Αχνιστή μανιταρόσουπα για τα πρώτα… κρύα

Αχνιστή μανιταρόσουπα για τα πρώτα… κρύα

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/01/mushroom-soup-170x150.jpg" alt="Μανιταρόσουπα" title="Μανιταρόσουπα" class="alignnone size-thumbnail wp-image-9927" />Καθώς φαίνεται, εμείς στην Ελλάδα, τώρα νιώθουμε το πρώτο πραγματικά τσουχτερό κρύο και, εν αναμονή και του χιονιά, τι θα λέγατε να βάζαμε στο μενού μας, στα ορεκτικά πιάτα μας, μια πεντανόστιμη και ζεστή σουπίτσα με μανιτάρια; Η διαδικασία είναι εύκολη και σίγουρα όλοι μέσα στο σπίτι θα την ευχαριστηθούν!

Καθώς φαίνεται, εμείς στην Ελλάδα, τώρα νιώθουμε το πρώτο πραγματικά τσουχτερό κρύο και, εν αναμονή και του χιονιά, τι θα λέγατε να βάζαμε στο μενού μας, στα ορεκτικά πιάτα μας, μια πεντανόστιμη και ζεστή σουπίτσα με μανιτάρια; Η διαδικασία είναι εύκολη και σίγουρα όλοι μέσα στο σπίτι θα την ευχαριστηθούν!

Υλικά
20 γραμμ. ξερά μανιτάρια πορτσίνι
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
400 γραμμ. από διάφορες ποικιλίες μανιταριών
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
νερό όσο πάρει
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ρίχνετε σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι βραστό νερό και μουσκεύετε τα μανιτάρια πορτσίνι, 15-20′ περίπου. Όταν βγάλετε τα μανιτάρια από το νερό, δεν πετάτε το νερό, αλλά περνάτε αυτόν το ζωμό από από μια λεπτή σήτα. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό σε κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο σας, το σέλερι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε λίγο νερό ακόμη και βράστε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30′ περίπου. Σουρώνετε ξανά το ζωμό και τον αφήνετε στην άκρη. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι και το θυμάρι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά. Ψιλοκόβετε όλα τα μανιτάρια σας και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Δυναμώνετε τη φωτιά και τσιγαρίζετε για 5′ περίπου. Τώρα θα προσθέσετε το ζωμό που έχετε φυλάξει, την ντομάτα ή τον πελτέ και αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν με κλειστή την κατσαρόλα σας για 10′. Συνοδεύετε με κόκκινο κρασάκι οι μεγάλοι και μια φρεσκοστυμμένη μανταρινάδα οι μικροί. Καλή σας όρεξη.

Διατροφική αξία: Τα μανιτάρια αν και θεωρούνται λαχανικό, στην πραγματικότητα όμως, επειδή πρόκειται για μύκητες, θα μπορούσαν να αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες.
Είναι χαμηλά σε ενέργεια (δηλαδή φτωχά σε θερμίδες), γεγονός που τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας γι’ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά.
Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, νιασίνης και παντοθενικού οξέως, πολύ καλή πηγή θειαμίνης και βιταμίνης Β6, αλλά και καλή πηγή φυλλικού οξέως. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή σεληνίου, χαλκού, καλίου και φωσφόρου, πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου και μαγγανίου , αλλά και καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου.