- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γίγαντες στο φούρνο με το σπανάκι… του Ποπάι!

Ο αδερφός μου, μικρός όταν ήταν, ήθελε να γίνει ο δυνατότερος των δυνατών, όπως ο Παπάι! Έτσι, λοιπόν για μια περίοδο ήθελε αποκλειστικά και μόνο να τρώει σπανάκι! Ο πονοκέφαλος της μαμάς μου σχετικά με το τι θα μαγείρευε κάθε μέρα δεν κράτησε πολύ…  Το σκέφτηκε από εδώ, το σκέφτηκε από εκεί, και δήλωσε: ” Αν ο Ποπάι τρώει κάθε μέρα σπανάκι γιατί όχι και εμείς!” Κατάφερε λοιπόν να εντάξει το σπανάκι του Ποπάι σε διάφορα πιάτα, όπως αυτό που σας προτείνω σήμερα με τους γίγαντες . …Και έτσι για μια περίοδο περάσαμε τη φάση “το σπανάκι … πάει με όλα” και γίναμε όλοι στην οικογένειά μου… οι δυνατότεροι των δυνατών, καλή ώρα όπως ο Ποπάι!

Συστατικά
1 1/2 κιλό σπανάκι
500 γρ.φασόλια γίγαντες
1 μικρό πράσο
αρκετό άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κιλό φέτα
3 με 4 φρέσκιες ντομάτες
ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τους γίγαντες από βραδύς και το πρωί τους μισοβράζουμε, και τους στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε το σπανάκι, μετέπειτα το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε, το τρίβουμε με λίγο αλάτι και το στύβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να βγάλει το ζουμί του. Κόβουμε μέσα στο σπανάκι το πράσο τα κρεμμυδάκια και το άνηθο. Κομματιάζουμε με το χέρι μας το τυρί, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα μέσα στα χορταρικά και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Στρώνουμε σε ένα ταψί τη μισή ποσότητα από το μίγμα, βάζουμε από πάνω τους γίγαντες και τους σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα. Ρίχνουμε από πάνω το λάδι, τη ντομάτα ψιλοκομμένη μαζί με το ζουμί της και το υπόλοιπο τυρί σε κομματάκια. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το φαγητάκι μας να ψηθεί σε μέτριο φούρνο γιαπερίπου 1 ώρα. Καλή μας όρεξη!
Tips: Αν νηστεύουμε βγάζουμε το τυρί από τη συνταγή μας και έχουμε ένα νηστίσιμο πιάτο.
Διατροφική αξία
Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, ουσίες που συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα αυτά του σακχάρου στο αίμα.
Το σπανάκι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.