- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διώξε το άγχος έξυπνα και εύκολα

Οι ερευνητές σήμερα πιστεύουν ότι το άγχος ευθύνεται για το 90% των προβλημάτων υγείας, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης, της εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και μείωση της μνήμης, δυσκολία στη συγκέντρωση, εκνευρισμό, κατάθλιψη, ζαλάδες, κόπωση που συχνά φτάνει ως την εξουθένωση.

Τι μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγεις το άγχος και τις επιπτώσεις του στη ζωή σου

* Φρόντισε ώστε τα λίπη που καταναλώνεις να ανήκουν στα καλά, δηλαδή να είναι μονοακόρεστα (θα τα βρεις στο ελαιόλαδο, τις ελιές, στους σπόρους και τα καρύδια) ή ω-3 λιπαρά που υπάρχουν στα ψάρια. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικότατα για την καλή λειτουργία του μυαλού, ενώ συγχρόνως δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
* Να καταναλώνεις γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, γιατί περιέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο, που καταπραϋνουν τα συμπτώματα του στρες.
* Περιόρισε τονωτικά όπως το αλκοόλ και η καφεϊνη. Η καφεϊνη μάλιστα αυξάνει τις ορμόνες του στρες, γι’ αυτό αντικατάστησέ την με ροφήματα όπως μέντα ή χαμομήλι, φρέσκους χυμούς φρούτων ή χυμούς λαχανικών. Απόφυγε τη ζάχαρη γιατί η κατευναστική δράση της είναι μόνο προσωρινή. Το αλκοόλ πάλι μετά την πρώτη θετική επίδραση ρίχνει τη διάθεση και αφυδατώνει τον οργανισμό.
* Να καταναλώνεις όσο περισσότερο νερό μπορείς μέσα στη μέρα, γιατί η αφυδάτωση εμποδίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού και επιτείνει τις αγχωτικές καταστάσεις.
* Η λήψη τροφής από τον άνθρωπο προκαλεί την αύξηση στον εγκέφαλο ορμονών ευφορίας-χαράς. Αυτή η εμπειρία από τα παιδικά μας ήδη χρόνια μας κάνει όταν μπλοκάρουμε ή νιώθουμε έντονο στρες να αναζητούμε φαγητό για να απεγκλωβιστούμε. Άλλοτε χρησιμοποιούμε διάφορες τροφές όπως η σοκολάτα που λόγω της αύξησης της σεροτονίνης έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Είναι προτιμότερο πάντως να βρίσκουμε την εκτόνωση με μερικές ασκήσεις αναπνοής, ένα χόμπι, χαλάρωση κ.ά.
* Τα ζυμαρικά, καθώς είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δρουν κατά του εκνευρισμού και του άγχους. Αυτό επειδή όταν διασπώνται κατά την πέψη, παράγεται σεροτονίνη.