- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αρχέγονο GPS οδηγεί τις Καρέτα-Καρέτα

Αν σας πούμε ότι ο άνθρωπος χρειάστηκε πολλού αιώνες μέχρι να μάθει να προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος στη ναυσιπλοΐα, ίσως μπορέσετε να αναλογιστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τα μεταναστευτικά ζώα να προσδιορίσουν και να ακολουθήσουν το σωστό δρόμο, ο οποίος βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με τα μαγνητικά πεδία της γης. Πρόσφατα, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστήριο βάσει του οποίου οι χελώνες “καρέτα-καρέτα” καταφέρνουν από τη γέννησή τους ακόμα να διασχίζουν κατά τις μεταναστεύσεις τους χιλιάδες χιλιόμετρα στους ανοικτούς ωκεανούς βρίσκοντας το δρόμο τους χωρίς οπτικά βοηθήματα.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο εξής συμπέρασμα: οι χελώνες αντιλαμβάνονται τις διαφορές του μαγνητικού πεδίου τόσο από βορρά προς νότο (γεωγραφικό πλάτος) όσο και από ανατολή προς δύση (γεωγραφικό μήκος).

Η έρευνα: Οι ερευνητές εγκατέστησαν ειδικούς πομπούς σε χελωνάκια και τα έριξαν σε μικρές τεχνητές στρογγυλές λίμνες που περιβάλλονταν από ελεγχόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή μαγνητικά πεδία. Στη συνέχεια αναπαρήγαγαν τα μαγνητικά πεδία σε δύο διαφορετικές περιοχές του Ατλαντικού, στο Πουέρτο Ρίκο στα ανατολικά και στο Πράσινο Ακρωτήριο στα δυτικά, που έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά διαφορετικό γεωγραφικό μήκος. Τα χελωνάκια κολύμπησαν αμέσως σε αντίθετες κατευθύνσεις, τις σωστές και στις δύο περιπτώσεις -βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά αντίστοιχα- για να ακολουθήσουν τη μεταναστευτική πορεία των προγόνων τους.

Το πόρισμα: Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι οι χελώνες αντιλαμβάνονται τη μεταβαλλόμενη ισχύ του μαγνητικού πεδίου -που είναι πιο ισχυρό κοντά στους Πόλους και ασθενέστερο στον Ισημερινό- και συνεπώς το γεωγραφικό πλάτος. Από την άλλη φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη διαφορετική κλίση του μαγνητικού πεδίου σε σχέση με την επιφάνεια τη Γης, δηλαδή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη γωνία υπό την οποία οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου διασχίζουν τη γήινη επιφάνεια – και συνεπώς το γεωγραφικό μήκος.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον Νάθαν Πάτμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με το BBC και το “Scientific American”, υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ναυσιπλοΐας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι δορυφόροι -και συνεπώς το GPS- δεν είναι διαθέσιμοι.