Γυμναστική με αποτέλεσμα

Είπες τώρα που έχεις λίγο περισσότερο χρόνο να ασκηθείς κάπως πιο εντατικά, αλλά εις μάτιν. Αποτέλεσμα δεν βλέπεις, ούτε στο σώμα σου, μα ούτε και στη ζυγαριά. Πράγμα που σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Εμείς ρωτήσαμε τη γυμνάστρια Αφροδίτη Κάππου για το ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν γυμναζόμαστε και εκείνη μας έδωσε τις σωστές συμβουλές.


Λάθος Νο 1: Στάσου σωστά

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 50% της αποτελεσματικότητας μιας άσκησης οφείλεται στη στάση του σώματός σου κατά την εκτέλεσή της. Οι ασκήσεις υψηλής έντασης μπορεί να καίνε πολλές θερμίδες, αλλά όχι αν καταλήγετε να… σκεβρώνετε. Είναι σημαντικό να εστιάζετε στη σωστή στάση όταν γυμνάζεστε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρίξετε τον ρυθμό και την ένταση. «Εξασκείτε λιγότερους μυς και καίτε λιγότερες θερμίδες αν στέκεστε σκυφτοί», εξηγεί η Αμερικανίδα φυσιολόγος Geralyn Coopersmith. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, προσθέτει ο James Levine, επιστήμονας στην Κλινική Mayo του οποίου οι έρευνες δείχνουν ότι η άρση βαρών σε όρθια στάση καίει 50 θερμίδες περισσότερο ανά μισάωρο. Επιπλέον, η σωστή θέση σάς επιτρέπει να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να γυμνάζεστε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Λάθος Νο 2: Γυμνάζεστε αφυδατωμένοι
Μύθος ή αλήθεια η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως; Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο, όταν πρόκειται για τη γυμναστική, η σημασία της ενυδάτωσης είναι ξεκάθαρη: «Σχεδόν κάθε κύτταρο του οργανισμού αποτελείται από νερό – χωρίς αυτό, τα κύτταρα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης», σχολιάζει ο Dan Judelson, βοηθός καθηγητή κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Με άλλα λόγια, όταν είστε αφυδατωμένοι, κουράζεστε και δυσκολεύεστε περισσότερο κατά τη γυμναστική σας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει επαρκή ποσότητα νερού, έκαναν 3-5 λιγότερες επαναλήψεις ανά σετ. Φροντίστε να πίνετε περίπου 30 γρ. νερό για κάθε 4,5 κιλά σωματικού βάρους, 1-2 ώρες πριν από την άσκηση. Θυμηθείτε να ενυδατώνεστε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση για να αναπληρώσετε τα υγρά που έχετε χάσει με τον ιδρώτα.

Λάθος Νο 3: Διαβάζετε στον διάδρομο
«Αν το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού σάς δίνει κίνητρο, τότε κάντε το», λέει η Coopersmith. «Αλλά το διάβασμα κατά τη διάρκεια της άσκησης λειτουργεί περισπαστικά και είναι πιθανό να ρίχνετε πολύ την ένταση και να μην καίτε θερμίδες». Προτιμήστε να βάλετε μουσική, η οποία αυξάνει τόσο τη διάρκεια όσο και την ένταση της γυμναστικής. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι οι δρομείς που άκουγαν ροκ ή ποπ μουσική, γυμνάζονταν 15% περισσότερο.

Λάθος Νο 4: Απεχθάνεστε το πρόγραμμα που κάνετε
Δεν έχει σημασία από πόσες θερμίδες υπόσχεται να σας απαλλάξει ένα είδος άσκησης. Aν δεν το απολαμβάνετε, είναι δύσκολο να δείτε και τα οφέλη του. Προτιμήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή μία δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε και όχι αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε.


Λάθος Νο 5: Παρακάμπτετε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης

Αν και οι περισσότεροι τις αποφεύγουν, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αφενός επιταχύνουν τον μεταβολισμό, αφετέρου «κόβουν» την όρεξη. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που συνδυάζουν αεροβική γυμναστική με ασκήσεις με αντιστάσεις, τρώνε περίπου 517 λιγότερες θερμίδες ημερησίως.