- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη & Μουσείο της Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας

Δημητσάνα | Τηλ. & Fax : 2795031219 | Ιστοσελίδα: www.infolibraries.gr/dimitsana [2]

Η περίφημη Σχολή της Δημητσάνας ιδρύθηκε το 1764 από δύο μοναχούς, μαθητές της Σχο-λής Σμύρνης, το Γεράσιμο Γούνα και τον Αγάπιο Λεονάρδο. Κατά τα Ορλωφικά, η Σχολή διέκοψε την λειτουργία της, αλλά ανασυγκροτήθηκε μετά από μία δεκαετία και επαναλει-τούργησε μέχρι το 1821. Κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως η Σχολή ήταν ανοικτή.

Η πλούσια Βιβλιοθήκη της Σχολής θυσίασε πολλά από τα συγγράμματά της για τις ανάγκες του Έθνους στον Αγώνα του 1821. Αυτό συνέβη διότι με τους μπαρουτόμυλους η Δημητσά-να είχε καταστεί οπλοστάσιο του Αγώνα για την Ελευθερία και λόγω της έλλειψης χαρτιού, χρησιμοποιήθηκε μεγάλο μέρος από το υλικό της Βιβλιοθήκης στης Σχολής, για να κατα-σκευάζονται τα φυσίγγια.

Οι Έφοροι της Σχολής, με τα βιβλία που είχαν περισωθεί και με δωρεές Δημητσανιτών της διασποράς, δημιούργησαν μια νέα αξιόλογη Βιβλιοθήκη, της οποίας το υλικό κατά τα έτη 1924 -1925 ταξινομήθηκε με δαπάνες του Κληροδοτήματος Μακρή και μετά την αναγνώρι-ση της αξίας της από την πολιτεία, έγινε Δημόσια Υπηρεσία.
Η Βιβλιοθήκη αριθμεί σήμερα, με συνεχή εμπλουτισμό, περίπου 35000 τόμους βιβλίων, από τους οποίους άλλοι αντιστοιχούν σε παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, ενώ άλλοι, νεότεροι, α-νταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των αναγνωστών. Επιπλέον λειτουργεί στη Βι-βλιοθήκη και τμήμα χειρογράφων, με 200 περίπου κώδικες, για τους οποίους έχει καταρτι-στεί κατάλογος, καθώς και ταξινομημένα λυτά έγγραφα.

Η Ακαδημία Αθηνών εκτιμώντας τη σημασία της Βιβλιοθήκης, το 1977 της απένειμε χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα.