Βρισκόμαστε σε εποχή έξαρσης της γρίπης

Έως και τον Απρίλιο εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες ότι θα διαρκέσει η γρίπη στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, η γρίπη παρουσιάζει έξαρση.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού και τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Αθηνών, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ. Τσιόδρας.

Όπως ανέφεραν, στον υπότυπο Β του ιού παρατηρήθηκε μια μικρή μετατροπή στο στέλεχος «γιαμαγκάτα». «Δεν είναι μετάλλαξη, αλλά μία μετατροπή η οποία παρατηρείται συνέχεια στον ιό της γρίπης, γι αυτό και δεν έχουμε κάθε χρόνο το ίδιο εμβόλιο», εξήγησε η κυρία Κρεμαστινού.

Παρότι φέτος η γρίπη εμφανίζεται ηπιότερη, εν τούτοις ο κ. Τσιόδρας συστήνει την έναρξη αντι-ιικής αγωγής με την έναρξη των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, εξάντληση κλπ).

Βρισκόμαστε στην κορύφωση ως προς τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής» επεσήμανε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγήτρια κ. Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού. Εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση και στη συνέχεια βελτίωση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το 7,2% των επισκέψεων στον γιατρό αφορά γριπώδη συνδρομή, ποσοστό που ήταν 7,7% στην περσινή κορύφωση της επιδημίας. Τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε ιούς γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) και Β και μόλις δύο στον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1) του 2009.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του ιού Β, τύπου «Γιαμαγκάτα», το οποίο βρίσκεται υπό ιολογική διερεύνηση. Ανάλογα στελέχη έχουν εντοπιστεί και στη Γαλλία.


Συμβουλές από τους ειδικούς

Όσοι έχουν επίμονο βήχα έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού, πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε πνευμονολόγο. Συνήθως πρόκειται για επιπλοκή της γρίπης ή της ίωσης, η οποία μπορεί να σημαίνει επιδείνωση ενός υποκείμενου άσθματος ή έναρξη μιας ασθματικής κατάστασης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η κατάσταση αυτή μπορεί να ταλαιπωρήσει τους ασθενείς για αρκετές εβδομάδες.