Για πρώτη φορά νονός

Η μέρα που θα προφέρετε στην εκκλησία το «όνομα αυτού» είναι πολύ σημαντική για εσάς, το βαφτιστήρι σας και τους γονείς του.

Δεν πρόκειται απλά για μια θρησκευτική τελετή. Είναι κάτι πολύ πιο προσωπικό που θα ενώνει εσάς κι αυτό το μικρό πλασματάκι. Αναλαμβάνετε απέναντί του μια σειρά υποχρεώσεων που δεν είναι τυπικές αλλά ουσιαστικές. Περιλαμβάνουν τις λέξεις: αγάπη, αφοσίωση, στοργή, επικοινωνία.

Η τελετή της βάφτισης σημαίνει ότι η εκκλησία εντάσσει το παιδί στους κόλπους της και στην κοινωνία των αγίων της, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει και το αστικό του όνομα.

Οι υποχρεώσεις του νονού
Δεν θα ήταν καθόλου άσχημα για τους γονείς, ειδικά αν είναι κοντινοί σας φίλοι, να τους βοηθήσετε σε όλη την οργάνωση. Διαλέξτε μαζί την εκκλησία, συγκέντρωση των εγγράφων όπως τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. (Μετά τη βάφτιση και μέσα σε 90 μέρες οι γονείς πρέπει να καταθέσουν τη βεβαίωση του ιερέα για τη βάπτιση στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.)

Ανάλογα με τα έθιμα κάθε περιοχής, ο ανάδοχος καλείται να αναλάβει τα έξοδα για το σταυρό, τα βαπτιστικά και πολλές φορές τα έξοδα για τη διακόσμηση και τον στολισμό της εκκλησίας.

Τι θα αγοράσετε:

  1. λαμπάδα (είναι το σύμβολο του φωτισμού του Χριστού)
  2. δύο μικρές πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας
  3. μία μεγάλη πετσέτα για να τυλίξετε το μωρό
  4. τα λαδόπανα
  5. ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο
  6. ένα σαπούνι
  7. τα μαρτυρικά
  8. τα βαπτιστικά του μωρού (ρούχα και παπούτσια). Τα βαπτιστικά (εσωτερικά ρουχαλάκια) πρέπει να έχουν λευκό χρώμα. Το λευκό συμβολίζει τη λαμπρότητα και αγνότητα της ψυχής.
  9. το κουτί που θα τα περιλαμβάνει
  10. ο σταυρός του μωρού ο οποίος εκφράζει το «Χριστώ συνεσταύρωμαι», το πνεύμα της θυσίας και της αυταπάρνησης

Οι γονείς αναλαμβάνουν σαν δείγμα ευγνωμοσύνης το δώρο του νονού.

Η αγορά έχει απεριόριστες επιλογές τόσο σε ποιότητα όσο και σε κόστος. Πλέον μπορείτε να βρείτε πολύ όμοφα χειροποίητα αλλά μπορείτε να βρείτε κι εύκολες ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας κάποια πράγματα. Ομως εάν θέλετε να ξεχωρίσετε και να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, πρέπει να ξεκινήσετε έγκαιρα την έρευνα αγοράς, ώστε να βρείτε αυτό ακριβώς που ψάχνετε στην καλύτερη δυνατή τιμή. Πέρα από τα συνηθισμένα ροζ και γαλάζια βαπτιστικά σε ειδικά καταστήματα θα βρείτε πια και πιο εναλλακτικά αξεσουάρ βάφτισης.
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται και ένας μικρός στολισμός της εκκλησίας και ιδιαίτερα της κολυμβήθρας, ενώ συνηθισμένα θεωρούνται πλέον τα μπαλόνια έξω από την εκκλησία που γράφουν το όνομα του μωρού.

Τα παραλειπόμενα
Η Εκκλησία μας πιστεύει ότι δεν θα πρέπει το ίδιο άτομο να βαφτίζει μωρά διαφορετικού φύλου καθώς αποκτούν τον ίδιο πνευματικό πατέρα και ελλοχεύει ο κίνδυνος μελλοντικά να παντρευτούν μεταξύ τους… όμως δεν είναι κάτι που τηρείτε ευλαβικά!

Τέλος, για να μη σας πιάσει το άγχος την τελευταία στιγμή είναι καλό να λάβετε υπόψη σας κάποιες «εμπειρικές συμβουλές»:
-Τις εβδομάδες πριν από τη βάφτιση οι επισκέψεις σας στο μελλοντικό σας βαφτιστήρι πρέπει να ενταθούν. Γελάστε, παίξτε, ασχοληθείτε μαζί του ώστε όταν θα το έχετε αγκαλιά κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της βάφτισης να νιώθει ασφάλεια.
-Ελέγξτε το κουτί της βάφτισης λίγο πριν ξεκινήσετε για την εκκλησία. Έχετε σαπούνι, πετσέτα και λάδι στο μπουκαλάκι;
-Φροντίστε να υπάρχει ένα μικρό αγαπημένο παιχνίδι του μωρού ώστε να το “ξεγελάσετε” εάν κλάψει.
-Ποιός θα κάνει τι; Ποιο παιδί θα κρατήσει τη λαμπάδα, ποιοί θα μοιράσουν τις μπομπονιέρες και τα γλυκά;
-Φροντίστε να έχετε μαζί σας χαρτοπετσέτες ή ατομικά συσκευασμένα υγρά μαντηλάκια για το γλυκό που θα μοιράσετε στο τέλος της βάπτισης αλλά και για τον ιδρώτα ή τα δάκρυα συγκίνησης!

Επίσης μην ξεχνάμε την κύρια υποχρέωση του νονού ή της νονάς, που είναι να οδηγήσει το παιδί στη Χριστιανική πίστη. Έτσι η παράδοση θέλει τον ανάδοχο να συνοδεύει το παιδί την πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση στην εκκλησία.