- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γιουβέτσι με γαλοπούλα και μανιτάρια

Η γαλοπούλα αυτές τις μέρες είναι η βασίλισσα του εορταστικού τραπεζιού. Κι εσείς σίγουρα την απολαύσατε σε πολλές εκδοχές. Εμείς θα σας δώσουμε σήμερα ένα πιάτο εύκολο, που μπορείτε να το γευτείτε στο οικογενειακό τραπέζι τις μέρες των γιορτών, αφού τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να γευματίζουμε μαζί όλο και πιο συχνά.
Και να θυμάστε ότι το γιουβέτσι είναι ένα φαγητό τόσο εύκολο όσο και εύπεπτο. Καλή σας όρεξη, λοιπόν.

Υλικά
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό από φιλέτο γαλοπούλας, κομμένο σε μπουκιές
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 ντομάτες μεγάλες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζάνι μανιτάρια
300 γραμμ. κριθαράκι μεσαίο
2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό κότας
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
* Βάζετε το μισό από το λάδι σας σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια της γαλοπούλας από όλες τις πλευρές. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.
* Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, την πιπεριά, τα μανιτάρια,το καρότο και αλατοπιπερώστε.
* Σκεπάστε την κατσαρόλα σας και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της γαλοπούλας και τα λαχανικά.
* Σε ένα τηγανάκι ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε το κριθαράκι ανακατεύοντας διαρκώς για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά.
* Αδειάζετε το κριθαράκι στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτετε το νερό ή το ζωμό που έχετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι το κριθαράκι σας να μαλακώσει και να πιει το νερό.
* Βάλτε το κριθαράκι σε πυρίμαχο ταψάκι, πασπαλίστε με την παρμεζάνα και τοποθετήσε το κάτω από το γκριλ για 8 λεπτά περίπου. Το τυρί θα λιώσει και το φαγητό σας θα είναι έτοιμο να σερβιριστεί.

Διατροφική Αξία
Η γαλοπούλα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στα παιδιά.
Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας.