- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διακοπές στην Άνδρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί στις Κυκλάδες και το δεύτερο σε έκταση. Λόγω της απόστασης προσφέρεται τόσο για μια σύντομη απόδραση από την πρωτεύουσα όσο και για ήρεμες διακοπές, καθώς δεν είναι από τα νησιά του λεγόμενου μαζικού τουρισμού.
Οι επιλογές για αναψυχή, εκδρομές, κολύμπι και surfing, αλλά και για πολιτιστικές επισκέψεις στο νησί είναι πολλές. Για παράδειγμα, μέρη που αξίζει να τους αφιερώσετε χρόνο και να πάτε οπωσδήποτε με τα παιδιά είναι το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο μοντέρνας τέχνης Γουλανδρή, αλλά και το ναυτικό μουσείο. Στην Άνδρο υπάρχουν προτάσεις για ανθρώπους που αναζητάνε την ποιότητα στο φαγητό, την ξεκούραση και το καλό γούστο.
Επίσης καθώς υπάρχουν συχνές ανταποκρίσεις πλοίων μπορείτε να πάτε αυθημερόν σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, π.χ. Τήνο, Μύκονο.

Πίσω στο χρόνο
Τα αρχαία ονόματα της Άνδρου “Λασία” και “Υδρούσσα” αποκαλύπτουν ότι το νησί συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά (εδώ άλλωστε υπάρχουν και οι γνωστές πηγές Σάριζα), παρουσιάζοντας έτσι τις πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις στις οποίες οφείλει την ξεχωριστή ομορφιά του.
Οι παραλίες είναι πεντακάθαρες λόγω της ήπιας ανάπτυξης του νησιού. Όταν φυσάνε τα μελτέμια, υπάρχουν απάνεμες παραλίες στη δυτική μεριά του νησιού. Δεν είναι όμως μόνο οι παραλίες που ελκύουν τον επισκέπτη. Η Άνδρος έχει να δείξει και πολλά όμορφα χωριά και οικισμούς με τη γραφικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου.

Θαλάσσια σπορ
Με παράδοση στη ναυτική τέχνη, η Άνδρος γίνεται ο ιδανικός προορισμός για να εξασκήσουμε θαλάσσια σπορ που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στην αλμύρα της θάλασσας, το φρέσκο θαλασσινό αγέρι, αλλά και τη γνωριμία με νέους φίλους, με τους οποίους θα μοιραστούμε την αγάπη του ταξιδιού.
Έχοντας κατά νου τα οφέλη που συνδυάζει η ιστιοπλοΐα, μπορούμε να επισκεφθούμε το Ναυτικό όμιλο Άνδρο, έναν όμιλο με παράδοση και ειδίκευση στο άθλημα της ιστιοπλοϊας, και να πάρουμε τα πρώτα μαθήματα όσο είμαστε στο νησί.

Βόλτα στο νησί
Δεν την είπαν τυχαία «πριγκίπισσα των Κυκλάδων». Η Άνδρος είναι αρχόντισσα και κοσμοπολίτισσα. Ζωντανή και ταυτόχρονα γαλήνια, θα σας μείνει αξέχαστη.
Πανέμορφες παραλίες, καλό φαγητό, ζωντανή νυχτερινή ζωή, μουσεία, βιβλιοθήκες, μνημεία, σπάνια αρχιτεκτονική, συνδυασμό βουνού και θάλασσας, τεράστια ναυτική παράδοση, σπήλαια, θαυμαστό φυσικό περιβάλλον και τέλος μόλις δυο ώρες μακριά από την Ραφήνα. Μάλλον δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε περισσότερα πλεονεκτήματα για να αποφασίσουμε το ταξίδι στην Άνδρο.

Τι θα δείτε
Ενετικό κάστρο. Το “Κάτω Κάστρο” βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας με την οποία συνδεόταν μέσω της πέτρινης αψιδωτής γέφυρας που διασώζεται ως σήμερα, γνωστή ως Καμάρα.
Το φρούριο παρείχε προστασία στους κατοίκους της χώρας από τις επιδρομές των πειρατών που αφθονούσαν στο Αιγαίο.
Το 1943 βομβαρδίστηκε από την ναζιστική αεροπορία και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του.

Πύργος Αγίου Πέτρου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Πέτρος. Χτίστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους (3ος αιώνας π.Χ.) και είναι το πλέον καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρίσκεται στη Χώρα. Εκτίθενται ευρήματα των ανασκαφών και ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Προέρχονται από την αρχαία Παλαιόπολη, αρχαία Ζαγορά και άλλους τόπους του νησιού. Τα εκθέματα καλύπτουν την ιστορία του νησιού μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Βρίσκεται στη Χώρα. Μουσείο προσφορά του Νίκου και της Ελίζας Γουλανδρή. Στεγάζει μόνιμες εκθέσεις μοντέρνας τέχνης και κάθε χρόνο οργανώνει έκτακτες εκδηλώσεις και εκθέτει έργα μεγάλων καλλιτεχνών.

Ναυτικό Μουσείο. Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτήριο στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας. Διαθέτει μια πολύ πλούσια συλλογή ναυτικών αντικειμένων, εξαρτήματα πλοίων και μινιατούρες παλαιών σκαφών καθώς και πλούσιο αρχείο φωτογραφιών και εγγράφων.

Πού θα κολυμπήσετε: Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι ιδιαίτερα δαντελωτή και σχηματίζει πολλούς μικρούς και γραφικούς κολπίσκους που όλοι τους σχεδόν φιλοξενούν και από μια αμμουδερή παραλία. Από τις σπουδαιότερες παραλίες είναι: Νημποριό, Άχλα, Παραπόρτι, Γιάλια και Πίσω Γιάλια προς την πλευρά της Χώρας.
Στην πλευρά του Γαυρίου, Φελλός, η παραλία του Ζόρκου, του Βιταλίου και το Ατένι. Στο Μπατσί μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στη “Χρυσή Ακτή”, τη μεγάλη οργανωμένη παραλία του χωριού ή τους εκπληκτικής ομορφιάς όρμους, όπως το Στιβάρι, την Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Κυπριανό.

Πού θα μείνετε
Ξενοδοχείο 9 MUSES
Τηλ.: (22820) 24128, 23320, 24777
Fax: (22820) 23320
Διεύθυνση : 845 00 Άνδρος

Villa Dora
Τηλ. 2282-041745 & 2282-041435
Τηλ. Αθήνας 210-2311589 & 210-2380980
Διεύθυνση: 845 03 Μπατσί

Ξενοδοχείο VILLA RENA
Τηλ. : +30 22820 41024
Kιν.Τηλ. : 6944-432667
Διεύθυνση: 845 03 Μπατσί

Ξενοδοχείο ΓΑΛΑΖΙΟ ROYAL COLOURS
Τηλ. : +30 22820 41223
Kιν.Τηλ. : 6937-089730
Fax : 22820 42009
Διεύθυνση : 845 03 Μπατσί

Info
Απόσταση από Ραφήνα 37 ν. μ.
Έκταση 380 τ. χλμ.
Πληθυσμός 9.000
Κύριος Λιμένας Γαύριο

Χρήσιμα
Κέντρο Υγείας 22820 23333
Αστυνομία 22820 22300
Λιμεναρχείο 22820 22250