“Γράφοντας με εικόνες” στο Μουσείο Ηρακλειδών όλο τον Νοέμβριο

Η τέχνη των comics αποτελεί ένα αφηγηματικό μέσο που συνδυάζει την εικόνα και το λόγο με τρόπο μοναδικό. Και σαν ξεχωριστή τέχνη έχει και αυτή τους μυστικούς «κώδικές» της και τις τεχνικές της. Αυτούς τους κώδικες και τις τεχνικές θα αναλύσουμε και θα μεταδώσουμε στους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια η αξία των comics σαν μέσο εκπαίδευσης έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και πλέον η τέχνη αυτή έχει ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική ηλικία μέχρι και την ανώτατη εκπαίδευση. Η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η μάθηση γίνεται ευκολότερη και διασκεδαστική. Όταν η τέχνη των comics συνδυάζεται με τη δύναμη του ζωντανού προφορικού λόγου μέσα από την αφήγηση, το αποτέλεσμα είναι ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.

Με το πρόγραμμα «Λόγος και Εικόνα» που διοργανώνει το Μουσείο Ηρακλειδών θα συνδυαστούν τα δύο αυτά αφηγηματικά μέσα με τον πιο αρμονικό τρόπο. Από τη μία θα συστήσουμε στους μαθητές την τέχνη των comics, τη δομή και τη λειτουργία τους ενώ ταυτόχρονα θα αναλύσουμε τη δύναμη της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε ότι μια εικόνα λέει μια ιστορία και θα καθοδηγήσουμε τα παιδιά να πλάσουν τη δική τους ιστορία. Στη συνέχεια θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τη δική τους εικόνα που λέει τη δική τους ιστορία. Το επόμενο βήμα είναι να πλάσουν μια σειρά από εικόνες που λένε μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή μέση και τέλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Ειδική περιγραφή ενοτήτων: Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερεις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι ενότητες είναι:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η:Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics
Ημερομηνία:Σάββατο 5 Νοεμβρίου
Ώρα:13:00-15:00
Κόστος Συμμετοχής: 20 €

Στην ενότητα αυτή καλούμε τα παιδιά να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αφήγησης και των comics. Τι σημαίνει εικονογραφημένη αφήγηση; Ποια η διαφορά των comics από την εικονογράφηση και τη ζωγραφική; Πώς συνδυάζεται ο λόγος και εικόνα στην τέχνη των comics; Τι σημαίνει αρχή-μέση και τέλος μιας ιστορία; Ποια είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται κανείς για να κάνει μια ιστορία comics; Στη συνέχεια ενθαρρύνουμε τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές ασκήσεις να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Φτιάχνοντας μια μικρή ιστορία: εισαγωγή στα comic strips
Ημερομηνία:Σάββατο 12 Νοεμβρίου
Ώρα:13:00-15:00
Κόστος Συμμετοχής: 20 €

Η δεύτερη ενότητα εισάγει τα παιδιά στην έννοια της δράσης σε μια αφήγηση.Με αφορμή κλασσικά comic strips (Peanuts, Garfield κλπ) μαθαίνουν πώς να δημιουργούν σύντομες ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Πώς κατανέμουμε τη δράση στα καρέ; Πώς χρησιμοποιούμε τα σύμβολα των comics (μπαλονάκι, εφέ ήχου κλπ); Τι σημαίνει η έννοια της αφαίρεσης στην αφήγηση;

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: Δημιουργία χαρακτήρα
Ημερομηνία: Σάββατο 19 Νοεμβρίου
Ώρα: 13:00-15:00
Κόστος Συμμετοχής: 20 €

Κάθε ιστορία γίνεται μοναδική εξαιτίας των πρωταγωνιστών της. Σε αυτή την ενότητα μαθαίνουμε πώς πλάθουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά παιχνίδια ερεθίζουμε τη φαντασία των παιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν, τόσο αφηγηματικά, όσο και στο χαρτί το δικό τους χαρακτήρα και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν μέσα σε μια ιστορία.

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η: Αποδόμηση και δόμηση μιας σελίδας comic
Ημερομηνία: Σάββατο 26 Νοεμβρίου
Ώρα: 13:00-15:00
Κόστος Συμμετοχής: 20 €

Με αφετηρία μια γνωστή ιστορία/παραμύθι, αποδομούμε την αφηγηματική της δομή και την ξαναχτίζουμε. Πώς επιλέγουμε τα βασικά στοιχεία μιας ιστορίας; Πώς γίνονται οι μεταβάσεις από την κάθε σκηνή; Χρησιμοποιώντας τους κώδικες των comics και τις τεχνικές της αφήγησης φτιάχνουμε από την αρχή μια ολοκληρωμένη σελίδα comic.

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο (Στάση Μετρό: Θησείο)
Τηλ. 210 34 61 981