Εγινες μπαμπάς; Δέκα εκπλήξεις σε περιμένουν!


Με την άφιξη του νεογέννητου στο σπίτι, ο περήφανος μπαμπάς έχει να αντιμετωπίσει μερικές …αλλαγές. Οσο πιο προετοιμασμένος είναι, τόσο καλύτερα.

Νέες ευθύνες αλλά και νέες προσδοκίες κουβαλά στο καροτσάκι του κάθε νεογέννητο. Αν και υπάρχει η θεωρία ότι η μαμά είναι εκείνη που θα υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητά της, κι ο μπαμπάς δεν θα τη γλιτώσει. Για να μην κοροϊδευόμαστε, ό, τι κι αν σας έχουν πει, δεν είναι αρκετό. Η πατρότητα είναι από τα πράγματα στη ζωή που δεν φαντάζεσαι αν δεν βιώσεις. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό. Αρκεί να είναι κανείς προετοιμασμένος!

1. Μπέρδεμα
Χαρά, ανησυχία, ευτυχία, αμηχανία, περηφάνια, αδυναμία παίζουν κρυφτό, κυνηγητό κι άλλα παιδικά παιχνίδια στον εσωτερικό σας κόσμο. Καλύτερα να το συνηθίσετε. Δεν φταίει ο πρώτος καιρός. Κι ο δεύτερος κι ο τρίτος κι ο τέταρτος, το ίδιο θα είναι. Αν έγινες πατέρας, είσαι για πάντα. Και τα συναισθήματά σου θα εναλλάσσονται με την ταχύτητα του φωτός. Χαρά που γελάει, απελπισία που κλαίει. Περηφάνια που περπάτησε, αδυναμία που χτύπησε. Κι επιτέλους, το πλύνατε, το ταΐσατε, το νανουρίσατε… γιατί συνεχίζει να κλαίει;

2. Μια διαφορετική αγάπη
Νομίζατε ότι τα ξέρατε όλα για την αγάπη. Λατρεύετε τους γονείς που σας μεγάλωσαν και νιώθατε την καρδιά σας να χοροπηδά όταν πρωτοερωτευθήκατε τη γυναίκα σας. Αυτό που σας συμβαίνει τώρα όμως δεν συγκρίνετε με τίποτα! Πώς γίνεται να αγαπάτε αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που μόλις γνωρίσατε, περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο, περισσότερο από τον ίδιο σας τον εαυτό;

3. Αμφιταλάντευση
Την μια μέρα, το μωρούλι σας είναι το κέντρο του κόσμου και την άλλη…; Πόσο σημαντικό είναι αυτό το μωρό για σας; Πώς θα είναι όταν θα μεγαλώσει; Εκείνο κλαίει σπαραξικάρδια κι εσείς νιώθετε μόνο ενόχληση. Σας χαμογελά και η μέρα σας πηγαίνει περίφημα. Όχι, δεν είστε διχασμένη προσωπικότητα. Απλώς, έτσι συμβαίνει. Ποιος μπορεί να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα σε τόσο μεγάλες αλλαγές; Αυτές οι αμφιταλαντεύσεις δεν σας κάνουν κακό πατέρα. Κάπως έτσι θα νιώσετε πολλές φορές τα επόμενα πενήντα χρόνια. Μην του δίνετε μεγαλύτερες από τις πραγματικές του διαστάσεις.

4. Κατάθλιψη
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δικαιολογούν την επιλόχεια κατάθλιψη μόνο στις μαμάδες, η αλήθεια είναι διαφορετική. Δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που νιώθουν θλίψη λίγους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Ισως η περίπτωσή σας να μην οφείλεται στις ορμόνες αλλά βασίζεται στη νέα σας πραγματικότητα. Όταν περιμένατε να γεννηθεί το μωρό σας, όλοι σας επαινούσαν κι εστίαζαν πάνω σας. Τώρα τα φώτα έχουν στραφεί σε αυτό το μικρό πλασματάκι. Εσείς πρέπει να τα βγάλετε πέρα με τους λογαριασμού, τα προβλήματα της δουλειάς, την μεταγεννητική κατάθλιψη της γυναίκας σας και τις μυρωδάτες πάνες του μωρού χωρίς καν την αναμενόμενη ερώτηση: «Τι κάνεις; Είσαι καλά;»

5. Φόβος
Ο φόβος είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Η άφιξη του νεοφερμένου συνοδεύεται από αυτό το συναίσθημα. «Θα μπορέσω να το μεγαλώσω σωστά, είμαι σε θέση να το προστατέψω, κι αν χτυπήσει, κι αν πονέσει;» Τα ερωτήματα, οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες διαδέχονται η μία την άλλη κι εσείς νιώθετε αδύναμος και δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλες θετικά. Δεν πειράζει. Ετσι συμβαίνει εδώ κι αιώνες. Είναι βέβαιο ότι κι ο δικός σας πατέρας κάπως έτσι σκεφτόταν. Αφήστε τη ζωή να κάνει το θαύμα της.

6. Ερωτική σχέση
Ηρθε η ώρα να μάθετε ότι υπάρχει το π.μ σεξ και το μ.μ. σεξ, δηλαδή το πριν το μωρό και το μετά το μωρό σεξ. Αυτά τα δύο δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Πριν κάνατε ότι θέλατε, όπως το θέλατε! Τώρα θα το κάνετε με «σιγαστήρα» και θα αλλάξετε το κρεβάτι που τρίζει. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει μ.μ σεξ αφού το πιτσιρίκι θα διακόπτει σε κάθε θόρυβο τη συνεύρεση της μαμάς και του μπαμπά. Δείτε το θετικά. Με τόσα ξενύχτια σας λείπει ύπνος. Εκμεταλλευτείτε το!

7. Εσείς και το μωρό
Οι πρώτοι έξι μήνες ίσως δεν σας αποζημιώσουν αρκετά. Λίγα χαμόγελα κι έντονο κούνημα των ποδιών θα είναι όλη κι όλη η αγάπη που θα σας δείχνει. Μην πτοηθείτε. Είναι θέμα χρόνου. Όταν θα φωνάζει «μπαμπά» με το άκουσμα του κλειδιού στην πόρτα και κυριολεκτικά θα πηδά στην αγκαλιά σας, θα νιώθετε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη Γη.

8. Θέματα συζήτησης
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπάρχουν «θέματα» αλλά «θέμα». Οταν θα αντιλαμβάνεστε ότι οι φίλοι σας χασμουριούνται, θα ξέρετε ότι σπαταλήσατε όλο το δίωρο μαζί τους, απαριθμώντας τα κατορθώματα του μικρού σας θαύματος. Η πατρότητα είναι λίγο σαν το φανταριλίκι. Μιλάς μόνο γι αυτό.

9. Προγραμματισμό
Θα το προσπαθήσετε. Αλλά δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το καταφέρετε. Οσο πιο πολύ προγραμματίζετε όλα όσα πρέπει να κάνετε, τόσο η πραγματικότητα θα σας εκπλήσσει. Πάνες, μπιμπερό, αλλαξιέρες, παρκοκρέβατα, καροτσάκια, τηλέφωνα γιατρών κι ότι άλλο μπορεί να χρειαστείτε το έχετε. Κι όμως πάντα κάτι θα λείπει. Ακόμα και για μια βόλτα μέχρι την πλατεία, θα πρέπει να οργανώνεστε κατάλληλα. Τέρμα το «πάρε τα κλειδιά και φύγαμε.»

10. Μαθήματα αγάπης
Θα είστε ο ήρωάς του. Στα μάτια του θα φαίνεστε ο πιο ψηλός, ο πιο δυνατός, ο πιο καλός μπαμπάς του κόσμου. Και έτσι ακριβώς θα νιώθετε κάθε φορά που θα το παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά σας και στον ύπνο του θα σας αγκαλιάζει ακόμα πιο σφιχτά!