Βοτανική εκδρομή στο όρος Σαϊτά (8/5)

To Μουσείο Γουλανδρη Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει βοτανική εκδρομή στο όρος Σαϊτάς, την Κυριακή 8 Μαϊου. Πάνω από τη μαγευτική πεδιάδα του Φενεού υψώνεται ο Σαϊτάς, ένα σχετικά άγνωστο βουνό που όμως αποκαλύφθηκε πως φιλοξενεί μερικούς από τους σπανιότερους βοτανικούς θησαυρούς της χώρας μας. Εδώ το 1992 ανακαλύφθηκε ξανά ένα σπάνιο και μυστηριώδες φυτό η Biebersteinia orphanidis, που θεωρείτο εξαφανισμένη για σχεδόν 150 χρόνια. Εδώ το 2008 ο Διονύσης Μέρμυγκας, από το βοτανικό εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή ανακάλυψε μια ίριδα που ήταν νέο είδος για τον κόσμο και ονομάστηκε Iris hellenica. Μέσα στα ελατοδάση, τα οροπέδια, τις βραχώδεις πλαγιές του ο Σαϊτάς φανερώνει μια μοναδική παλέτα από πανέμορφα αγριολούλουδα, πάρα πολλά από τα οποία είναι σπάνια και ενδημικά. O Δ. Μέρμυγκας είναι σίγουρα ο καταλληλότερος για να μας ξεναγήσει στο φυτικό πλούτο της περιοχής καθώς η χλωρίδα του βουνού αποτελεί το θέμα της διδακτορικής του εργασίας.
Η περιοχή της πεδιάδας του Φενεού είναι γνωστή σαν «Κορινθιακή Ελβετία», ένας πανέμορφος τόπος όπου ο μύθος και η μακραίωνη ιστορία ενώνονται με τη φύση. Σε αυτήν την εκδρομή θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε επίσης και μερικά από τα μοναδικά αξιοθέατα της περιοχής. Στις παρυφές της πεδιάδας έχει ανασκαφεί η αρχαία πόλη και ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος. Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται σε μουσείο στο γειτονικό χωριό. Κάτω από τις κορυφές του Χελμού βρίσκεται η «Λίμνη Δόξα» με το πανέμορφο εκκλησάκι του Aγίου Φανουρίου. Σε δεσπόζουσα θέση στη λίμνη βρίσκεται επίσης το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του ’21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας. Η θέα από το μπαλκόνι της Μονής είναι επιβλητική.

Συμμετοχή:
50 άτομα
Κόστος συμμετοχής : 35€ (πούλμαν, οδηγός, αρχηγός – δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για το φαγητό)
Επικοινωνία και κρατήσεις θέσεων: Κα Ιωάννα Λεμονή, τηλ 210 8015010, [email protected]
Για την κράτηση θέσης απαραίτητη είναι η προπληρωμή του ποσού.

Τρόποι πληρωμής:
·στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας καθημερινά 9:00 – 14:30
·κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα αριθμ. λογαριασμού 141/48000012 και μετά αποστολή της απόδειξης κατάθεσης στο fax 210 8017147 υπόψην Κας Ι.Λεμονή με το όνομα του συμμετέχοντα να φαίνεται καθαρά

Στην περίπτωση μη συμπλήρωσης του απαραιτήτου αριθμού συμμετεχόντων η εκδρομή θα ακυρωθεί και τα χρήματα θα επιστραφούν.