Δύο Δότες Οργάνων από την Κρήτη χαρίζουν ζωή σε 10 συνανθρώπους μας

Μόλις μέσα σε μόλις 4 ημέρες, από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου, δύο δότες οργάνων, από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.) χάρισαν ξανά τη ζωή σε 10 ασθενείς που περίμεναν για το σωτήριο μόσχευμα.

Η δωρεά από το Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Αυγούστου, έπειτα από τη διάγνωση του θανάτου του άτυχου 48χρονου και τη συναίνεση των συγγενών του στη δωρεά των οργάνων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιατροί και το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του νοσοκομείου κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για την επιτυχή έκβαση των απαραίτητων διαδικασιών πάντοτε σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ. Τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες του Σαββάτου το ήπαρ μεταμοσχευόταν σε ασθενή της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι δύο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε νεφροπαθείς υποψηφίους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Ο 43χρονος δότης οργάνων από το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. επίσης χάρισε ζωή σε δύο νεφροπαθείς από το Λαϊκό και από τον Ευαγγελισμό, ενώ η καρδιά μεταμοσχεύτηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι μεταμοσχευτικές ομάδες έφθασαν στο Ηράκλειο το πρωί της Δευτέρας και ήδη μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας τα όργανα είχαν μεταμοσχευθεί στους πρώτους ασθενείς του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων ληπτών οργάνων του Ε.Ο.Μ.

Οι κερατοειδείς και από τους δύο δότες της Κρήτης μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης από την κλινική μεταμοσχεύσεων του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία μόλις πενταετία 37 δότες οργάνων από τα πέντε Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του νησιού έχουν χαρίσει ζωή σε πάνω από 90 ασθενείς, με πρωτοπόρο στη Δωρεά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. η οπόια από το 2007 έως σήμερα έχει προσφέρει 17 δότες οργάνων.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Αναστάσιος Χατζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετουσίωση του τέλους της ζωής ενός ανθρώπου σε ελπίδα και θεραπεία ασθενών τιμά απεριόριστα τη μνήμη του άτυχου εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένεια του αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής». Η Δωρεά Οργάνων στη πράξη απαιτεί μεγαλοψυχία από τη πλευρά της οικογένειας του δότη καθώς και ευαισθησία και επιστημονική επάρκεια από τη πλευρά των ιατρών που συντονίζουν την όλη διαδικασία. Αντίστοιχη προσφορά οργάνων από όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας θα συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση ταλαιπωρίας χιλιάδων ασθενών και θα υποσχόταν την άμεση αποκατάσταση σε όλους όσοι περιμένουν για ένα μόσχευμα. Με σκοπό και την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, η υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. από τη πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, είναι εκ των ων ουκ άνευ».