Από τη συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φρόσω Κιάου

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φρόσω Κιάου, την Παρασκευή 25 Μαϊου, παραχώρησε συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ («Συμβαίνει τώρα»).
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

 Για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Oι εξετάσεις πήγαν πολύ καλά σήμερα, όπως έχουν πάει όλη την εβδομάδα. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι θετικός και είμαι βεβαία ότι θα συνεχιστεί έτσι. Ο κύριος όγκος των εξεταζομένων τελειώνει στις 5 Ιουνίου. Πριν από  μερικές μέρες κοινοποιήσαμε το αναμορφωμένο πρόγραμμα που αναγκαστικά έπρεπε να γίνει λόγω  των εκλογών. Να σας πω τις τομές που κάναμε ώστε να προφτάσουμε να ολοκληρώσουμε τη βαθμολόγηση στα τέλη του Ιουνίου. Οι εξετάσεις στο μάθημα των Αγγλικών, το πρώτο από τα Ειδικά Μαθήματα και στο οποίο διαγωνίζονται περίπου 20.000, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Είναι δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Η εξέταση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και θα παραδώσουμε τα εκλογικά κέντρα στις  5 το απόγευμα.
Να συμπληρώσω ότι την Παρασκευή 15 και τη Δευτέρα 18 του μήνα δε θα γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, από αυτή την άποψη τα παιδιά και οι γονείς είναι ελεύθεροι. Έχουμε μόνο τα Αγγλικά την Παρασκευή και τις επαναληπτικές τη Δευτέρα το απόγευμα, αφού μας παραδώσουν τα κέντρα.

Για τις απολυτήριες εξετάσεις και τις προαγωγικές
Η ημερομηνία των προαγωγικών παρατείνεται. Οι εξετάσεις αυτές οργανώνονται με την ευθύνη του κάθε σχολείο. Θα έχουν ολοκληρωθεί με το πέρας του διδακτικού έτους.


Για τα διεξαγωγή των εξετάσεων

Στις 8.00 έχει ολοκληρωθεί η είσοδος των παιδιών, 8.00 με 8.30 συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, 8.30 δίνουμε κεντρικά τα θέματα και επακολουθούν οι φωτοτυπίες. Δεν είναι βάσιμο ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο υπουργείο. Δημιουργούνται εκ των πραγμάτων και εξαρτώνται από τον αριθμό των υποψηφίων σε κάθε Κέντρο. Τα θέματα, όμως, φθάνουν εγκαίρως και η αποστολή τους διαρκεί 10 λεπτά.
Σε ό,τι αφορά τα τετράδια, όταν από ορισμένα σχολεία οι επιτηρητές τηλεφώνησαν και επισήμαναν ότι  τα στοιχεία ενδεχομένως να φαίνονται και απέξω, αν ασκηθεί πίεση πάνω στο χαρτί, τότε αμέσως δόθηκε οδηγία- και έκτοτε δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα- να έχουμε επιπλέον αυτοκόλλητα στα τετράδια. Όταν, δηλαδή, θα παραλάβει  ο επιτηρητής το γραπτό μπροστά στο παιδί δε θα τοποθετήσει το μαύρο αυτοκόλλητο μόνο στα δύο σημεία που γνώριζε από πέρυσι αλλά θα τοποθετήσει και άλλο ένα από πίσω έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και φανεί το όνομα καθ’ οιονδήποτε  τρόπο.

Για τη σημερινή ημέρα των εξετάσεων
Να σας πω για το μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας; Σήμερα το θέμα ήταν ένα ποίημα του Καβάφη σχετικά με τη γήρανση, τον αποχαιρετισμό των νιάτων και πώς αντιμετωπίζεται αυτή η θλίψη με την τέχνη και την ποίηση ειδικότερα.
Οι διευκρινίσεις οι οποίες ζητήθηκαν ήταν ελάχιστες. Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, για παράδειγμα, αντί «αιωνιότητα» είχε γραφτεί στο κείμενο «αιωνότητα». Τέτοιες επουσιώδεις διευκρινίσεις. Κοιτάξτε οι Πανελλαδικές είναι μια διαγωνιστική διαδικασία, το εύκολο ή δύσκολο είναι, αν θέλετε, από αυτή την άποψη, ένα ψευτοδίλημμα. Οι καλοί γράφουν, οι λιγότερο καλοί δε γράφουν. Οι θέσεις έχουν ανακοινωθεί. Πρέπει να πληρωθούν και θα πληρωθούν. Μην ανησυχούν τα παιδιά.
Για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων
Γνωρίζω ότι στις 30/6 λήγει η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Η βούληση και ο προσανατολισμός είναι να χρηματοδοτηθούν και για τους επόμενους μήνες. Δεν είμαι Υπουργός Οικονομικών, όμως, σας μιλώ για τη βούληση και την επιμονή  του Υπουργείου να πιέσει σχετικώς τον Υπουργό Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργούν  τα Πανεπιστήμια της χώρας. Αλίμονο.
Πιστεύω ότι όλοι τείνουν ευήκοον ους. Είμαι αισιόδοξη και υπάρχει και το νομικό εργαλείο. Το έχουμε μελετήσει. Αλίμονο αν η Ανώτατη Εκπαίδευση καταρρεύσει με την οικονομική κρίση.