Διαδίκτυο: Πώς και από τι πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Ενώ διανύουμε την «Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου Η/Υ» που διοργανώνουν τα καταστήματα Κωτσόβολος στο ομώνυμο κατάστημα του The Mall Athens ρωτήσαμε τον κύριο Κώστα Στράτη, Εμπορικό Διευθυντή της Dixons South-East Europe, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και όλα όσα μπορούν να μας βοηθήσουν.

Τα παιδιά ξεκινούν την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο πλέον από πολύ μικρή ηλικία. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για να έχουν οι γονείς την ασφάλεια ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν όσο σερφάρουν;
Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά στη σημερινή εποχή λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας εξοικειώνονται πολύ γρήγορα και από πολύ μικρή ηλικία με τα ψηφιακά Μέσα και το Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το πώς να προσεγγίσουν και το πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς για να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους σερφάρουν ακίνδυνα είναι καταρχάς να τοποθετούν τον υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι το δωμάτιο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιβλέπουν το παιδί,χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ωράρια σχολείου, ονόματα φίλων κτλ.) χωρίς την άδεια των γονέων καθώς και να μη χρησιμοποιούν την πιστωτική κάρτα των γονέων σε διαδικτυακές συναλλαγές. Τέλος, οι γονείς πρέπει να τα διδάξουν να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο και να τους εξηγήσουν ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Αυτοί είναι μερικοί από τους βασικότερους κανόνες που πρέπει να τηρούν οι γονείς για να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν όσο σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Κώστας Στράτης, Εμπορικός Διευθυντής Dixons South-East

Το σύστημα Γονικού Ελέγχου Η/Υ Support 360o σε τι μπορεί να βοηθήσει τους γονείς; Ποια ακριβώς είναι η βοήθεια που προσφέρει; Μπορούμε μετά να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;
Η ομάδα του Support 360o, έχοντας ως στόχο να κάνει τη ζωή των καταναλωτών ακόμα πιο εύκολη, εντόπισε ύστερα από έρευνες την ανάγκη να προσφέρει στο κοινό ένα σύστημα ελέγχου των Η/Υ, το οποίο θα προστατεύει τα παιδιά από τους κινδύνους του Διαδικτύου έτσι ώστε οι γονείς να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους σερφάρουν με ασφάλεια και χρησιμοποιούν με μέτρο τις νέες τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό, λανσάραμε την υπηρεσία Γονικού Ελέγχου του Support 360o μέσω της οποίας, οι γονείς μπορούν να κερδίσουν άμεση εξυπηρέτηση από τους εξειδικευμένους τεχνικούς μας, ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου, πλήρη αποκλεισμό κατηγοριών ιστοσελίδων ανάλογα με το περιεχόμενό τους καθώς και παραμετροποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Επίσης, πλήρη αποκλεισμό ή πλήρη πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, φτιάχνοντας προσωπική λίστα επιτρεπόμενων ή μη ιστοσελίδων, καθορισμό των ωρών πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και πλήρη καταγραφή της online δραστηριότητας..

Τι θα μάθουν οι γονείς στην «Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου Η/Υ»;
Η «Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου Η/Υ» της Κωτσόβολος, αποτελεί για όλους τους γονείς μία σημαντική ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, καθώς και για το πώς να μυήσουν τα παιδιά τους στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, όσοι γονείς επισκεφθούν τα επιλεγμένα καταστήματα της Κωτσόβολος-που θα βρείτε στο www.kotsovolos.gr με εξειδικευμένο κέντρο υποστήριξης Support 360o και φέρουν μαζί τον υπολογιστή τους (φορητό ή σταθερό, από όπου και εάν τον έχουν αγοράσει) θα τους προσφέρεται εντελώς δωρεάν η υπηρεσία Γονικού Ελέγχου Η/Υ του Support 360o. Επίσης, όλοι οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τους εξειδικευμένους τεχνικούς μας για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο και να λαμβάνουν ταυτόχρονα χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το γονικό έλεγχο. Τέλος, αποκορύφωμα της «Εβδομάδας Δωρεάν Γονικού Ελέγχου Η/Υ» αποτελεί μία ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28/09 στις 18.00 στο κατάστημα της Κωτσόβολος στο The Mall Athens. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν και να συμβουλευτούν τον κ. Γεώργιο Κορμά, Ειδικό Γιατρό σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Επίσης, έχουμε προβλέψει και για τους μικρούς μας φίλους καθώς κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα απασχοληθούν με παιδικές δραστηριότητες ενώ στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική, ψυχαγωγική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» η οποία με διαδραστικό και εκπαιδευτικό τρόπο περνά βασικά μηνύματα σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Από την έρευνά σας ποιος διαπιστώσατε ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά που σερφάρουν στο Διαδίκτυο;
Όταν μιλάμε για τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύψουν είναι αρκετοί. Οι βασικότεροι από τους κινδύνους που έχουμε διαπιστώσει από την έρευνά μας και με τη βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying), η παιδική πορνογραφία, οι απειλές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παράνομη διακίνηση και χρήση περιεχομένου και λογισμικού, ο εθισμός ακόμα και οι τάσεις αυτοκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2006 μέχρι και σήμερα έχουν αντιμετωπισθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 540 εκδηλώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας. Επίσης, όσον αφορά στον διαδικτυακό εκφοβισμό αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ 2008 και 2010 ο αριθμός των παιδιών που δέχτηκαν μία τέτοιου είδους συμπεριφορά διπλασιάστηκε, ενώ αναφορικά με την παιδική πορνογραφία είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το 20% των εφήβων προσεγγίζεται κάποια στιγμή από παιδόφιλους στο Διαδίκτυο. Τέλος, αναφορικά με την παράνομη διακίνηση και χρήση περιεχομένου και λογισμικού είναι άξιο προσοχής ότι η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη 13η θέση διεθνώς στην παράνομη online διανομή και ανταλλαγή τίτλων παιχνιδιών ενώ το ποσοστό πειρατείας στην Ελλάδα ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τη Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (International Intellectual Property Alliance, IIPA).