- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διαλέξτε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου

Μην κάνετε εκπτώσεις στην υγεία των ματιών σας. Δεν είναι τυχαίο που συνηθίζουμε να λέμε για όσα έχουν αξία ότι τα προσέχουμε “σαν τα μάτια μας!” Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητα μόνο για να βλέπουμε χωρίς να συνοφρυωνόμαστε όταν έχει ήλιο. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρώιμες ρυτίδες στο μέτωπο, στα βλέφαρα κι ευθύνεται για μορφώματα –ορισμένες φορές κακοήθη- ενώ σχετίζεται και με παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η ωχρά κηλίδα.

Σύμφωνα με τον οκταμέτρη, οπτικό Απόστολο Γιακουμέλο, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα όλο τον χρόνο κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αφού η ακτινοβολία μπορεί να μας βλάψει όλες τις εποχές. Περισσότερη προσοχή μάλιστα χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες αφού ο ήλιος είναι πιο κοντά στην επιφάνεια της γης άρα η ακτινοβολία έρχεται παράλληλα προς τα μάτια μας.


Πώς διαλέγουμε όμως τα σωστά γυαλιά ηλίου για μας;
“Συνήθως δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στον σκελετό κι όχι στους φακούς. Φυσικά πρέπει τα γυαλιά μας να μας αρέσουν ώστε να τα φοράμε με χαρά αλλά είναι απαραίτητο να “ταιριάζουν” στον πρόσωπό μας. Δεν εννοώ μόνο αισθητικά. Πρέπει να εφαρμόζουν σωστά. Δηλαδή να στηρίζονται σωστά στη μύτη και τα αφτιά, να έχουν τη σωστή απόσταση από το μέτωπο και να νιώθουμε άνετα με αυτά” λέει ο ειδικός.”Κατάλληλους φακούς θεωρούμε αυτούς που έχουν UV protection, δηλαδή ανακόπτουν το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και παρέχουν προστασία. Αυτή την ικανότητα μπορούν να την έχουν ακόμα κι αν είναι ανοιχτόχρωμοι οι φακοί. Φυσικά σε συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας, καλή είναι η χρήση σκουρόχρωμων απορροφητικών φακών”.

Όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα
Όχι μόνο η μόδα αλλά και η υγεία προστάζει γυαλιά με μεγάλους φακούς. Σύμφωνα με τον κύριο Γιακουμέλο όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια των φακών, τόσο μεγαλύτερη και η προστασία αφού εκτός από τα μάτια προστατεύεται και η ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά.

Η σωστή απόχρωση
“Για να είστε σίγουροι ότι θα διαλέξετε το σωστό χρώμα φακών, σταθείτε σε ένα ηλιόλουστο σημείο και δοκιμάστε να φορέσετε γυαλιά με διαφορετικό χρώμα φακών χωρίς να κοιτάτε τον ήλιο. Διάλεξτε αυτό το χρώμα φακών που κάνει πιο άνετη και ευχάριστη την όραση σας. Προσέξτε όταν δοκιμάζετε γυαλιά με έντονη κούρμπα ή degrade φακούς να μην παραμορφώνεται το επίπεδο του πατώματος” συμβουλεύει ο κύριος Γιακουμέλος. “Συνήθως αυτό συνοδεύεται από διαθλαστικό πρόβλημα που χρήζει επανεξέταση της όρασης σας. Ζητήστε από τον οπτικό σας, να σας δείξει τους πολωτικούς φακούς ήλιου που εξαλείφουν τις γυαλάδες από τις επιφάνειες και είναι ιδανικοί για τους οδηγούς. Δοκιμάστε ένα ζευγάρι γυαλιά ήλιου επιστρωμένα με εσωτερικές αντανακλαστικές επιστρώσεις και συγκρίνετε το με ένα γυαλί ήλιου που δεν έχει. Στο πρώτο έχουμε χρώματα φυσικά και ζωηρά, καθώς η χρήση τους ενδείκνυται σε συνθήκες συννεφιάς με αντήλια, ενώ στο δεύτερο τα χρώματα είναι λίγο πιο μουντά και η χρήση τους με συννεφιά είναι δυσάρεστη.”

Προσοχή:

Ο οπτικός μάς προειδοποιεί για τα γυαλιά που πουλάνε οι πλανόδιοι. “Είναι επικίνδυνα τόσο για τα μάτια μας όσο για το δέρμα μας αφού το ευτελές υλικό του σκελετού που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις και οι φακοί τους καλύπτουν μονό την σκουρότητα και δεν έχουν κανένα φίλτρο προστασίας. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε ακριβά γυαλιά ηλίου αλλά σίγουρα πρέπει να εμπιστεύεστε το κατάστημα και τον οπτικό σας.”
www.giakoumelos.gr [2]