Είναι η 5χρονη Aelita Andre παιδί θαύμα;

Αν και είναι μόλις 5 χρονών έχει κερδίσει ζωγραφίζοντας πίνακες 100.000 δολάρια, περισσότερα από όσα θα κερδίσουν πολλοί καλλιτέχνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η Aelita Andre ζωγραφίζει -σύμφωνα με τους γονείς της- από 9 μηνών, πουλάει πίνακες ζωγραφικής από την ηλικία των 2 ετών και κάθε έργο της μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 3.000 δολάρια.

Το κοριτσάκι, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει περιγραφεί ως «ο νεότερος επαγγελματίας καλλιτέχνης κόσμο» και προτιμά να δημιουργεί αφηρημένα, σουρεαλιστικά σχέδια. Η δουλειά της έχει ήδη προβληθεί ήδη σε τρεις εκθέσεις και πρόκειται να εμφανιστεί σε ένα τρίτο, σε μια γκαλερί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Toy story
Η ιστορία έχει ως εξής: Και οι δύο γονείς της είναι οι ίδιοι ζωγράφοι και η μικρή συνήθιζε να τους βλέπει να ζωγραφίζουν σε τεράστιους καμβάδες στο πάτωμα. Όταν οι γονείς της είδαν ότι είχε ένα ιδιαίτερο ταλέντο αν και ήταν μόλις 22 μηνών, υπέβαλαν ένα έργο της σε μια τοπική γκαλερί, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να οργανώσει μια ειδική έκθεση για εκείνη, αγνοώντας αρχικά την ηλικία της. Η Aelita άρχισε να ζωγραφίζει προτού καν μάθει να περπατάει και τώρα έχει το δικό της χώρο για να δημιουργεί τα έργα τέχνης της, κυρίως με τη χρήση ακρυλικών σε καμβά.
«Συνήθως τα παιδιά στην ηλικία της ζωγραφίζουν για δύο ή τρία λεπτά και μετά βαριούνται και τρέχουν να παίξουν. Όχι μόμως η Aelita» λέει η μητέρα της που όπως λέει συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η τεχνική προσέγγιση της κόρης της ήταν διαφορετική από τα άλλα παιδιά.

Σε όσους είχαν δεύτερες σκέψεις για την υπερβολική επιτυχία του κοριτσιού κι αφήναν υπονοούμενα για το κατά πόσο η μικρή ζωγραφίζει χωρίς βοήθεια, ο πατέρας κινηματογράφησε την κόρη τους κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου έργου από την αρχή μέχρι το τέλος και το δημοσίευσε στο YouTube.
Κάποιοι τολμούν να συγκρίνουν τη μικρή με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Τζάκσον Πόλοκ και ο Πάμπλο Πικάσο!

“Η ίδια επιλέγει τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει. Είναι τόσο αποφασισμένη και σίγουρη για ό,τι κάνει που αν της προτείνεις κάτι άλλο, νευριάζει” λέει ο πατέρας της.

Η χτηματική αξία των περισσοτέρων έργων της έχει οριστεί ανάμεσα στα $ 5.000 και $ 10.000 ενώ έχει υπάρξει αγοραστής από το Χονγκ Κονγκ που αγόρασε ένα έργο στην τιμή ρεκόρ των 24.000 δολαρίων.Τα χρήματά της καταθέτονται από τη ρωσικής καταγωγής μητέρα της Nikka Kalashnikova και τον πατέρας της Michael Andre σε δικό της τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστραλία.

Οι γονείς της πάντως επιμένουν ότι δεν την αναγκάζουν να ζωγραφίζει κι ότι προτιμούν το έργο της να κριθεί ανάλογα με την καλλιτεχνική του αξία κι όχι την ηλικία της. Επίσης, λένε, ότι ελπίζουν η επιτυχία της να ανοίξει το δρόμο και σε άλλα ταλαντούχα παιδιά.

Καλλιτεχνικό στιλ και κριτικές

Οι κριτικοί τέχνης ορίζουν το έργο της Andre στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό με σουρεαλιστικές αυτοματικές τεχνικές με βάση το τυχαίο. Χρησιμοποιεί ακρυλικά και
συχνά προσθέτει τρισδιάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων φλοιούς, κλαδιά,φτερά, παιχνιδια. Οι αγοραστές έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη σχολιάζουν θετικά την απλότητα και τον πλούτο της υφής των έργων της. Το BBC, η Washington Post, The Sydney Morning Herald, ABC News και η New York Post έγραψαν θετικά σχόλια για την πρώιμη επιτυχία της μικρής αν και οι New York Times υπαινίχθηκαν ότι η πρόσφατη έκθεσή της στην Agora Gallery για την οποία η γκαλερί πληρώθηκε, ίσως υπονομεύσει την νομιμότητα της πρόσφατης διεθνούς φήμης της. Πάντως η γκαλερί δεν βγήκε χαμένη αφού τα έργα της μικρής πουλήθηκαν όλα μέσα στην πρώτη εβδομάδα!

Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για την Aelita δείτε την ιστοσελίδα της http://www.aelitaandreart.com/aelitaandreart.com/Home.html