Απορίες κάτω από τον ήλιο: όσα θα θέλατε να μάθετε για τα αντηλιακά

Ενώ έχουμε συνηθίσει πλέον να τα χρησιμοποιούμε, τα αντηλιακά παραμένουν από τα πιο «παρεξηγημένα» και λιγότερο «γνωστά» στους καταναλωτές καλλυντικά. Οι απορίες αφορούν τόσο τη σύσταση όσο και τη χρήση τους. Βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν και… καλό και ασφαλές μαύρισμα!

Τι σημαίνει SPF; Είναι το ακρωνύμιο του αγγλικού όρου «Sun Protection Factor», το οποίο αναφέρεται στο δείκτη προστασίας που έχει ένα αντηλιακό, και υποδεικνύει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο φορώντας το, χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα.
Δηλαδή, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς τη χρήση αντηλιακού, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 200 λεπτά.  Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι το SPF υπολογίζεται σε συνθήκες εργαστηρίου και στην πραγματικότητα η διάρκεια της προστατευτικής του ισχύος είναι αρκετά μικρότερη.

Για να υπολογίσουμε τον επιτρεπόμενο χρόνο έκθεσης στον ήλιο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τον τύπο δέρματός μας, την εποχή του χρόνου, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και την ώρα της ημέρας που επιλέγουμε για την ηλιοθεραπεία. Οι απαγορευμένες ώρες για την ηλιοθεραπεία είναι μεταξύ 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ώρες κατά τις οποίες ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και η ακτινοβολία του είναι ιδιαιτέρως δυνατή. Αν επιλέγετε ωστόσο να κάνετε ηλιοθεραπεία αυτές τις ώρες, σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιείτε και αντηλιακό με πολύ ψηλό δείκτη και να το ανανεώνετε συχνότερα.

Γιατί πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακού αρκετή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο;
Συγκεκριμένα, πρέπει να το απλώνουμε στο δέρμα 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Αυτό το διάστημα χρειάζεται ώστε τα συστατικά του να εισχωρήσουν στο δέρμα. Αντίθετα όταν βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που βρισκόμαστε στον ήλιο, δεν προλαβαίνει να δράσει και η αποτελεσματικότητά του μειώνεται. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η τακτική ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση.

Τι είναι τα φυσικά και χημικά φίλτρα;
Τα αντηλιακά με φυσικά (ανόργανα) φίλτρα, περιέχουν φυσικές ενώσεις, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), και όταν απλώνονται στην επιδερμίδα έχουν την ικανότητα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Γενικά η χρήση τους συστήνεται στα παιδιά, στις εγκύους, και σε όσους έχουν παρουσιάσει αλλεργία στα χημικά φίλτρα. Τα υπέρ τους είναι ότι είναι απολύτως ασφαλή για το δέρμα. Τα κατά τους είναι ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την ακτινοβολία UVA. Επίσης συνήθως απλώνονται πιο δύσκολα και δίνουν μία άσπρη όψη στο δέρμα.

Επειδή ακριβώς η προστασία που παρέχουν πάντα δεν είναι επαρκής, σε πολλά αντηλιακά έχουν προστεθεί οργανικά φίλτρα, δηλαδή χημικές ενώσεις, όπως αβοβενζόλη οξυβενζόνη κ.ά., που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και συμπληρώνουν με αυτόν τον τρόπο την αντηλιακή προστασία. Έχουν πολύ καλή καλλυντική υφή, απλώνονται εύκολα και απορροφούνται πλήρως από το δέρμα. Τα κατά τους είναι ότι μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή για το δέρμα και άρα να δημιουργήσουν προβλήματα.
Σήμερα τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν και φυσικά και χημικά φίλτρα για μέγιστη προστασία απ’ όλες τις μορφές ακτινοβολίας.

Πρέπει να βάζω αντηλιακό αν κάθομαι στη σκιά;
Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ’ εμάς ακόμα όταν βρισκόμαστε προστατευμένοι στη σκιά μιας ομπρέλας ή δέντρου. Η συννεφιά επίσης δεν πρέπει να σας ξεγελάσει –φανταστείτε ότι μια μέρα με συννεφιά το 80% του ήλιου περνάει απ’ αυτά! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με κατάλληλο δείκτη προστασίας.


Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση – στο πρόσωπο συνήθως χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Αν δεν έχετε αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας για το σώμα από το να μη βάλετε καθόλου αντηλιακό.

Υπάρχουν 100% αδιάβροχα αντηλιακά;
Ακόμα και τα προϊόντα με ένδειξη «αδιάβροχο» χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους όταν μπαίνουμε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Οπότε πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε φαρμακευτικά και καλλυντικά αντηλιακά;
Όλα τα αντηλιακά προϊόντα προτού βγουν στην αγορά περνούν από έλεγχο. Μπορεί να κατασκευάζονται από φαρμακευτική εταιρεία είτε από εταιρεία παρασκευής καλλυντικών. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα προτείνει ο δερματολόγος και πόσο εμπιστεύεστε τη συγκεκριμένη εταιρεία – και αξιόπιστες εταιρείες υπάρχουν σε όλους τους χώρους.