15-22 Μαρτίου: “Εβδομάδα Γαλλοφωνίας 2011”

Όπως κάθε άνοιξη, η Γαλλοφωνία θα εορτασθεί παγκοσμίως γύρω από τις 20 Μαρτίου. Η Ελλάδα, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (OIF) από το 2004, παίζει ένα κυρίαρχο ρόλο στη καρδιά αυτής της οργάνωσης. Για τον εορτασμό αυτής της ημέρας στην Ελλάδα, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Αθήνα αλλά και στην ελληνική επαρχία, από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και τους συνεργάτες τους.
Για το 2011 προτάθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας το θέμα της «αλληλεγγύης» για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας σε πάνω από 160 χώρες.
7.000 μαθητές από περισσότερα από 450 σχολικά ιδρύματα από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Αλληλέγγυος πλανήτης» και 1.160 νικητές θα προσκληθούν στο Institut français.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα γίνει
:
* στις 19 Μαρτίου για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Οι βραβευμένοι θα απολαύσουν μια εξαιρετική βραδιά ως προσκεκλημένοι στη μοναδική συναυλία του Γάλλου ράππερ MC SOLAAR που θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά για εκείνους.
* στις 22 Μαρτίου για τους μαθητές Δημοτικού

Τα 4 πρώτα μεγάλα βραβεία που θα απονεμηθούν στους νικητές από τον Πρέσβη της Γαλλίας Christophe Farnaud και τον MC SOLAAR, είναι 10ήμερα παραμονής στο Παρίσι.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας Γαλλοφωνίας είναι :

• Τρίτη 15 Μαρτίου, 20.00: Σινεμά – ντοκυμαντέρ: «Rêver le français»
Σε σκηνοθεσία του Jean-Michel Djian το 2008
Μία τριλογία για τη γαλλική γλώσσα, μακριά από ακαδημαϊσμούς. Αυτό το ντοκυμαντέρ δείχνει πως εξελίσσεται και εμπλουτίζεται η γλώσσα, φέροντας αξίες της πολιτιστικής διαφορετικότητας και της καθολικότητας.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας: «La Fabrique des mots» (50΄) διαδραματίζεται από το Ντακάρ μέχρι το Κεμπέκ.

• Τετάρτη 16 Μαρτίου, 20.00: Λογοτεχνική συνάντηση: «Γράφοντας στα γαλλικά, ερχόμενοι από αλλού»
Μία συνάντηση συγγραφέων, που προέρχονται από διαφορετικούς ορίζοντες και φανταστικούς κόσμους. Μία γλώσσα και μοιρασμένες αξίες με έναν κοινό λόγο ύπαρξης: τη γραφή.

* Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, συγγραφέας, δημοσιογράφος.
Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, από τα οποία «Η πτώση του νάρκισσου» (Actes Sud, 1995), «Οι εφτάψυχες των Αθηνών» (Sabine Wespieser, 2003), «Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης» (Sabine Wespieser, 2008).
* Berbard Magnier, Διευθυντής της συλλογής «Afrique» του εκοδτικού οίκου Actes Sud.
* Wielfried N’Sondé, συγγραφέας.
Μετά το βιβλίο του «Le Coeur des enfants Léopards» που έλαβε το βραβείο των 5 ηπείρων της Γαλλοφωνίας το 2007, εκδίδει το βιβλίο «Le Silence des esprits» το 2010, που είναι η αφήγηση της συνάντησης δύο υπάρξεων που τις ενώνει ο πόνος, μία μελαγχολική μπαλάντα που ωστόσο δεν αποστρέφεται την ελπίδα.

* Salim Bachi, συγγραφέας.
Εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα το 2001, «Le Chien d’Ulysse», στις εκδόσεις Gallimard, που τιμήθηκε με πολλαπλά βραβεία. Έκτοτε, στην Αλγερία τον αποκαλούν «τον πιο ταλαντούχο συγγραφέα της γενιάς του».

• Πέμπτη 17 Μαρτίου, 19.30: Εκδήλωση προτεινόμενη από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα
Διάλεξη: «Jacques Chessex ή ο καλβινιστής Έρως»
Ο Jean-Louis Kuffer, κριτικός λογοτεχνίας, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του φίλου του, Ελβετού συγγραφέα Jacques Chessex (1934-2009) που τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt, το 1973, για το μυθιστόρημά του «Ο Δράκος».
Προβολή: «Jacques Chessex, Plans fixes» (50΄, Ελβετία). Ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

• Παρασκευή 18 Μαρτίου, 21.00: Τζαζ στο IFA: RICCARDO DEL FRA QUINTET και Adam NUSSBAUM
Dimos Dimitriadis, George Kontrafouris, Jiannis Pavlidis
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Conservatoire national supérieur de musique et de danse του Παρισιού, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Riccardo del Fra Quintet.
(Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Μουσικού της Ακαδημίας της Τζαζ για το 2008)
Είσοδος: 10-12 €

• Σάββατο 19 Μαρτίου: Γιορτή Γαλλοφωνίας
Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2011: Γιορτή βραβείων
• Γυμνάσια και λύκεια (12-18 ετών)
Ραπ, γραφιστική, στένσιλ, μουσική, φωτογραφία, κτλ. θα προσφέρονται στους 400 βραβευμένους γαλλόφωνους που θα έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα.

• Απονομή των βραβείων στα γυμνάσια
• Απονομή βραβείων στα λύκεια. Ο καλλιτέχνης MC Solaar θα απονείμει τα ειδικά βραβεία της κριτικής επιτροπής.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, 21.00: MC SOLAAR, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η συναυλία είναι αφιερωμένη και προσφέρεται από το Γαλλικό Ινστιτούτου στους νέους Έλληνες βραβευμένους της Γαλλοφωνίας 2011.
Το Auditorium θα διατίθεται ειδικά για εκείνους, καθώς επίσης για τους προσκεκλημένους του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η συναυλία θα προβάλλεται και στη μεγάλη οθόνη στο χώρο δίπλα από το Auditorium, δίνοντας δυνατότητα στους καθηγητές, στους συνοδούς και στους φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου να παρακολουθήσουν ευχάριστα τη βραδιά.

• Τρίτη 22 Μαρτίου: Γιορτή Γαλλοφωνίας
Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2011: Γιορτή βραβείων
Παιδιά δημοτικού
Ένα πρωινό για τους μαθητές του δημοτικού, νικητές του διαγωνισμού που ήρθαν από όλη την Ελλάδα με τους καθηγητές τους.
Ένα μεγάλο παιχνίδι – θεάμα θα προταθεί στους βραβευμένους μαθητές. Θα ακολουθήσει απονομή ειδικών δώρων της κριτικής επιτροπής 2011.

Διάρκεια: 15 Μαρτίου έως 22 Μαρτίου
Πού: Auditorium του Institut français: Σίνα 31 – 106 80, Αθήνα