Γονείς, έχετε ενημερωθεί για το iDoser, το διαδικτυακό εγκεφαλικό ναρκωτικό;

Όταν διαβάζεις αρχικά την είδηση σου φαίνεται αδιανόητη ακριβώς επειδή είναι τόσο τρομακτική! Όταν αρχίζεις να το ερευνάς περισσότερο, συνειδητοποιείς ότι συμβαίνει κάτι απίστευτα επικίνδυνο και απίστευτα ανεξέλεγκτο! Αν και η είδηση διακινείται στο Ίντερνετ από το 2009, μόλις πριν από λίγους μήνες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινητοποιήθηκε σε σχέση με το επικίνδυνο ναρκωτικό iDoser. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ηχητικά κύματα τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία (MP3) και πωλούνται ως αρχεία drg.

Με ένα ειδικό πρόγραμμα που διατίθεται δωρεάν στο ίντερνετ, ο χρήστης μπορεί να τα “κατεβάσει”, να τα ακούσει και να “φτιαχτεί”. Αυτοί οι ήχοι όχι μόνο διακινούνται ελεύθερα στο Διαδίκτυο αλλά διαφημίζονται μάλιστα με σποτ που ωθούν τους νέους να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία. Για να δράσει “το ηχητικό ναρκωτικό” προτείνονται ακουστικά, κλειστά φώτα και μάτια. Ο επαναλαμβανόμενος ήχος δημιουργεί παραισθήσεις. Όπως δήλωσε αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «το iDoser αναλαμβάνει δράση και “ξυπνά” συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, τα οποία ενεργοποιούνται όταν γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το ναρκωτικό δρα κατευθείαν στον εγκέφαλο και για αρκετή ώρα ο χρήστης βρίσκεται εκτός εαυτού».

Τα άτομα που κρύβονται πίσω από αυτό το «έγκλημα» φροντίζουν να δίνουν τις πρώτες δόσεις δωρεάν προκειμένου να προσελκύσουν τους πελάτες τους. Μετά τις πρώτες δοκιμαστικές «δόσεις», πωλούν τα ηχητικά ναρκωτικά σε πολύ φθηνές τιμές (5 δολάρια) προκειμένου να έχει πρόσβαση ο καθένας, ακόμη και ανήλικα παιδιά. Ήδη, οι ιστοσελίδες-βαποράκια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και σε κάποια site παρέχονται και οδηγίες.
Γι’ αυτό το λόγο, οι αστυνομικοί εφιστούν την προσοχή στους γονείς για να ελέγχουν σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνει το παιδί τους και με ποιους έχει έρθει σε επαφή.


Ο συναγερμός στις ελληνικές αρχές σήμανε στις αρχές του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επικοινωνία μίας απελπισμένης μητέρας από το Παλαιό Φάληρο με τους άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ίδια ζήτησε από τις Αρχές βοήθεια, καθώς έβλεπε τον γιο της να «τρελαίνεται» μετά από ώρες σερφαρίσματος στον διαδίκτυο. Μάλιστα, όπως υποστήριξε η ίδια, άκουγε μία περίεργη μουσική και στη συνέχεια έβλεπε το παιδί της να βρίσκεται σε υπερένταση και εκτός ελέγχου.