- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διαλογισμός: Ο δρόμος προς την ευτυχία

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσεις το σώμα σου, να ηρεμήσεις το πνεύμα σου και να αλλάξεις την ψυχική σου κατάσταση προς το καλύτερο και όλα αυτά ταυτόχρονα; Οι ειδικοί λένε να βρίσκεις λίγο χρόνο για διαλογισμό κάθε μέρα.

Προτού αναφερθούμε εκτενώς στην πανάρχαιη μέθοδο του διαλογισμού, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο διαλογισμός απευθύνεται κυρίως στους οπαδούς της γιόγκα ή τους ανθρώπους που έχουν την ηρεμία και το χρόνο να τον εξασκούν κάθε μέρα. Για σκέψου όμως, αν η ηρεμία και η ψυχοσωματική υγεία δεν αφορά εσένα που τρέχεις όλη μέρα για να αντεπεξέλθεις σε χίλιες δυο υποχρεώσεις, τότε ποιον αφορά;

Τι ακριβώς είναι

Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι τόσο επιφανειακό όσο μια τεχνική ή μια άσκηση. Είναι μια μέθοδος μέσα από την οποία αποκτάς επίγνωση του πνεύματός σου, του εαυτού σου. Απώτερος σκοπός σ’ αυτό το ταξίδι είναι να οδηγηθείς σταδιακά στην αυτοβελτίωση. Ο διαλογισμός θα σε μάθει να αδειάζεις το νου σου από οτιδήποτε περιττό. Η συγκέντρωση και η προσοχή σε ένα θέμα (το πιο προσφιλές είναι η αναπνοή) είναι τα βασικά κλειδιά που θα σε κατευθύνουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, όλα όσα καθημερινά φωλιάζουν στο νου σου, σκέψεις, επιθυμίες, κακίες, φιλοδοξίες, πρέπει να βρουν το δρόμο προς τα έξω. Το αδιάκοπο πηγαινέλα της σκέψης σταματά και η απόλυτη σιωπή έρχεται να εγκατασταθεί μέσα σου. Αυτή τη στιγμή που είσαι καθαρή και διάφανη, θα συναντηθείς με τη δική σου αλήθεια. Σιγά σιγά θα δεις ένα νέο εαυτό να ανθίζει, απαλλαγμένο από μιζέρια και κακότητα. Η χαρά θα πλημμυρίσει την ύπαρξή σου και θα νιώσεις ότι τώρα έχεις τη δύναμη να απολαύσεις την ευτυχία, την επιτυχία, τις ουσιαστικές σχέσεις με τα άτομα που έχεις γύρω σου.

Πώς θα το κάνω
Δεν χρειάζεται πολλά. Εάν έχεις μάλιστα εξοικειωθεί με τη μέθοδο, μπορείς να κάνεις το διαλογισμό σου ακόμη και στο αυτοκίνητο ή το γραφείο. Το πιο σωστό πάντως είναι να κάνεις τα πρώτα βήματα με έναν δάσκαλο, γιατί αυτός θα σε κατευθύνει να πετύχεις αυτοσυγκέντρωση και προσοχή σε όσα συμβαίνουν μέσα σου. Ο διαλογισμός σε γκρουπ θα σου αρέσει ίσως περισσότερο στην αρχή γιατί θα νιώσεις ότι μοιράζεσαι την εμπειρία σου. Σιγά σιγά όμως θα μπορέσεις να αφιερώσεις χρόνο για τον καθημερινό σου διαλογισμό ακόμη και στο σπίτι σου, στην καρέκλα σου, στο κρεβάτι, τον καναπέ ή το πάτωμα. Αυτό που θα σε βοηθήσει να φτάσεις σε μεγαλύτερο βάθος εσωτερίκευσης είναι η δημιουργία ενός συγκεκριμένου χώρου γι’ αυτή τη δουλειά. Αυτή η γωνιά θα έχει τη δική της ενέργεια που θα σε βοηθά στο σκοπό σου. Επίσης, πρέπει να μάθεις να μη σε αγχώνει ο χρόνος. Ειδικά όταν κάνεις το διαλογισμό μόνη σου. Θα του αφιερώσεις το χρόνο που μπορείς να διαθέσεις. Μπορεί να είναι πέντε ή 35 λεπτά, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να γίνεται όσο πιο συχνά είναι δυνατόν, το καλύτερο μάλιστα είναι σε καθημερινή βάση, ακόμη κι αν είναι για 5’. Αν παρ’ όλα αυτά χάσεις μία μέρα δεν χρειάζεται να το κάνεις θέμα. Την επομένη μπορείς να ξεκινήσεις πάλι με την ίδια δίψα να συναντήσεις τον εαυτό σου αληθινό, καθαρό, πελώριο.

Σε τι θα με βοηθήσει
Τα οφέλη είναι πολλά. Οι περισσότεροι ξεκινούν διαλογισμό για να αποβάλλουν το στρες από την καθημερινότητά τους. Σίγουρα ο λόγος είναι πολύ σοβαρός και η αντιμετώπιση του προβλήματος αλλάζει τη ζωή προς το καλύτερο. Το μεγαλύτερο δώρο που θα σου προσφέρει όμως η συνεχής εξάσκησή του είναι μια τεράστια γαλήνη που θα απλωθεί σε όλη σου την ύπαρξη, μια γλυκιά αίσθηση ισορροπίας, το αίσθημα της κατανόησης και της συμπόνιας προς στους συνανθρώπους σου. Σύντομα θα δεις να μεταμορφώνεσαι σε ένα πλάσμα με απόλυτη συναίσθηση των πράξεών του, με σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ενώ μια ήρεμη δύναμη θα εξαπλώνεται σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων σου. Η καλή σωματική υγεία, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ευεξία, η νεότητα και η μακροζωία είναι μέσα στα οφέλη που θα αρχίσεις να απολαμβάνεις. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διαλογισμό για αρκετά χρόνια μπορεί να δείχνουν μέχρι και δώδεκα χρόνια νεώτεροι απ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Σε ποιους απευθύνεται
Σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με τη θρησκεία ή άλλες φιλοσοφικές απόψεις. Καθώς ο στόχος για καλή σωματική και ψυχική υγεία είναι πανανθρώπινος, η εκμάθηση κάποιων μεθόδων διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν καθένα από εμάς να ζήσει μια πιο ολοκληρωμένη και ειλικρινή ζωή.


Πώς θα διαλογιστείς μόνη σου

Ξεκίνα την εξάσκησή σου μαθαίνοντας μία απλή τεχνική, την οποία θα ασκείς όσο πιο συχνά μπορείς.
* Κάθισε άνετα σε ένα μαξιλάρι ή σε μια καρέκλα. Μην καμπουριάζεις, προσπάθησε να έχεις τη σπονδυλική σου στήλη ευθεία, χωρίς όμως να της ασκείς πίεση. Στην αρχή ίσως να χρειαστεί να στηρίξεις την πλάτη σου σ’ έναν τοίχο. Μπορείς να βάλεις ένα δυο μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά σου ώστε να μην πονάς.
* Αν οι προηγούμενες στάσεις δεν σε βοηθούν, μπορείς να ξαπλώσεις στο πάτωμα.
* Βάλε απαλή μουσική, αν αυτό σε βοηθά να χαλαρώσεις. Όταν ξεκινήσεις το διαλογισμό, κλείσ’ τη.
* Ρύθμισε ένα ρολόι να χτυπήσει στα πέντε λεπτά. Σταδιακά και εφόσον είναι εφικτό, θα αυξάνεις αυτό το χρόνο κατά 5, 10, 15 λεπτά. Θα σου πάρει καιρό να βελτιώσεις το χρόνο σου. Όπως κι αν έχει, μην προσπαθήσεις να βάλεις πρόγραμμα.
* Κλείσε τα μάτια και επικεντρώσου στην αναπνοή σου, στον τρόπο που περνάει από τα ρουθούνια σου.
* Να αναπνέεις ήρεμα κρατώντας το στόμα κλειστό.
* Όταν καταλάβεις ότι το μυαλό σου έχει ξεστρατίσει σε άλλες σκέψεις, προσπάθησε μαλακά να το επαναφέρεις στην αναπνοή σου.
* Σταδιακά θα νιώσεις το στρες να αποβάλλεται, θα σε πλημμυρίσει γαλήνη και ευεξία.
* Μείνε σ’ αυτή τη στάση για λίγο. Πριν σηκωθείς δίπλωσε το σώμα σου σε εμβρυακή θέση στο πλάι και αργά αργά σήκω με τελευταίο το κεφάλι.

Info
Κέντρο Διαλογισμού Ηράκλειτος, Βουλιαγμένης 166, Δάφνη, 210 9719753
Ομακοείο Αθηνών, Κέντρο Γιόγκα και Εσωτερισμού, Αινιάνος 6, Πεδίον Άρεως, 210 8210051
Shantom, Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών, Τριπόλεως 35Α, Χαλάνδρι,
210 6717529