Γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για εφήβους και παιδιά (17/5)

Η 17η Μαΐου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους. Η παγκόσμια ημέρα γραμμών βοήθειας είναι μια ετήσια γιορτή που οργανώνεται από την Ένωση Διεθνών Τηλεπικοινωνιών. Το 2007 γιορτάστηκε για πρώτη φορά και από τότε όλο και περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές συμμετέχουν κάθε χρόνο σ’ αυτήν την γιορτή. Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία παγκοσμίως για τις γραμμές αυτές να παρουσιάζουν τις βασικές αρχές λειτουργίας τους, να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και το υπόλοιπο κοινό για θέματα που τους αφορούν, να ενδυναμώσουν την συνεργασία τους με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τους φορείς προστασίας των παιδιών, και άλλους συνεργάτες.
Φέτος γιορτάζεται για έκτη χρονιά με κεντρικό θέμα την προστασία των κοριτσιών από την βία και την κακοποίηση μέσω των νέων τεχνολογιών.

Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111

Οι γραμμές βοήθειας για παιδιά αποτελούν συχνά την πρώτη επαφή του νεαρού ατόμου με τις υπηρεσίες προστασίας, και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνήσουν όταν εκείνα το χρειάζονται. Άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν με κάποιον σε ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον. Δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές, chat rooms στο διαδίκτυο, μηνύματα από κινητά και emails σε απομακρυσμένες περιοχές παρέχουν στα παιδιά προσβάσιμα και εμπιστευτικά μέσα ώστε να αναζητήσουν βοήθεια. Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» είναι μια νέα συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Αν είσαι παιδί ή έφηβος μέχρι 18 ετών μπορείς να τηλεφωνήσεις δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι μέρες και ώρες που μπορείς να καλέσεις είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι ως τις 20:30 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι. Στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί. Μη διστάσεις λοιπόν να τηλεφωνήσεις αν έχεις ανησυχίες για το μέλλον σου, αν βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό των γονιών, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή αν απλά νιώθεις φοβισμένος. Γιατί στο 116 111, πίσω από κάθε γραμμή υπάρχει κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για όσα σε απασχολούν. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Με ένα τηλεφώνημα ο έφηβος και το παιδί έχει δίπλα του ειδικούς σύμβουλους ψυχικής υγείας. Οι σύμβουλοι ενεργούν μόνο εάν νιώσουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και αφού πρώτα συζητήσουν με το παιδί γι’ αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικσεφθείτε το www.tilefonikigrammi.gr , email: [email protected], Τηλ: 210 6431488