- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Δηλώσατε συμμετοχή στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών; (11/11)

Λίγες μόλις ημέρες μας χωρίζουν από τη φετινή διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών [2], που θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου. Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, γιορτάζει φέτος την 30η επέτειό του και το γεγονός αυτό αναμένεται να συνδυαστεί με μεγάλη συμμετοχή και έντονα εορταστικό κλίμα. Ήδη οι εγγραφές συμμετοχής για τον Αγώνα Δρόμου 5χλμ, έκλεισαν καθώς συμπληρώθηκε το όριο των 6.000μελών. Σημειώνεται ότι πέραν από τη κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο Δυναμικό Βάδισμα, στον ανοικτό Λαϊκό Αγώνα των 5 χιλιόμετρων, στον Αγώνα Δρόμου 10 χιλιομέτρων, ενώ για τα παιδιά υπάρχει αγώνας 700μ.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει μια μοναδική θέση στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι, καθώς είναι ο μόνος που διεξάγεται επί της αυθεντικής, Ολυμπιακής Μαραθώνιας Διαδρομής. Η ευθεία των 42.195 μέτρων ξεκινάει από το Μαραθώνα, περνάει δίπλα τον Τύμβο του Μαραθώνα, διατρέχει μια σειρά δήμων της Αττικής γης και καταλήγει στην Αθήνα, μέσα στο υπέροχο μαρμάρινο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο και στο Δυναμικό Βάδισμα δίνεται στις 09.00πμ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας στο Μαραθώνα και ακολουθείται η κλασική διαδρομή. Η εκκίνηση στον ανοικτό Λαϊκό Αγώνα Δρόμου των 5χιλιομέτρων δίνεται στις 08.30π.μ, μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (αριστερό ρεύμα), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η διαδρομή διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη. Ο Αγώνας Δρόμου των 10χιλιομέτρων, ξεκινάει στις 09.15 π.μ. μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου και τερματίζει.

Η σημασία της εκδήλωσης

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών [2] είναι ένας αγώνας που διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη συνείδηση όλων. Είναι ένα γεγονός που ξεπερνάει τη σημασία του αθλητικού δρώμενου και αποκτά έναν κοινωνικό, ιστορικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Ταυτισμένος με τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της άμιλλας και της προσωπικής υπέρβασης, ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και διεθνή εμβέλεια, έχοντας λάβει από την IAAF τον χαρακτηρισμό «Gold».

Η ιδέα του Μαραθωνίου γεννήθηκε από τον απόηχο της Μάχης του Μαραθώνα. Μια μάχη με ξεχωριστή ιστορική σημασία, μια και έθεσε τα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και διαφύλαξε τον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της πόλης των Αθηνών και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Η διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών είναι η ίδια που διένυσε ο ήρωας οπλίτης για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους, ξεψυχώντας αμέσως μετά.

Σαν σύγχρονοι ήρωες, όλοι οι συμμετέχοντες στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, δεν αγωνίζονται για τη νίκη. Αγωνίζονται για τη χαρά της συμμετοχής, τη συγκίνηση της προσπάθειας, την έξαψη της υπέρβασης των προσωπικών ορίων. Διανύοντας την ίδια, αυθεντική διαδρομή, όπως αυτή χαράχτηκε από την ιστορική συγκυρία, οι δρομείς γίνονται μάρτυρες μιας μοναδικής συνάντησης του αθλητισμού με την ιστορία και τον πολιτισμό, του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό. Τρέχοντας για το δικό του λόγο ο καθένας, ενώνουν όλοι τα βήματά τους και συμμετέχουν σε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός που θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΕ, κ. Κώστας Παναγόπουλος τόνισε ότι “Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης, τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ.To 2012 θα εορτάσουμε την 30η διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, και ευελπιστούμε ότι με τις προσπάθειες όλων μας και τη δική σας δυναμική παρουσία και συμμετοχή και αυτή η διοργάνωση θα αποτελέσει ένα ακόμα ορόσημα στην ιστορία του αγώνα. Σας περιμένουμε όλους στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 11 Νοεμβρίου 2012.”

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και για δηλώσεις συμμετοχής στα αγωνίσματα θα βρείτε εάν επισκεφθείτε τη σελίδα της διοργάνωσης http://www.athensclassicmarathon.gr/ [2]