Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας 2011: Δωρεάν εξετάσεις ακοής για τα παιδιά

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και των άλλων ειδικών, για τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία και για τα δικαιώματά τους.
Εκείνη τη μέρα, σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιούνται δραστηριότητες για να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και τις επικοινωνίας, καθώς και για την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τους. Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται και ο ρόλος του λογοπεδικού, η επιστημονική του κατάρτιση και η συμβολή του στην πρόληψη και παρέμβαση αυτών των διαταραχών.

Στην επιστήμη της λογοθεραπείας η πρόληψη ασκείται σε πολλά επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο αποτελεί την ενημέρωση του κοινού, αλλά και ατόμων που έχουν μια σημαντική θέση στην ανατροφή των παιδιών (δάσκαλοι, παιδίατροι, κ.ά) για την ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας και για τις καλύτερες συνθήκες για να γίνει αυτή χωρίς αρνητικές συνέπειες.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας, μέσα από διερευνητικές διαδικασίες όπως σταθμισμένα ερωτηματολόγια ή ανιχνευτικά εργαλεία.
Στη συνέχεια, σε ένα τρίτο επίπεδο, οι δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες στο μέλλον. Για παράδειγμα, ένα παιδί που παρουσιάζει επιβράδυνση στην ανάπτυξη του λόγου θα πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί από τον ειδικό έγκαιρα, διότι μπορεί να αναπτυχθούν  επιπρόσθετα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι επιπτώσεις μιας πρώιμης καθυστέρησης στην ανάπτυξη του λόγου μπορεί να είναι σύνθετες και πολύπλευρες, για παράδειγμα, μπορεί να είναι γλωσσικές, μαθησιακές, κοινωνικές ή και συναισθηματικές. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις.

«Ακούγοντας σ’ έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο»
Φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας  είναι αφιερωμένη στην ακοή και στην σημασία της στη ζωή μας. Η ακοή είναι μία από τις βασικές μας αισθήσεις – μας βοηθά να επικοινωνούμε (είτε όταν είμαστε σε άμεση επαφή με τους συνομιλητές μας είτε όταν βρισκόμαστε σε απόσταση ακόμα και πολύ μακρινή), συμβάλει στην αντίληψη του περιβάλλοντός μας και μας προειδοποιεί για κινδύνους γύρω μας, μας βοηθάει να μαθαίνουμε, να ακούμε και να απολαμβάνουμε τη μουσική, και συμβάλει σημαντικά στη διασκέδασή μας.  Η ακοή είναι πολύ σημαντική και τη θεωρούμε δεδομένη – δεν είναι όμως….

Ζούμε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπου είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά  σε θορύβους από τις κόρνες, τις σειρήνες και τους συναγερμούς, από τα μέσα μεταφοράς, από τη  δυνατή μουσική σε συναυλίες, γήπεδα, club και bar. Το σχολικό περιβάλλον είναι επίσης μια σημαντική πηγή θορύβου (διαλείμματα).
Ιδιαίτερη ευαισθησία στην ηχορύπανση εμφανίζουν τα παιδιά. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρονικές συσκευές: Ραδιόφωνο, DVD, CD, ηλεκτρονικά παιχνίδια, iPods και MP3 players, όλα ακούγονται στη διαπασών. Είναι σίγουρο ότι δεν συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες στην ακοή τους.

Περισσότεροι από το 50% όσων χρησιμοποιούν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 players) αναμένεται προοδευτικά  να οδηγηθούν σε κάποια μορφή βαρηκοΐας, σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Deafness Research UK.  Σχεδόν το 40% των ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ακούγοντας μουσική δυνατά μέσω ενός φορητού MP3 ή σε club ή ακόμα και στο αυτοκίνητο έβλαπτε την ακοή του. Η συνεχής έκθεση σε επίπεδα θορύβου των 90 ντεσιμπέλ (dB) και άνω, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι:
• Η βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί είτε από ένα πολύ ισχυρό ήχο, είτε  από τη διαρκή έκθεση σε ήχους μικρότερης έντασης.
• Το άτομο που εκτίθεται στο θόρυβο αργεί να αντιληφθεί ότι βλάπτεται σταδιακά η ακοή του διότι δεν αντιλαμβάνεται άμεσα τις συνέπειες στην καθημερινή του ζωή. Οι συνέπειες γίνονται αντιληπτές σε βάθος χρόνου και δεν είναι αντιστρεπτές.
• Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου επηρεάζει περισσότερο την ικανότητα αντίληψης ήχων ομιλίας υψηλών συχνοτήτων (π.χ. σ, ξ, ψ, χ, φ).
• Ένα άτομο με βαρηκοΐα δύσκολα διακρίνει ήχους που μοιάζουν μεταξύ τους, δεν ξεχωρίζει τις λέξεις ή, ακόμη χειρότερα, ισχυρίζεται ότι ακούει μια χαρά, απλώς οι άλλοι δε μιλούν καθαρά.  Η αντίληψη  του νοήματος στηρίζεται στα συμφραζόμενα και λιγότερο στην ακοή.

Μόνο όσοι χάνουν την ακοή τους συνειδητοποιούν πλήρως τη σπουδαιότητά της. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε να την προφυλάσσουμε από τους κινδύνους που μπορούμε να ελέγξουμε και να τη συντηρούμε στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.  Ο συστηματικός έλεγχος της ακοής συμβάλει στην πρόληψη και την πιο έγκαιρη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων της.

Δράσεις 2011
Φέτος σημαντική δράση θα αφορά την ανίχνευση διαταραχών ακοής και η ενημέρωση του κοινού για αυτές. Επιπρόσθετα, όπως κάθε χρόνο, οι δράσεις πρόληψης σκοπεύουν να ενημερώσουν το ευρύ κοινό, τους εκπαιδευτικούς και άλλους ειδικούς για τις διαταραχές λόγου και επικοινωνίας στην παιδική ηλικία γενικότερα.

• Ανιχνεύσεις ακοής: Πολλά Νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας θα παρέχουν δωρεάν ανιχνεύσεις ακοής σε παιδιά την Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Tα Νοσοκομεία που θα παρέχουν αυτή την υπηρεσία θα είναι: το Αττικό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

 «Μίλα για το Λόγο»: σε «στέκια», σε κεντρικά σημεία πόλεων λογοπεδικοί/ λογοθεραπευτές θα απαντούν σε ερωτήσεις και σε απορίες του κοινού.
Στην Αθήνα στο Δήμο Γαλατσίου, στο Ι.Π.Κ. Αθηνών – Γαρέφη, στη Νέα Μάκρη Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στη Θάσο, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά Κρήτης και στον Τύρναβο.

• «Κινητές Μονάδες» για ανιχνεύσεις:
Στη Νέα Μάκρη, στη Λάρισα και στο Ρέθυμνο.

• «Ανοιχτές πόρτες»:
Στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες, λογοπεδικοί θα εξετάζουν παιδιά χωρίς ραντεβού για την ανίχνευση διαταραχών λόγου και επικοινωνίας.
Στην Αττική στο ΚΨΥ Περιστερίου, στη Θεσσαλονίκη στο ΚΨΥ Δυτικού και στο ΚΨΥ Β/Δ Τομέα, στο ΚΨΥ Καβάλας, στη Κέρκυρα, στο ΚΨΥ Σερρών.

Όλες οι δράσεις παρέχονται δωρεάν
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site μας http://www.logopedists.gr/ ή να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του ΠΣΛ στο τηλέφωνο 210-7779901 από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά για να ενημερωθούν για τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία, τις ώρες και τις ηλικίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν καθώς και ημερομηνίες, τόπο και χώρο των δράσεων.