“Είμαστε ό,τι τρώνε οι μητέρες μας…”

«Η υγεία του παιδιού καθορίζεται εννέα μήνες προτού αυτό γεννηθεί» σύμφωνα με μια παροιμία των Κινέζων. Η διατροφή της μητέρας από την περίοδο της σύλληψης και οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζει καταλυτικά την ψυχική και σωματική υγεία του νεογνού, του παιδιού και μετέπειτα ενήλικα.

Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας τροφής αλλά και το λίγο φαγητό κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννηση λιποβαρών νεογνών αλλά επιβαρύνουν και την υγεία της μητέρας. Ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από τυχόν διατροφικές ελλείψεις είναι οι ακόλουθες:

Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.

Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη.

Η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου.

Τέλος η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Είναι σημαντικό να γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη, καθώς το ελλιπές βάρος ή το υπέρβαρο μπορούν να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της γέννησης. Αναγνωρίζεται πλέον ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA & EPA) κατά τη διάρκεια της περιόδου της σύλληψης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα και οι γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, ενθαρρύνονται, να παίρνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν όχι μόνο φυλλικό οξύ αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα μέχρι και 1 χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη.

Τα συμπληρώματα διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας, στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννα ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους).

Εξάλλου έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωφελεί την ανάπτυξη του μωρού πριν τη γέννα και επίσης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Eιδικότερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την πρώτη βρεφική ηλικία τα Ω-3 λιπαρά οξέα, με κυριότερο το δοκοσοεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού. Η εξασφάλιση επαρκούς διατροφικής πρόσληψης Ω-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα DHA, από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν έχει επίσης σχετιστεί θετικά με την ενίσχυση της όρασης, της νοημοσύνης, της συγκέντρωσης, των αντανακλαστικών και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Τέλος, σημαντικά οφέλη από την πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να προκύψουν και για την ίδια τη μητέρα, καθώς η συχνή πρόσληψη τους από ενήλικες έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης αλλά και άλλων εγκεφαλικών και ψυχολογικών λειτουργιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη επιδημιολογική μελέτη υποδεικνύει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που περιέχει μεταξύ άλλων και Ω-3 λιπαρά οξέα με DHA, μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί σημαντική ασπίδα του οργανισμού, τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει από τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλεργικών αντιδράσεων, νεοπλασιών και καρδιαγγειακής νόσου.