- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γιορτάστε, χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον

Λίγο οι φωταψίες του ρεβεγιόν, λίγο οι εφφετζίδικες συσκευασίες των δώρων… Ε, δεν θέλει και πολύ να αρχίσουν να καταρρέουν οι eco-φιλικές συνήθειες υπό το βάρος της γιορτινής λάμψης. Σωστά; Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να διασκεδάσετε, χωρίς να επιβαρύνετε υπερβολικά το περιβάλλον.

Δώρα που θα μείνουν
Ρίξτε μια ματιά στα πωλητήρια ή τις ιστοσελίδες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Καλαίσθητες συλλογές από ρούχα, ημερολόγια, παιχνίδια και αφίσες, σας ενημερώνουν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, και παράλληλα σας δίνουν την ευκαιρία να στηρίξετε οικονομικά περιβαλλοντικές δράσεις.

Το περιτύλιγμα μετράει
Σκέψη χρειάζεται και το περιτύλιγμα. Προτιμήστε ανακυκλωμένα χαρτόνια ή υλικά που μπορεί να ανακυκλωθούν (π.χ. υφάσματα και σπάγκους). Αν τα καταστήματα από τα οποία αγοράσατε τα δώρα, δεν διαθέτουν κάτι σχετικό, δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας τις συσκευασίες των δώρων. Τα πιτσιρίκια θα το πάρουν για παιχνίδι και θα καταευχαριστηθούν.

Ω έλατο, ω έλατο…
Να στολίσετε ψεύτικο (συνθετικό) ή αληθινό δέντρο; Αν λάβετε υπόψη σας αφενός ότι για να παραχθεί ένα συνθετικό, καταναλώνεται ενέργεια η οποία προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αφετέρου ότι τα περισσότερα συνθετικά εισάγονται από μακρινές χώρες, οπότε για τη μεταφορά τους απαιτείται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καυσίμων, τότε σίγουρα η φωνή της περιβαλλοντικής σας συνείδησης θα αρχίσει να δυναμώνει εναντίον τους. Από την άλλη πλευρά, και τα φυσικά δέντρα, κομμένα ή φυτεμένα, μπορεί να προβληματίσουν. Θα πρέπει να προέρχονται από μονάδες καλλιέργειας δέντρων, ενώ για τα φυτεμένα να βεβαιωθείτε ότι το χώμα δεν φέρει μολυσματικούς παράγοντες (π.χ. αν η κοπριά δεν είναι «χωνεμένη»). Φροντίστε όσο καιρό το έχετε μέσα στο σπίτι να μην ρίξετε κάποιο ανόργανο λίπασμα. Αν επιλέξετε κομμένο φυσικό δέντρο, μετά τις γιορτές μπορείτε να το τεμαχίσετε σε μικρά κομματάκια με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού τεμαχιστή, τα οποία θα χρησιμοποιήσετε ως υλικά για κομποστοποίηση ή για να καλύψετε το χώμα στα παρτέρια σας όταν κάνει πολύ κρύο. Στην περίπτωση που προμηθευτείτε ένα φυτεμένο χριστουγεννάτικο δέντρο, μπορείτε μετά τις γιορτές να το προωθήσετε σε κάποιο πρόγραμμα δεντροφύτευσης – είναι πιο πιθανόν να επιβιώσει στη πλαγιά ενός βουνού, από ότι σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Φέτος στολίστε φυσικά
Ακόμη και αν είστε οπαδοί του «plastic fantastic» στυλ, επιλέξτε στολίδια από υλικά που δεν επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον – κατά την παραγωγή ή μετά τη χρήσιμη «ζωής» τους. Μία καλή λύση είναι τα χειροποίητα ή τα συλλεκτικά στολίδια, τα οποία ναι μεν είναι πιο ακριβά, αλλά θα μείνουν για πολλά χρόνια. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ή να φτιάξετε στολίδια από φυσικά υλικά, φλοιούς και καρπούς (π.χ. κανέλλα, βανίλια, κάστανα).

Χαμηλώστε τα φώτα
Αν επιμένετε να φωτίσετε κάθε γωνιά του σπιτιού για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, τουλάχιστον φροντίστε να αντικαταστήσετε όλους τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Κατά δεύτερο να προμηθευτείτε φωτάκια led. Και όταν η ώρα προχωρήσει, χαμηλώστε τα φώτα. Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξετε αν έχετε dimmer, είναι ότι λειτουργεί μόνο με ειδικούς λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενισχύσετε το φωτισμό με φυσικά κεριά.

Με το κατάλληλο αντίτιμο
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις φωταψίες, αντιστάθμισε έμμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα παραχθούν από αυτές. Στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες (www.carbonfund.org), που αναλαμβάνουν να προχωρήσουν σε δράσεις (π.χ. δεντροφυτεύσεις ή περιβαλλοντικά έργα) που θα «σβήσουν» από το πλανητικό χάρτη το διοξείδιο που παρήχθη κατά τις δραστηριότητές σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους καταβάλετε το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο. Πάντως θα πρέπει: πρώτον να επιλέξετε πολύ προσεκτικά την εταιρεία και δεύτερον, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν «συγχωροχάρτι».

Ηλεκτρονικές ευχές
Μειώστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα στέλνοντας ηλεκτρονικές κάρτες.

Όταν τα φώτα της γιορτής σβήσουν
Ξεχωρίστε τα υλικά συσκευασίας από δώρα, τρόφιμα, προμήθειες και «κατευθύνετε» τα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών. Πριν τα αποθέσετε εκεί, προσπαθήστε να τα διπλώσετε ή να τα τσαλακώσετε, έτσι ώστε να μειώσετε τον όγκο τους. Καθαρίστε το σπίτι με όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα καθαριστικά. Πολύτιμες οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας καθαριστικά θα βρείτε στο βιβλίο «Συνταγές για Οικολογικά Καθαριστικά» της Karie Siegel- Maier (εκδόσεις Ψυχαλος).