεν πρέπει να τα συμπιέζουμε στο πορτοφόλι ή σε μια πολύ στενή τσέπη. Είναι καλύτερο να τα φυλάμε στο αρχικό τους κουτί, και να προσέχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης τους.

Η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού έχει ιδιαίτερη αξία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να βγει κατά τη συνουσία. Το προφυλακτικό φοριέται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση, ώστε να τοποθετηθεί σωστά, εφαρμόζοντας καλά μέχρι τη βάση του πέους. Με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και της ανδρικής εκσπερμάτισης, πρέπει να εξέρχεται του κόλπου, προτού χαλαρώσει η στύση, διότι υπάρχει ο φόβος, όταν παραμείνει εντός του κόλπου, να χυθεί το σπερματικό υγρό.

Το προφυλακτικό αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα μέσα για αντισύλληψη. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου για ζευγάρια που εφαρμόζουν με ακρίβεια τη μέθοδο είναι 3 κυήσεις ανά 100 γυναίκες που τη χρησιμοποιούν για ένα χρόνο. Πρακτικά όμως, η αποτυχία φθάνει το 10%, λόγω κατασκευαστικών μειονεκτημάτων ή λαθών στην εφαρμογή του προφυλακτικού.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω στο γυναικολόγο;

Η γυναίκα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, δεν πρέπει να ξεχνά τη ανάγκη της να προλαμβάνει παρά να θεραπεύει. Αυτό την οδηγεί στο δρόμο μιας συνεχούς αναζήτησης σε συνεργασία με το γυναικολόγο της και τις οδηγίες που πρέπει να τηρεί με ευλάβεια από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα από την μητέρα της, σε ποια ηλικία πρέπει ένα κορίτσι να επισκεφτεί για πρώτη φορά το γυναικολόγο και κάθε πότε μια γυναίκα μεγαλώνοντας, οφείλει να επισκέπτεται και γιατί το γιατρό της. Από την περίοδο της ήβης που οι ορμόνες ξυπνούν και διαφοροποιούν το σώμα της έφηβης και προτού ανοίξει η σεξουαλική της ζωή, η μητέρα του κοριτσιού οφείλει να την οδηγήσει στο γυναικολόγο εμπιστοσύνης της, προκειμένου η νεαρή γυναίκα, να αρχίσει να συνειδητοποιεί την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης και φροντίδας των σωματικών αλλαγών που δέχεται. Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο της παρθένας αυξάνει την προληπτική αγωγή, που αρχίζει να υιοθετεί στη ζωή της. Παράλληλα, ο γιατρός της θα την καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα, σχετικά με τι πρέπει να γνωρίζει στις επερχόμενες αλλαγές και στην εμμηνορρυσία που άρχισε να δείχνει την ορμονική της ενεργοποίηση.

Οι επισκέψεις στο γυναικολόγο πρέπει να γίνονται μία φορά το χρόνο. Ο έλεγχος που γίνεται αφορά στους μαστούς και στα έσω και έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Όσον αφορά στους μαστούς, μία γυναίκα μετά τα 18 της χρόνια οφείλει να ψηλαφά τακτικά (μία φορά το μήνα και καλύτερα τις τελευταίες ημέρες της περιόδου) τους μαστούς της, καταγράφοντας μέσα στα χέρια της την καλή της υγεία. Η πρώτη μαστογραφία καλό είναι να γίνεται προληπτικά στα 37 χρόνια ώστε να χρησιμεύει ως μέτρο σύγκρισης. Από τα σαράντα έως τα πενήντα χρόνια η μαστογραφία επαναλαμβάνεται ανά δύο χρόνια, ενώ από τα πενήντα έως τα εξήντα χρόνια επαναλαμβάνεται ανά χρόνο. Με την αμφίχειρη κλινική εξέταση ο γυναικολόγος θα εκτιμήσει την υγεία των ωοθηκών, της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Η εξέταση θα συμπληρωθεί με το ΠΑΠ τεστ, ώστε να εκτιμηθεί η καλή κατάσταση του τραχήλου της μήτρας. Τέλος, καλό θα ήταν η γυναίκα να υποβάλλεται προληπτικά και σε διακολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.

Ινστιτούτο Ψυχικής
& Σεξουαλικής Υγείας
Δρ. Θάνος Ασκητής

Διεύθυνση:
Κηφισίας 360 &
Θερμοπυλών 2,
Χαλάνδρι, Αθήνα,
Τ.Κ. 152 33

Τηλέφωνα:
210 6104 590
210 6199 361
210 7789 890
210 7772 100
210 7715 972
Fax: 210 6195 797

E-Mail: [email protected]
http://www.askitis.gr/site/contact [2]