- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ασκήσεις στρέτσινγκ για παιδιά!

Ενα πρωτότυπο πρόγραμμα οκτάλεπτων διατατικών ασκήσεων ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού προτείνουν γιατροί και φυσικοθεραπευτές στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να θεσπιστεί ειδική πρόληψη για σημαντικά ορθοπεδικά προβλήματα όπως η οστεοαρθρίτιδα, τα προβλήματα στη μέση και τη ράχη των παιδιών.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε από ειδικούς αθλητίατρους, απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και περιλαμβάνει πέντε ασκήσεις στρέτσινγκ τις οποίες οι μαθητές θα μπορούν εύκολα να εκτελούν μέσα στη σχολική αίθουσα ή στην αυλή του σχολείου, με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Οι εν λόγω ασκήσεις αναμένεται να αναστείλλουν ενδεχόμενη μελλοντική εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματός τους λόγω μακράς παραμονής στην καρέκλα.

«Σε ένα μάθημα 40 λεπτών δεν είναι τίποτε να εντάξουμε 8 λεπτά διατατικών ασκήσεων» τονίζει ο δρ Ρίτσαρντ Μπάτζετ της Βρετανικής Αθλητιατρικής Ενωσης (ΒΑSΕΜ), προσθέτοντας πως «οι ασκήσεις αυτές θα συντελέσουν έτσι ώστε μελλοντικά οι μαθητές να μην αντιμετωπίσουν μυοσκελετικά προβλήματα,τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας όσο μεγαλώνουμε». Οι πέντε ασκήσεις σχεδιάστηκαν από τον αυστραλό προπονητή του ράγκμπι Κέβιν Γκάιλς και σύμφωνα με τον ίδιο «βελτιώνουν την ευελιξία του σώματος και κάνουν τα παιδικά κορμιά πιο δυνατά».

Οι ασκήσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:

Σαύρα: Σε στάση πους- απ σηκώνεις το δεξί πόδι και προσεκτικά το φέρνεις να ακουμπήσεις το αριστερό χέρι.

Σκαθάρι: Ξαπλώνεις ανάσκελα και σηκώνεις το αριστερό σου χέρι μέχρι να ακουμπήσεις το αριστερό πόδι.

Καγκουρό: Κάνεις απότομο τίναγμα προς τα μπροστά που καταλήγει σε άλμα.

Γλουτιαίοι: Ξαπλώνεις ανάσκελα, σηκώνεις ένα πόδι από το πάτωμα και το γυρνάς προς τα έξω.

Στα τέσσερα: Στηριζόμενος με χέρια και γόνατα στο πάτωμα, μετακινείς εναλλάξ κάθε μέλος, διατηρώντας τα υπόλοιπα τρία μέλη ακίνητα.